PDA

Zobacz pełną wersję : Porada pilna, proszę o pomoc w sprawie Sigmy 70-200mm

Nikoniczek
24-05-2013, 10:57
Dzień Dobry Forumowiczom,

prosiłbym o poradę dotyczącej rozsądnej decyzji w sprawie ewentualnego kupna tak oznaczonego obiektywu do Nikona:

Sigma EX 70-200mm 1:2.8 APO DG macro HSM (czyli bez wspomagania OS) .

Aspekt jest następujący: posiadam już Nikkora 70-300 VR, zapewnia więc stabilizację obrazu, ciemniejszym za to.
Wspomnianą Sigmę zaoferowano mi za niskie pieniądze, dokładnie na środku zewnętrznej powierzchni szkła ma
ryskę długości 4mm, jakoby nie wpływa na efekt otrzymanego obrazu, zero negatywnych efektów.
Nie powiem, rajcuje mnie niska cena, niższy numer przysłony, ewentualnie bokeh, którego nie znam.
DG w oznaczeniu Sigmy ma zapewnić także możliwość kompletnego współdziałania z pełnoklatkowym aparatem,
nie wykluczam kiedyś i takiego zakupu.
Fotografuję głównie w środowisku miejskim, ludzkość mi nie jest obca, aktualnie przechadzam się z D300.

Czy ktoś już korzystał z takiego szkła, czy warto go nabyć w powyższym aspekcie dla samego "mienia" ???

Rossi_PL
24-05-2013, 11:46
Sprawę ułatwi nam poznanie tej "niskiej ceny":)Każdy z nas odbierze ją inaczej:) Jeżeli na alle.. można dostać takie Sigmy bez gwarancji już od 1800 do 2500zł z jeszcze trwającymi gwarancjami (polecam skrupulatnie sprawdzić czy jest k.gwarancyjna oficjalnego dystrubutora K-Consult dająca 3l.gw.), to ile może kosztować z ubytkiem ? Jakby nie patrzył Ty kupisz taniej ale logicznie i sprzedać też będziesz musiał taniej. Prawdopodobnie owa ryska spustoszenia w obrazie nie uczyni, choć w pracy pod słońce i na mocno przymkniętych przysłonach może coś wyjść.

miron19j
24-05-2013, 11:55
szkło jako takie jest miodzio. :-) Miałem, używałem z D200, potem D300. Jakiś czas temu wymieniłem na takie samo ze stabilizacją.
Ja bym zrobił test, o ile oczywiście jest taka możliwość. Kilka zdjęć z różnymi ustawieniami światła względem obiektywu, kilka zdjęć z domkniętą przesłoną. Jeżeli nie będzie jakiś drastycznych efektów, to bym kupił.

adriansocho
24-05-2013, 11:58
Oj, chyba trzeba by przymknąć do F/22 i to jeszcze na ogniskowej 70 cm, żeby w ogóle tę ryskę zauważyć. Pewnie jest cięższy od 70-300VR, ale przy fotografowaniu czegoś, co się rusza bardziej przydatna jest jasność niż stabilizacja (stabilizacja nie zamraża ruchu, więc np. biegnąca osoba będzie rozmyta ze względu na czas, a nie ze względu na drgania ręki). Ja bym takowy obiektyw kupił, gdyby ktoś oferował w okolicach 1500 PLN.

Nikoniczek
24-05-2013, 12:30
...bardzo dziękuję za pierwsze wskazówki,
różnice wagowe są znaczne:
mój Nikkor jest prawie o 100 % lżejszy,
Sigma o ponad połowę tańsza ! :)

MstrG
24-05-2013, 12:35
Miałem Nikkora 70-300VR, mam Sigmę 70-200 2.8 II HSM. Zależy na jakie zdjęcia się nastawiasz, fajnie jak obiektyw jest używalny od pełnej dziury, co w sigmach nie jest takie oczywiste.

.[..]mój Nikkor jest prawie o 100 % lżejszy [...]

:shock:

Wersja I czy II?

Nikoniczek
24-05-2013, 12:49
MstrG,

dokładnie jak w opisie stoi;
fakt, są różne wersje...

MstrG
24-05-2013, 13:10
Jeśli to wersja I, z pierścieniem regulacji przysłony to tym bardziej polecam Ci sprawdzić jak wypada na pełnej dziurze. Tę wersję można kupić dużo taniej od II, nawet za 1200zł.

cz4rnuch
24-05-2013, 13:43
...mój Nikkor jest prawie o 100 % lżejszy... Znaczy się, nic nie waży ;) Tak na poważnie to miałem kiedyś wersję II i bardzo dobrze mi służył, ale tak jak napisał Mstrg te obiektywy trzeba przetestować bo może się trafić mydło(nie lubię plotek ale podobno jeśli chodzi o wersję I to dosyć często). Rysa może i nie będzie wpływać na obraz, ale w słońcu może coś złapać(blik, flara? Nie znam się, tylko zgaduję) i utrudni Ci sprzedaż w razie gdyby obiektyw Ci nie podpasował.

Nikoniczek
24-05-2013, 15:05
Sigma, której oznaczenia zacytowałem 1:1 z jej korpusu, nie posiada pierścienia regulacji przysłony.

