PDA

Zobacz pełną wersję : Mam dość opadającego modyfikatora

lok
26-05-2013, 22:26
Miarka się przebrała. Mam dość.

Posiadam beauty disha 70cm wraz z gridem. Montuję go na standardowy statyw AIR 260 cm.
Posiadam mocowanie bowens na lampę systemową. Dziś właśnie pod ciężarem disha połamały mi się śrubki.
Mam lampę studyjną, która pod ciężarem disha mi opadała. Przy mocniejszym dokręceniu,połamałem plastikowe motylki.
Teraz pytanie jak to rozwiązać. Przychodzą mi do głowy dwie opcje. Proszę o pomoc czy to dobry pomysł. A może jest jeszcze inne rozwiązanie.
1. Zakup statywu typu boom. Może wtedy dish będzie bardziej wisiał i nie będzie takiego nacisku.
2. Zakup octy z gridem. Wiem że to jest inny rodzaj światła, ale od jakiegoś czasu chodzi za mną zakup octy.

Zależy mi na mobilności. Z dishem zdjęcia robię też w plenerze.

Jakie są wasze przemyślenia i pomysły.

RobertMiernik
26-05-2013, 23:45
Niestety boom raczej nie rozwiąże problemu, chyba że chcesz świecić zawsze w 'luźnym zwisie' czyli +/- pionowo w dół...
Okta też może być upadkiem z deszczu pod rynnę, pewnie bęziesz chciał większą niż 70cm a więc będzie ważyła podobnie do disha (a może masz bardzo ciężki talerz? kiedyś miałem takiego 'mosiężnego' ważyło to tyle, że można by zabić).

Raczej szedłbym w kierunku wzmocnienia/wymiany uchwytu lampy/bracketa, może da się go czymś wzmocnić, skręcić dodatkowo metalowymi kątownikami?

Jaka to lampa?

lok
27-05-2013, 00:15
Lampa studyjna SPARK 200 Jinbei a uchwyt do lampy systemowej to coś takiego http://allegro.pl/uchwyt-do-lamp-systemowych-mocowanie-bowens-wawa-i3236454472.html.
Nie wiem czy mój dish dużo waży. Postaram się go jutro zważyć, ale wagę mam tylko do 5kg.

pgaik
27-05-2013, 00:21
No chyba nie waży więcej !? :)

RobertMiernik
27-05-2013, 00:34
Bracket mam taki sam, ta śruba nie jest zbyt wypasiona, w tym przypadku można ją próbować wymieniać ale cała konstrukcja jest dość delikatna, więc zbyt mocne dokręcenie może spowodować, że całość pęknie.
Za to ta w lampie wygląda na solidną, dziwne że opada, może rzeczywiście jakiś pancerny ten dish?

W mojej reporterskiej opada tylko jeśli naprawdę mocno świruję boomem a przy studyjnych nawet nie drgnie, zważ disha ja jutro też zważę swojego.

(taki głupi pomysł - może wystarczy przeciwwaga zawieszona z drugiej strony (z tyłu) lampy? Worki takie plenerowe można kupić do środka cokolwiek - ja wsadzam sól (nierozpakowaną oczywiście w torebce - tanio i wszędzie można kupić, no i czyściej niż sypać tam piach czy inne ziemie))...

lok
27-05-2013, 00:38
Jutro podam wagę. Braket do systemówki zakupię jeszcze jeden. Chyba, że możecie polecić solidniejszy jakiś inny.

adriansocho
27-05-2013, 10:30
Jakby z tyłu lampy umieścić jakąś przeciwwagę, to obciążenie ma jarzemku byłoby mniejsze:)

lok
27-05-2013, 22:23
Można coś takiego dodać. Nie wiem tylko czy to będzie dobrze działać. Obawiam się ze siła będzie za mała. Za krótkie ramię.

Dobra sprawdziłem wagę. Mój dish z gridem waży prawie 3kg. Czy ktoś ważył swojego ?

RobertMiernik
27-05-2013, 22:42
Ja mam czterdziestkę tylko, ale waży 0,95...

katvad
05-06-2013, 14:49
ja mam 40 - 1,2 kg

lok
05-06-2013, 15:23
No to mój to waga prawie 3x wieksza