Zobacz pełną wersję : Winiety a opłata za przejazd autostradą
gregzorba
27-05-2013, 10:08
Powiedzcie mi, czy wykupując winietę, musze jeszcze dodatkowo płacić za przejazd autostradą?
dokładnie chodzi mi o Czechy i Austrię.
Pytam bo nigdy nie miałem okazji jezdzić tam gdzie trzeba coś takiego wykupywać.
ZTCW to nie, winieta jest właśnie potwierdzeniem Twojego prawa do przejazdu płatną autostradą. Ja akurat jechałem Słowacja-Węgry ale idea ta sama, jest winieta = nie ma bramek. Tylko patrole z lornetkami mogą się zdarzyć... :)
gregzorba
27-05-2013, 10:25
czyli wykupując winietę na rok z góry, nie interesują mnie już żądne bramki w kraju na który wykupiłem winietę?
barracuda
27-05-2013, 10:27
Kupujesz winiety i nic Cię nie interesuje więcej. Najlepiej online, ceny takie same, a nie musisz się zatrzymywać po drodze.
gregzorba
27-05-2013, 10:28
Dzięki wielkie!!!
W Austrii są odcinki płatne autostrady pomimo wykupionej winiety. -->LINK (http://www.austria.info/pl/dojazd/oplaty-za-autostrady-1150558.html)
Ale tam piszą o ciężarówkach, osobowe do 3.5t obowiązuje tylko winieta.
Księgowy
27-05-2013, 12:08
W austrii oprócz winiety są dodatkowo płatne niektóre odcinki autostrad.
Polecam lekturę:
http://www.pzmtravel.com.pl/informacja-o-oplatach-drogowych.html
Ale tam piszą o ciężarówkach, osobowe do 3.5t obowiązuje tylko winieta.
Uwaga: Obowiązek wykupienia winietki dotyczy wszystkich kierowców podróżujacych pojazdami o maks.ciężarze całkowitym do 3,5 tony (motocykle, samochody osobowe, pojazdy campingowe). Obowiązkiem posiadania winiety jest ruch po autostradach i drogach ruchu szybkiego. Wyjątek stanowia odcinki dróg wysokogórskich (tunele, przełęcze), za przejazd którymi uiszcza się dodatkowe opłaty.
Ze strony www.pzmtravel.com.pl/ (http://www.pzmtravel.com.pl/), bo we wcześniejszej faktycznie nie jest to jasne.
potwierdzam - są takie odcinki
ostatnio przy samym wjeździe na sutostrade a2 musiałem uiścić opłatę 6zł, a potem kolejną na brakkach, czy coś się zmieniło, że już na wjazdach stawiają bramki z opłatami?!
jacgyver
03-06-2013, 19:24
ostatnio przy samym wjeździe na sutostrade a2 musiałem uiścić opłatę 6zł, a potem kolejną na brakkach, czy coś się zmieniło, że już na wjazdach stawiają bramki z opłatami?!
Opłaty za przejazd A2 są proste jak metr sznurka w kieszeni. Jedne bramki są jakby 'zaliczkowe' czyli płacisz na początku i możesz jechać. W innym miejscu pobierasz bilecik i płaciśz dopiero przy zjeździe zależnie od tego ile km przejdziesz. Ewentualnie można wykupić winietę (ale to chyba tylko ciężarówki). Wg mnie to najgłupsze rozwiązanie takie mieszanie systemów opłat. Zresztą to samo jest na A4.
gregzorba
10-06-2013, 21:02
słuchajcie, mam problem, bo chciałem własnie wykupić winiete, ale nie w info o tej winiecie, nie są uwzględnione te odcinki co będę jechał! ....no chyba że coś źle patrze....pomoże ktoś?
oto trasa która chce przebyć przez czechy..https://www.google.com/maps?saddr=Bielsko-Bia%C5%82a,+Polska&daddr=49.6270954,17.2056169+to:Hrani%C4%8D%C3%A1%C 5%99%C5%AF&hl=pl&ie=UTF8&sll=48.767731,16.702995&sspn=0.186688,0.445976&geocode=Fak6-AId0M4iASl7UIDdY58WRzGn40_6h_URaA%3BFdc_9QIdcIkGAS kz1DzVRU8SRzEbn-U1pUkHkg%3BFWiz6AId2sD9AA&mra=mift&mrsp=2&sz=12&via=1&t=m&z=12
a winieta to taka...http://www.pzmtravel.com.pl/pzmsklep/czechy,-,winietka,1,miesieczna,dla,pojazdow,do,3%2C5t,0,1, 30.html
adolfik9501
11-06-2013, 23:38
Dobra jest. Innej nie ma. Kupujesz, wypełniasz, naklejasz i jedziesz.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Autostrady_i_drogi_ekspresowe_w_Czechach
Do wyznaczania tras fajny jest viamichelin (http://www.viamichelin.co.uk/web/Routes?strDepartureAddress=bielsko-bia%C5%82a&strArrivalAddress=Hrani%C4%8D%C3%A1%C5%99%C5%AF&strStepTemplateAddress=&intItiType=1&dtmDepartureDisplay=&dtmDeparture=&distance=mi&itineraryCarType=0&devise=0.6756757|GBP&itineraryFuelType=0&carbCost=1.6&indemnite=#idTitleRoadsheet)
.:Gerard:.
