Zobacz pełną wersję : VR i lampa błyskowa
Dzień dobry, przeglądając dziś forum natknąłem się na wątek o obiektywach 24-70 gdzie jednen z forumowiczów wspomniał że VR w Tamronie 24-70 może przyczynić się kreatywnego wykorzystania lampy błyskowej.
Chciałbym prosić o kilka słów komentarza, bo nie znalazłem nic na ten temat. W jaki sposób VR wpływa na fotografowanie z lampą? Czy chodzi o możliwość pracy na dłuższych czasach aby lepiej naświetlić tło czy o coś zupełnie innego.
pozdrawiam
Photec
przem426
24-05-2013, 23:42
może spytaj owego forumowicza ;)
Myślałem że to temat znany wielu forumowiczom i przy okazji rozwinie się dyskusja.
Adrian_Wala
25-05-2013, 11:38
ja nie wiem jaki wpływ vr miałby mieć na pracę z flashem, co ma piernik do wiatraka :D
darkmajin
25-05-2013, 11:58
ja nie wiem jaki wpływ vr miałby mieć na pracę z flashem, co ma piernik do wiatraka :D
Wiatrak zapiernicza ;)
Jedyne co mi przychodzi na myśl to to ze może z reki utrzymać dłuższe czasy niż bez vr i dowalić lampą..
Odgrzebałem ten wątek:
Jedna sytuacja, w której ten Tamron zabija pozostałe wynalazki: rozciąganie błysku. Na luzaku można sobie wyciągać bardzo wygaszone światło zastane bez statywu i konieczności podbijania ISO. Fantastyczna wygoda, warta dużo więcej niż te wszystkie laboratoryjne parametry...
Czyli w sumie chyba juz sam rozumiem o co chodzi, dłuższy czas możliwy do uzyskania dzięki VR to więcej światła zastanego - sam zapytałem sam odpowiedziałem :)
Drobne sprostowanie: Jeżeli chodzi o Tamrona 24-70, to on nie ma VR. Jeżeli już to VC.