Radzilla
26-05-2013, 22:29
Witam.
Proszę o odpowiedź osoby mające styczność z filtrami 3.0 ile tak naprawdę zatrzymują światła?
Bo z moich testów wynika że tylko 7 a nie 10 EV :???:
Ale po kolei. Aparat D80, obiektyw Tokina 11-16.
Jako że nabyłem drogą kupna ;) filtr Heliopan ND 3.0 chciałem sprawdzić jak duży zafarb on daje w praktyce.
Do tej pory korzystałem z dwóch filtrów ND Marumi 0.3 i jestem zadowolony z braku zafarbu.
Niestety 2 filtry nałożone na siebie już winietują na UWA, no i to tylko 6EV ;)
Z racji braku czasu strzeliłem w parku kilka przypadkowych fotek ze statywu.
Robię zdjęcie z poprawną ekspozycją, nakręcam filtr, wydłużam czas o 10EV i ze zdziwieniem widzę, że zdjęcie wychodzi mocno prześwietlone - skaczę więc kilka EV do tyłu by zdjęcie było naświetlone poprawnie (jak to bez filtra).
Inny kadr wg powyższego schematu i efekty podobne. Aby uzyskać tak samo naświetlone zdjęcie trzeba wydłużyć ekspozycję ok 7EV
Pomyślałem że może wina leży po stronie wizjera, którego nie zasłoniłem i słońca za plecami. W sumie nigdy na długim czasie nie zasłaniałem wizjera - nigdy nie zaobserwowałem z tego powodu jakiejś anomalii.
Ale że mnie sprawa bardzo nurtuje, przed chwilą zrobiłem mały test w domu.
Aparat na statywie, tryb M, MF, WB na białą kartkę która była pod ręką, zaślepiony wizjer (chociaż zdjęcie z otwartym wizjerem wyszło identyczne). Opierałem się na odbiorze wzrokowym oraz wykresie histogramu.
Oto wyniki:
1. zdjęcie naświetlone poprawnie:
ISO 800, f=2.8, 1/30s zdjęcie wzorcowe
2. zdjęcie z jednym filtrem Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/4s - różnica 3 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
3. zdjęcie z dwoma filtrami Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/2s - różnica 6 EV zdjęcie naświetlone nieznacznie bardziej niż wzorcowe
4. zdjęcie z dwoma filtrami Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/1.6s - różnica 5i2/3 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
5. zdjęcie z filtrem Heliopan ND 3.0
ISO 800, f=2.8, 30s - różnica 10 EV zdjęcie mocno przepalone
6. zdjęcie z filtrem Heliopan ND 3.0
ISO 800, f=2.8, 1/4s - różnica 7 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
Zdjęć nie wrzucam bo nie mam czasu, a wydaje mi się że problem opisałem dość dokładnie.
Jestem zaskoczony sytuacją bo kupiłem filtr by w stosunku do poprzedniego zestawu kosztem zafarbu zyskać 4 EV i brak winiety a okazuje się że zyskuję tylko 1 EV! no i otrzymuję zafarb.
Pytania:
1. Czy gdzieś się pomyliłem albo coś robię źle? ;)
2. Ile EV zabiera wam filtr 3.0 (Heliopan, B+W, Lee BS)
3. A może to jakaś podróba? Filtr kupowany w RaysFoto.
Proszę o odpowiedź osoby mające styczność z filtrami 3.0 ile tak naprawdę zatrzymują światła?
Bo z moich testów wynika że tylko 7 a nie 10 EV :???:
Ale po kolei. Aparat D80, obiektyw Tokina 11-16.
Jako że nabyłem drogą kupna ;) filtr Heliopan ND 3.0 chciałem sprawdzić jak duży zafarb on daje w praktyce.
Do tej pory korzystałem z dwóch filtrów ND Marumi 0.3 i jestem zadowolony z braku zafarbu.
Niestety 2 filtry nałożone na siebie już winietują na UWA, no i to tylko 6EV ;)
Z racji braku czasu strzeliłem w parku kilka przypadkowych fotek ze statywu.
Robię zdjęcie z poprawną ekspozycją, nakręcam filtr, wydłużam czas o 10EV i ze zdziwieniem widzę, że zdjęcie wychodzi mocno prześwietlone - skaczę więc kilka EV do tyłu by zdjęcie było naświetlone poprawnie (jak to bez filtra).
Inny kadr wg powyższego schematu i efekty podobne. Aby uzyskać tak samo naświetlone zdjęcie trzeba wydłużyć ekspozycję ok 7EV
Pomyślałem że może wina leży po stronie wizjera, którego nie zasłoniłem i słońca za plecami. W sumie nigdy na długim czasie nie zasłaniałem wizjera - nigdy nie zaobserwowałem z tego powodu jakiejś anomalii.
Ale że mnie sprawa bardzo nurtuje, przed chwilą zrobiłem mały test w domu.
Aparat na statywie, tryb M, MF, WB na białą kartkę która była pod ręką, zaślepiony wizjer (chociaż zdjęcie z otwartym wizjerem wyszło identyczne). Opierałem się na odbiorze wzrokowym oraz wykresie histogramu.
Oto wyniki:
1. zdjęcie naświetlone poprawnie:
ISO 800, f=2.8, 1/30s zdjęcie wzorcowe
2. zdjęcie z jednym filtrem Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/4s - różnica 3 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
3. zdjęcie z dwoma filtrami Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/2s - różnica 6 EV zdjęcie naświetlone nieznacznie bardziej niż wzorcowe
4. zdjęcie z dwoma filtrami Marumi ND 0.3
ISO 800, f=2.8, 1/1.6s - różnica 5i2/3 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
5. zdjęcie z filtrem Heliopan ND 3.0
ISO 800, f=2.8, 30s - różnica 10 EV zdjęcie mocno przepalone
6. zdjęcie z filtrem Heliopan ND 3.0
ISO 800, f=2.8, 1/4s - różnica 7 EV zdjęcie naświetlone poprawnie, jak wzorcowe
Zdjęć nie wrzucam bo nie mam czasu, a wydaje mi się że problem opisałem dość dokładnie.
Jestem zaskoczony sytuacją bo kupiłem filtr by w stosunku do poprzedniego zestawu kosztem zafarbu zyskać 4 EV i brak winiety a okazuje się że zyskuję tylko 1 EV! no i otrzymuję zafarb.
Pytania:
1. Czy gdzieś się pomyliłem albo coś robię źle? ;)
2. Ile EV zabiera wam filtr 3.0 (Heliopan, B+W, Lee BS)
3. A może to jakaś podróba? Filtr kupowany w RaysFoto.