12-06-2013, 00:16
Zawsze mnie denerwuje jazda przez Austrię na Włochy i z powrotem
Winieta, oplata za most,
radary na prostych odcinkach bo na zakrętach nie potrafią co kilkaset metrów, dodatkowo stoją z suszarkami, piękna a w większości ulewna wieczorowa pora mały ruch i ograniczenie 80 km/h
Na początku się dziwiłem dlaczego ci Niemcy tak się nabijają z Austryjakow.
Winieta,
we Wloszech nie ma winiet
oplata za most,
z mostami sie nie spotkalem, sa owszem oplaty za tunele (Karawankentunnel albo Hohe Tauerntunnel). de facto nie tak male...
radary na prostych odcinkach bo na zakrętach nie potrafią co kilkaset metrów,
gdyby nie te radary Austriacy jezdziliby tak glupio jak Bawarczycy czy Badenczycy. czyli z ulanska fantazja, w d* majac przepisy.
słuchajcie, mam problem, bo chciałem własnie wykupić winiete, ale nie w info o tej winiecie, nie są uwzględnione te odcinki co będę jechał! ....no chyba że coś źle patrze....pomoże ktoś?
oto trasa która chce przebyć przez czechy..
pomiedzy Olomuncem a Brnem jest droga platna. nie chce tego nazywac autostrada, bo chociaz szczesliwie kola zadnego nie zgubilem, o tyle za zadne skarby swiata nie pojade drugi raz tym szlakiem betonowych plyt, ktory Pepiczki okreslaja jako autostrada i bezczelnie domagaja sie pieniedzy.
moze pomysl o drodze przez Slowacje? nie wiem jakie tam sa ogolnie autostrady (mialem tylko okazje jechac D2, ta byla bardzo fajna) ale gorzej niz w Czechach chyba sie tego nie da zrobic...
jacgyver
12-06-2013, 14:09
Z Pragi do Brna również jest z płyt autostrada. Taki urok Czeskich autostrad. Ostatnio jechałem od Bratysławy do Żyliny. Nie jest to dobra alternatywa do podanej trasy. Jest dłuższa a częściowo rowniez płyty a jak nie płyty to koleiny.
12-06-2013, 17:34
we Wloszech nie ma winiet
Pisalem o Austrii
z mostami sie nie spotkalem, sa owszem oplaty za tunele (Karawankentunnel albo Hohe Tauerntunnel). de facto nie tak male... .
Kostet die Europa-Brücke noch extra ?
takie znalazłem na szybko pytanie, jeździłem naście razy dlatego kojarzę ten most.
gdyby nie te radary Austriacy jezdziliby tak glupio jak Bawarczycy czy Badenczycy. czyli z ulanska fantazja, w d* majac przepisy.
Nie chodziło mi o kierowców tylko o to ze : nie dość ze pobierają podwójne opłaty to najchętniej schowali by się za każdym kamieniem i tłukli mandaty jak Reksio w dodatku ograniczenia na autostradach za które sie zaplacilo są perfidnie prze ograniczone,
Jeżeli chodzi o kierowców to bądźmy realistami, debilizm z " ułańską fantazja " zdarza się w każdym kraju bez znaczenia narodowości w dodatku w Niemczech mieszka wiele obcokrajowców i nie wiadomo czy jedzie Bawarczyk czy ufoludek :smile:
Kostet die Europa-Brücke noch extra ?
nie wiem, nie jechalem jeszcze tamta droga, dlatego bylo pytanie...
Nie chodziło mi o kierowców tylko o to ze : nie dość ze pobierają podwójne opłaty to najchętniej schowali by się za każdym kamieniem i tłukli mandaty jak Reksio w dodatku ograniczenia na autostradach za które sie zaplacilo są perfidnie prze ograniczone,
w NL jest jeszcze gorzej, jesli to kogos jakos pociesza ;) na obwodnicy Rotterdamu o 4:00 nad ranem jest 5 pustych pasow i swieci sie niesmiertelne 100 km/h. i tak swieto lasu, bo jeszcze niedawno bylo 80 km/h...
