PDA

Zobacz pełną wersję : D7100 2xSD i folder odtwarzania

marti5
24-05-2013, 16:30
Witam!
Mam włożone do aparatu 2 karty SD i praca ustawiona jest na RAW (karta1) + JPG (karta2).
Teraz po zrobieniu zdjęć, jak przechodzę do trybu odtwarzania wszystkie zdjęcia widzę podwójnie. W menu mam ustawione: folder odtwarzania: bieżący.
Co należy ustawić w Menu, aby widzieć tylko zdjęcia konkretnie z 1 karty; wszystko jedno z jakiej byle nie widzieć podwójnych zdjęć.

sokolnik
24-05-2013, 16:36
ja mam na dole podział SD1 oraz SD2 ale jak to ustawiłem to nie wiem. tak było od początku

MstrG
24-05-2013, 16:45
ja mam na dole podział SD1 oraz SD2 ale jak to ustawiłem to nie wiem. tak było od początku

W D7000 miałem dokładnie tak samo, w D600 też tak jest. Ustawienie defaultowe, nic pod tym względem nie zmieniałem.

marti5
24-05-2013, 17:40

Też tak mam, ale myślałem, że można jakoś wyłączyć podgląd z jednej karty. Dla mnie to jakieś niedopracowane jest - robi się niezły bajzel. Po za tym w szczegółach danego zdjęcia nie można odnaleźć takiej informacji: czy to jest NEF czy jpg, tylko to akurat z jakiej karty jest odczytany. Nie można sobie szybko zmienić odczytu z drugiej karty, tylko trzeba przewijać ręcznie aż się dojdzie do pierwszego lub ostatniego zdjęcia z drugiej karty.
Ogólnie mówiąc - w tym miejscu Nikon dla mnie nie popisał się :-(

sokolnik
24-05-2013, 17:42
wyjmujesz jedną kartę i przeglądasz :) potem zamieniasz karty i przeglądasz kartę nr 2 :)
jak ktoś chce WSZYSTKO SUPER to D3 lub D4 :)
ja robię w NEFach tylko i mi nie przeszkadza