Zobacz pełną wersję : logowanie do W7 - konta użytkowników
no i stało się :D
poszedłem po rozum do głowy - mając coraz więcej ważnych rzeczy na kompie postanowiłem rozdzielić normalnie używane konto od konta administratora. w związku z tym utworzyłem nowe konto, nadałem uprawnienia i hasło. stare konto zdegradowałem do standardowego usera. wszystko byłoby OK. mam tylko 1 mały problem ...
jak doprowadzić do sytuacji, żeby na ekranie logowania wyświetlało się tylko 1 z tych kont? tzn. - nadal chcę się do niego logować hasłem ale nie chciałbym wybierać z dwóch tylko zwyczajnie wklepać hasło i nacisnąć enter. konta admina mam zamiar używać tylko do zarządzania kompem i softem i co za tym idzie uniemożliwić przejecie kompa przez złośliwy soft.
irek6311
25-05-2013, 17:34
Skorzystaj z gpedit.msc ;)
Władca Pixeli
25-05-2013, 17:59
http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/3040.enable-disable-the-local-hidden-built-in-administrator-account-in-windows-7.aspx
Skorzystaj z gpedit.msc ;)
w HP chyba się nie uda :/
http://social.technet.microsoft.com/wiki/contents/articles/3040.enable-disable-the-local-hidden-built-in-administrator-account-in-windows-7.aspx
to niestety mogłoby być niezłą wtopą
po dezaktywacji konta administratora nie miałbym możliwości podjęcia żadnych działań na kompie. moje obecne konto posiada tylko uprawnienia zwykłego użytkownika.
irek6311
25-05-2013, 19:44
Z konsoli czy systemu trzeba by wyłączyć wyświetlanie nazwy użytkownika ,
wpisujesz nazwę i logujesz się do wybranego konta ,
konto administratora wyłącz a inne o takich uprawnieniach utwórz i po problemie .
Z konsoli czy systemu trzeba by wyłączyć wyświetlanie nazwy użytkownika ,
wpisujesz nazwę i logujesz się do wybranego konta ,
konto administratora wyłącz a inne o takich uprawnieniach utwórz i po problemie .
Tylko, że to nie rozwiązuje mojego problemu. Cały czas będę miał 2 konta na ekranie logowania.
irek6311
25-05-2013, 21:07
Musiałbym pogrzebać w win7 ale jest opcja ukrywania nazwy użytkownika i wtedy jedno okienko logowania jest ,
Run > gpedit.msc > Computer Config\Windows Settings\Security Settings\Local Policies\Security Options\Interactive logon: Do not display last user name > Enabled
Swoja droga, w windows 7 ( i viscie ) wprowadzone zostały separacja uprawnień i cały system podnoszenia uprawnień właśnie dla tego, żeby móc pracować na koncie administratora na co dzień, jednocześnie nie dając wszystkim używanym aplikacjom uprawnień administratora. Oczywiście, programy działające z uprawnieniami kotna administratora ciągle mogą trochę więcej ( przynależność do grupy administratorzy zmienia parę rzeczy ), ale jako narzędzie bezpieczeństwa, rozwiązanie wprowadzone przez MS sprawdza się całkiem nieźle.
Musiałbym pogrzebać w win7 ale jest opcja ukrywania nazwy użytkownika i wtedy jedno okienko logowania jest ,
Run > gpedit.msc > Computer Config\Windows Settings\Security Settings\Local Policies\Security Options\Interactive logon: Do not display last user name > Enabled
to niestety nie ta funkcja :/
to co podałeś powoduje, że do logowania trzeba wpisać i ID i PASS
Swoja droga, w windows 7 ( i viscie ) wprowadzone zostały separacja uprawnień i cały system podnoszenia uprawnień właśnie dla tego, żeby móc pracować na koncie administratora na co dzień, jednocześnie nie dając wszystkim używanym aplikacjom uprawnień administratora. Oczywiście, programy działające z uprawnieniami kotna administratora ciągle mogą trochę więcej ( przynależność do grupy administratorzy zmienia parę rzeczy ), ale jako narzędzie bezpieczeństwa, rozwiązanie wprowadzone przez MS sprawdza się całkiem nieźle.
no i jesli mój transfer się nie uda (na 2 odrębne konta) to pewnie wrócę do tego co było. niemniej jednak na razie - nie tędy droga. powód jest jeszcze jeden. czasami trzeba się opiekować nie swoim kompem - wtedy wygodnie mieć tam osobne konto admina - zwłaszcza jeśli użyszkodnik jest malo informatyczny.