Jeżeli chodzi o kierowców to bądźmy realistami, debilizm z " ułańską fantazja " zdarza się w każdym kraju bez znaczenia narodowości w dodatku w Niemczech mieszka wiele obcokrajowców i nie wiadomo czy jedzie Bawarczyk czy ufoludek :smile:
upieram sie, ze w Niemczech jest bardzo wyrazna roznica miedzy tym jak jezdza w landach od polnocy do Hesji wlacznie, a tym cholernym poludniem (tutaj z Turyngia wlacznie). jak widze blachy z Badenii albo Bawarii to dla wlasnego bezpieczenstwa zakladam, ze delikwent moze zrobic cos bardzo glupiego, a na pewno bedzie uciazliwym egoista na drodze...
to tak jak z markami samochodow - pewnie ze i w Fiatach czy Dajewo jezdza glupki, ale to Golfiarza i BMW-iarze regularnie daja pokaz drogowego troglodyctwa...
Boryszuk
17-06-2013, 11:44
A my Polacy jesteśmy oczywiście najlepszymi kierowcami na świecie.
Winieta, oplata za most,
radary na prostych odcinkach bo na zakrętach nie potrafią co kilkaset metrów, dodatkowo stoją z suszarkami, piękna a w większości ulewna wieczorowa pora mały ruch i ograniczenie 80 km/h
Na początku się dziwiłem dlaczego ci Niemcy tak się nabijają z Austryjakow.
Nie narzekaj. Spróbuj przejechać przez Słowenię do Chorwacji. Za 40km zabulisz dwa razy po 15 euro, bo winieta jest tylko na 7 dni. W Austrii za 8 euro masz 10 dni, więc załapią się dwa weekendy. No i jednak jest parę kilometrów autostrad.
17-06-2013, 13:00
A my Polacy jesteśmy oczywiście najlepszymi kierowcami na świecie.
:D
Nie narzekaj. Spróbuj przejechać przez Słowenię do Chorwacji. Za 40km zabulisz dwa razy po 15 euro, bo winieta jest tylko na 7 dni. W Austrii za 8 euro masz 10 dni, więc załapią się dwa weekendy. No i jednak jest parę kilometrów autostrad.
Słowenię to ja wspominaaaam, jechałem do Postojna i na pierwszym kilometrze wjazdu od Włoch do Słowenii dostałem mandat za brak winiety około 200 Euro, dokładnej sumy nie pamiętam a grozili mi ze jak nie zapłacę od razu to do 700 euro przyjdzie mi do domu,
myślałem ze są budki przed wjazdem, były ale nie czynne a oni przy tych nieczynnych budkach kasowali po kolei.
Jeżdżąc po Niemczech ile razy sie zastanawiam jakby Policja Polska tutaj kasę tłukła, na skrzyżowaniu z nakazu prosto zjedz na prawo czy lewo gwarantuje ze nawet Policja by ustąpiła miejsca, ludzka rzecz ktoś sie pomylił, a zrób tak w Warszawie
zauważyłem ze czym bardziej na południowy-wschód tym bardziej powrót zachowań Policji do" kamienia łupanego "
gregzorba
18-06-2013, 15:57
Witam, za 2 dni wyjeżdzam w trasę o którą Was pytałem.
Zakupiłem Winiety 10dniowe na Czechy i Austrię.
Ale chciałbym jeszcze Was dopytać, upewnić się, czy na tej właśnie trasie wystarczą te winiety co zakupiłem?
czy będę jeszcze musiał gdzieś płacić.
Pod spodem zamieszczam dokładną trasę jaką planuję jechać.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/2638/vl89.jpg)
gregzorba
18-06-2013, 16:44
niestety nie moge edytować już wątku, a mam jeszcze jedno pytanie. Czy na tej trasie będe musiał zjeżdzać z drogi żeby zatankować LPG? Czy stacje będa przy drodze? Pytam o Czechy. Bo wiem że w Austrii ponoć się nie opłaca tankować.
W Austrii nie zatankujesz LPG.
gregzorba
18-06-2013, 16:58
Dzięki, (nawet nie miałem zamiaru tam tankować) a powiesz mi coś odnośnie pierwszego pytania?
gregzorba
19-06-2013, 13:52
może ktos mi odpowie na pytanie, ponieważ jutro wyjeżdżam
Widać nikt na pamięć nie zna tej trasy. Ja w Austrii płacę dodatkowo za przełęcz Brenner.
Jak masz winiety, to możesz śmiało jechać. Nie grozi Ci mandat za brak opłaty. Gdyby był jakiś odcinek płatny extra, to będą znaki i bramki.
A czemu? Właśnie dwa dni temu jechałem przez Austrię i lałem LPG dwukrotnie...
