PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 - praca pod światło "odblaski"

nowy83
26-05-2013, 09:16
Witam. Miałem okazję porównać pracę pod światło (głównie sztuczne w mieszkaniu-żarówki, halogeny) d5100 oraz d90 na takich samych obiektywach 18-55 oraz 18-105. Jeśli chodzi o obiektywy ciut lepiej wypada 18-105 jednak znacznie większa różnica jest nie między obiektywami a między samymi aparatami. D90 zdecydowanie lepiej radził sobie z pracą pod światło. "Odblaski" pojawiały się rzadziej, a jeśli już występowały to były mniej wyraźne. W d5100 "odblaski" występują o wiele częściej i są bardziej rzucające się w oczy niż w d90. Czy ktoś jeszcze to zauważył albo ma porównanie do innego aparatu?? Jestem początkującym lusterkowcem więc wszelkie tego typu sprawy są dla mnie absolutną nowością stąd może dla niektórych moje pytanie jest irytujące. Nie wszystko jednak można wyczytać w instrukcji a bezpośrednie porównanie obydwu aparatów dało mi właśnie taki obraz i stąd moje pytanie.

zgera
26-05-2013, 09:54
Oba aparaty mają inne matryce i filtry dolnoprzepustowe, skoro użyłeś tych samych obiektywów to za różnice w odblaskach może odpowiadać filtr, podobno w D90 jest mocniejszy.

nowy83
26-05-2013, 10:07
Oba aparaty mają inne matryce i filtry dolnoprzepustowe, skoro użyłeś tych samych obiektywów to za różnice w odblaskach może odpowiadać filtr, podobno w D90 jest mocniejszy.

Matryca w d5100 podobno jest lepsza niż w d90 więc rozumiem, że za te odblaski w głównym stopniu odpowiada ten filtr dolnoprzepustowy, który wygląda na to, że w d5100 jest słabszy.