Zobacz pełną wersję : Softy, stripy i beauty - jakiej firmy
Zakupiłem dziś lampy FOMEI z garnkami i snootem, ale zrezygnowałem z kupna u nich softboxów ponieważ nie mają gridów.
Jakiej firmy najlepiej kupić przetworniki?
Planuję kupić 2 stripy z gridami na początek oraz beauty dish 70cm biały z dyfuzorem i gridem.
marszull
24-05-2013, 16:28
moze cos z fripersa (http://fripers.pl/index.php?cPath=2_13&cat=c13_Softboxy.html&manufacturers_id=&attributes[]=81&pfrom=&pto=) mam od nich szybkorozkladana okte z gridem i jest ok (a swoja droga to od pol roku jej nie skladam ;)
No właśnie myślę o fripersie, bo współpraca z nimi jest bezproblemowa, ale pytam bo może jest jakaś alternatywa.
Czy te z fripersa dadzą radę? Pan z Fomei mówił żeby uważać na przegrzanie przez pilota tańszych softboxów.
kupuj stripy (inne softy też) "do szybkiego montażu" czyli rozkladane jak parasolka
Stripy 40x140 fajnie swiecą i sa wystarczajaco niepalne przy pilotach 250 W . Wiekszej mocy pilotów nie stosowałem ale przy wspomnianych 250 W wcale sie toto nie gotuje więc zapas jakiś jest.
A to , że pan z fomei cos gaworzył to w końcu jego służbowy obowiązek. Liczysz że miał ci powiedziec "kup se Pan dwa razy taniej u konkurencji bo nasze to takie samo tylko dwa razy droższe".
ThomasVoland
24-05-2013, 19:11
Mówił całkiem rozsądnie, bo ich lampy mogą też służyć jako światło ciągłe do 1000 W. Modyfikatory Fomei są przystosowane do światła ciągłego i mocnych pilotów, mają wersje ekonomiczne które są nieco grubsze i cięższe, mają też lżejsze i droższe. Oba typy mogą być używane z mocnymi pilotami. Do 250 W wystarczy byle co, tyle że szybciej zżółknie, ale większość osób korzysta z takich chińczyków i mało kto narzeka.
Jakie lampy kupiłeś? Z jakimi pilotami? Jak z mocnymi to chińszczyznę odpuść sobie.
ThomasVoland
24-05-2013, 22:36
No to pozostaje szukać modyfikatorów do światła stałego, nie muszą być Fomei chociaż one chyba cena/jakość są całkiem OK.
A czy tam się nie da włożyć słabszych pilotów lub może źle rozumuję ale jak będę miał te piloty skręcone na minimalne wartości to nie da rady na chińczykach?
Chodzi o to że nie mam dużego doświadczenia i nie chciałbym od razu inwestować w drogie przetworniki tylko sam dojść do tego czego potrzebuje używając na razie sprzęty typu fripers
Na chłopski rozum kombinujesz dobrze by zmienić żarówki pilotów na słabsze.
Do błyskania , piloty 250 W w zupełności wystarczają (moim zdaniem to nawet za dużo).
Tylko upewnij się czy elektronika twoich lamp toleruje inną niż "fabryczną" moc pilotów..
Używanie "skręconych" pilotów wcześniej czy później zakończy się strażą pożarną.