Mi się nigdy nie udało trafić na LPG. Ale zawsze wystarczyło to co w baku.
gregzorba
30-07-2013, 10:16
hejka,
poprzednio kupiłem winiety na 10 dni, w http://www.pzmtravel.com.pl/
bo akurat tylko na tyle potrzebowałem na początek.
No ale jak to za pierwszym razem, przepłaciłem w tym PZM!!! - no ale zawsze tak jest jak się jedzie pierwszy raz :)
Teraz potrzebuje kupić winiety na rok, dlatego jak przeliczyłem to ten PZM chyba bierze bardzo wielka prowizję !!!
Dlatego chciałbym kupić winiety na stacjach benzynowych.
Pytanie moje do Was brzmi:
Gdzie najlepiej kupić na tej trasie winiety czeskie i austriackie?
Czy płacić kartą bankomatową, czy gotówką? (jaka jest różnica w przypadku pierwszym lub drugim?)
Kupić na pierwszej stacji benzynowej w Czechach i Austrii.
Cena nie zależy od sposobu płatności.
jacgyver
30-07-2013, 10:30
Kupić na pierwszej stacji benzynowej w Czechach i Austrii.
Cena nie zależy od sposobu płatności.
Ale np. na pierwszej stacji w Słowacji (jadąc od Czech) koleś się upierał, że vinietę moge kupić tylko za gotówkę. Po chwili sprzedał mi jednak przy płatności kartą. Nie wiem czym miałoby się to różnić.
(...)Cena nie zależy od sposobu płatności.
Cena jako taka nie zależy, ale pytanie po jakim kursie bank przeliczy Ci złotówki na walutę obcą i jak to się ma do tego co możesz uzyskać w kantorze. Może wyjść jakaś tam różnica.
Ale to dotyczy każdej płatności za granicą. Skąd mamy wiedzieć, w jakim banku ktoś ma kartę?
jacgyver
30-07-2013, 12:16
Może chodzi o prowizję za zakup kartą? Na towarze mają marżę która pokrywa prowizję a winieta ma chyba ustawowa cenę i przy płatności karta stacja sama musi pokryć te kilka % prowizji?
gregzorba
02-08-2013, 22:09
PIlne!!!
powiedzcie mi jak mam się odnieść do tej informacji...
"Winietka ważna od 1 grudnia 2012 do 31 stycznia 2014. "
Planuje jutro wykupić winiety na rok z góry. Więc jak mam rozumieć tą notkę? Czy winiety będa ważne do 31 stycznia 2014 roku? czy do 3.08.2014 roku, od dnia zakupu.
Bardzo prosze o szybka odpowiedz.
jacgyver
02-08-2013, 22:46
Zdaje się że rozmawiamy o naszych południowych sąsiadach. Nigy nie kupowałem rocznej winiety ale z tego co wiem to winiety roczne są na dany rok kalendarzowy i nawet jak kupisz ja w grudniu to zostanie Ci do wykorzystanie ten krótki okres czasu do końca stycznia roku następnego (czyli tylko 2 miesiące).
gregzorba
03-08-2013, 18:57
a więc.
Wyjechałem dzisiaj w trase, i przed Cieszynem pytałem kobiety czy pobieraja jakas prowizje od sprzedazy winiet, Pani powiedziała że nie. A na paragonie wyszło że pobrali, i to nie małą......za winietę miesięczna na czechy, zapłaciłem 88zł (73,3zł Winieta, 14,7zł prowizja)
Natomiast za winietę Austriacką, nie pytałem juz o prowizje, bo nic by t nie zmieniło, bo musiałem ja wykupić, zapłaziłem 28 euro, czyli ok 16zł prowizji w tym mi wliczyli. Tak więc PZM, nie jest aż takim zdzierca na jakiego wychodzi, bo oni biorą ok 3 zł więcej niż zdziercy na granicach.
A po co płacić prowizje, zamiast kupić u źródła, w lokalnej walucie?
jacgyver
03-08-2013, 19:59
Dlatego trzeba kupowac na 1 stacji benzynowej a nie na granicy!
03-08-2013, 20:05
Dlatego trzeba kupowac na 1 stacji benzynowej a nie na granicy!
ale przed granica
bo za można się zdziwić będąc już na autostradzie
u Austriackim dziadów, musiałem ostatnio wykupić winietę na okolo 8 km
może komuś sie przyda ceny winiet (http://www.adac-shop.de/Vignetten/?gclid=CJLdjNbv4bgCFUbHtAod6D4AfQ)
jacgyver
03-08-2013, 21:16
Ja zawsze kupuje dopiero po wjezdzie do kraju w ktorym wymagana jest winieta