KUBAS95
24-05-2013, 16:00
Polecam to szkiełko. Niedawno kupiłem i jestem zadowolony. Co prawda na D700 i D300s miała lekki BF, który udało się wyregulować wbudowaną w korpusy mikroregulacją, natomiast ku mojemu zdumieniu na D200 trafia w punkt. Co do ostrości - zakres 70-135mm jest super od pełnej dziury, 135-200mm zaczyna się pojawiać delikatne mydełko, które znika od F3.5. Aż nie chce się zdejmować jej z puszki :) Jeśli tylko nie będzie miała mydła to bierz - AF może wyregulować serwis jakby coś było nie tak.

adriansocho
24-05-2013, 16:22

Jeśli tańsza o połowę od 70-300VR to może nie marudź tylko załatw, żebym ja mógł to szkło kupić w takiej właśnie cenie:)

Nikoniczek
24-05-2013, 18:31
Wiele serdeczności za okazaną pomoc;

obiektyw dotarł już do mnie,
załączam testowe zdjęcie bez retuszu
mierzone pełną dziurą w słupek z prawej,
odległość do niego około 5 metrów,
czas migawki 1/320 sekundy,
ogniskowa 70mm, Nikon D80.

http://bilderhost.com/ImageHosting/19555_TestStasia003.JPG.html

Kliknięcie w obrazek rozwija do 1200 pikseli.

MstrG
24-05-2013, 18:54
W tej rozdzielczości wygląda OK. Jakaś duża GO mi się wydaje jak na 2.8.

Nikoniczek
24-05-2013, 19:24
Tę łąkę z głowy wyceniam na 50m długości,
RAW skonwertowany do jotpega w ViewNx2.

KUBAS95
25-05-2013, 07:40
Ostra sztuka Ci się trafiła, będziesz "happy" i dłuuugie lata posłuży :D

Zbyszkooo
28-05-2013, 12:28
Pozwolę sobie podłączyć się pod temat:) Miesiąc temu kupiłem identyczny słoik i jest jeszcze 2 miesiące na gwarancji. Oczywiście jestem happy z jej używania - jasny, szybki AF, w porównaniu do używanej wcześniej 18-105 ostry:) Jednakże oglądając inne zdjęcia wykonane tym obiektywem odnoszę wrażenie, że to jeszcze nie jest to, że innym trafiła się lepsza sztuka (lub też zostały dobrze wyostrzone w PS czy innym edytorze). Zastanawiam się czy korzystając z przysługującej mi gwarancji oddać go do kalibracji. Czy w praktyce dużo to zmieni? Czy gdy okaże się, że był to fałszywy alarm serwis nie obciąży mnie kosztami? Szkło kupione w K-Consult i podpięte do D300.
Jest możliwość kalibracji w puszce - warto ją zrobić czy lepiej wykalibrować obiektyw?
Z góry dziękuję za pomoc

MstrG
28-05-2013, 13:31
Pozwolę sobie podłączyć się pod temat:) Miesiąc temu kupiłem identyczny słoik i jest jeszcze 2 miesiące na gwarancji. Oczywiście jestem happy z jej używania - jasny, szybki AF, w porównaniu do używanej wcześniej 18-105 ostry:) Jednakże oglądając inne zdjęcia wykonane tym obiektywem odnoszę wrażenie, że to jeszcze nie jest to, że innym trafiła się lepsza sztuka (lub też zostały dobrze wyostrzone w PS czy innym edytorze). Zastanawiam się czy korzystając z przysługującej mi gwarancji oddać go do kalibracji. Czy w praktyce dużo to zmieni? Czy gdy okaże się, że był to fałszywy alarm serwis nie obciąży mnie kosztami? Szkło kupione w K-Consult i podpięte do D300.
Jest możliwość kalibracji w puszce - warto ją zrobić czy lepiej wykalibrować obiektyw?
Z góry dziękuję za pomoc

Pewnie, że warto zrobić mikrokalibrację w body pod ten obiektyw, po to ona jest :)
Pokaż te nieostre zdjęcia z zachowanym exifem.

Endryou
28-05-2013, 15:22
Wrzuć gdzieś jakiegoś NEFa do obejrzenia to rozwiejemy Twoje wątpliwości, bo tak to możemy sobie gadać.

Zbyszkooo
28-05-2013, 20:43
Tak na szybko zrobione. Jeśli niepoprawnie wrzucone to przepraszam - pierwszy raz to robię:(

https://plus.google.com/116355961889375846818/posts?hl=pl

MstrG
28-05-2013, 20:50
Tak na szybko zrobione. Jeśli niepoprawnie wrzucone to przepraszam - pierwszy raz to robię:(

https://plus.google.com/116355961889375846818/posts?hl=pl

W tej rozdzielczości wygląda to jak najbardziej OK. Nie ma co szukać problemów na siłę :)

Zbyszkooo
28-05-2013, 21:28
W tej rozdzielczości wygląda to jak najbardziej OK. Nie ma co szukać problemów na siłę :)
Dzięki za opinię - już czuję się trochę spokojniejszy:P

KUBAS95
30-05-2013, 10:31
Nie testuj tak tej Sigmy :) Ja w taki sposób fałszywie wykryłem BF z D200 w swojej. Podczas pewnej sesji musiałem podpiąć ją pod D200. Okazało się, że trafia idealnie w punkt i nie ma z nią żadnych problemów ;)