Zobacz pełną wersję : Karta SD do D7100 (II slot pod NEF)
Witam!
Obecnie w swoim D7100 mam 2x 16GB 95MB/s.
Narazie wszystko robię w jpg, więc 2 kartę traktuję jako backup. Mając na uwadzę przejście na tryb jpg I karta + NEF II karta, mam obawy że szybko może się zapełnić.
Mam okazję kupić Secure Digital (SDHC) 32GB Sandisk Extreme Class 10 45MB/s UHS-I za ok 120zł. Pojemność jest OK, ale czy ta prędkość będzie wystarczająca. Filmów raczej nie kręcę, a jeśli coś tam/kiedyś, to mam ustawiony zapis właśnie na tę II kartę. Zdjęć w długich seriach też nie robię, sporadycznie max kilka sztuk.
Brać?
artur678
24-05-2013, 11:09
Brac. Testowałem kingstona class 4 i on słabo daję radę przy nefach (bezstrannych). Mam 8 GB Sandiscka class 10 i toshibę 16 GB class 10. Spokojnie wystarcza.
Jedynie wolne są karty sd - class 4. (do nefów) do jpg - ów dają radę.
Ile jestem w stanie upchnąć NEF'ów na takiej 32GB - 800?
Borat1979
24-05-2013, 13:21
Ile jestem w stanie upchnąć NEF'ów na takiej 32GB - 800?
Od 1000 do 1200 zdjęć.
Jak do NEF'ów, to raczej Extreme Pro 95MB/s. D7100 dużo szybciej na nich zapisuje, szczególnie RAWy.
W twoim wypadku, to raczej bym zostawił te co masz do RAWów, a kupił kolejną pod JPEG. Robiąć RAW+JPEG nie będziesz wstanie wykorzystać prędkości tych kart przy zapisie na nich JPEG.
No to super, zależy mi aby ilość tych NEFów na karcie 32GB nie była dużo niższa jak ilość jpgów zapisywana na 16GB
Od 1000 do 1200 zdjęć.
Jesteś pewny?
Ja na swoich dwóch 16tkach zapisuje 300 zdjęc;) (RAW+JPEG)
nied0bry
25-05-2013, 10:07
marti5: Wg manuala jeden RAW, 14 bitów, kompresja bezstratna zajmuje ok. 28,5MB a na kartę SanDisk Extreme Pro SDHC UHS-I 8GB powinno ich wejść ok. 148 sztuk. JPEG Duży zajmuje ok. 12MB i powinno ich wejść ok. 500 sztuk. Dalej kłania się matematyka na poziomie podstawówki :)
PS. Oczywiście wielkości plików będą się różnić w zależności od tego, co będzie na zdjęciach.
pozdr,
kris
Niestety po włożeniu karty, licznik pokazuje 600 szt. szału nie ma, ale w torbie czeka jeszcze 16GB 95MB/s oraz 8GB 30MB/s, tak więc od biedy na 1000 nefów miejsca jest :-D
Borat1979
25-05-2013, 15:47
Jesteś pewny?
Ja na swoich dwóch 16tkach zapisuje 300 zdjęc;) (RAW+JPEG)
NEF zajmuje od 25-30 MB x 1000 fotek masz 25-30 GB.
Bez problemu wejdzie ponad 1000 zdjęć.
No w sumie coś mi tu nie pasuje: rzeczywiście 1 NEF = ok. 30MB a więc 1000NEF = 30GB - no to dlaczego licznik w aparacie pokazuje miejsce tylko 600.
W aparacie mam ustawioną jakość zdjęcia NEF + JPG, ale rozdzieliłem zapis NEF na 1 kartę = 32GB, a JPG na druga kartę = 16GB. Nawet jeśli aparat przelicza razem NEF + JPG = 40MB dla jednej (pierwszej) karty, to 32GB / 40MB = 800 zdjęć. Chociaż to jest bardzo naciągana teoria, to i tak skąd się bierze te 600?
No w sumie coś mi tu nie pasuje: rzeczywiście 1 NEF = ok. 30MB a więc 1000NEF = 30GB - no to dlaczego licznik w aparacie pokazuje miejsce tylko 600.
W aparacie mam ustawioną jakość zdjęcia NEF + JPG, ale rozdzieliłem zapis NEF na 1 kartę = 32GB, a JPG na druga kartę = 16GB. Nawet jeśli aparat przelicza razem NEF + JPG = 40MB dla jednej (pierwszej) karty, to 32GB / 40MB = 800 zdjęć. Chociaż to jest bardzo naciągana teoria, to i tak skąd się bierze te 600?
Jesli wierzyć Boratowi, to i u mnie dziwnie pokazuje
2X16GB zapis NEF+JPEG jakośc Fine, ilośc zdjęc tylko 300
sokolnik
26-05-2013, 00:23
podobno to jest szacunkowa liczba zdjęć na podstawie już zapisanych. Im karta pełniejsza tym precyzyjniej aparat określa liczbe pozostałych zdjęć do zapełnienia karty.
podobno to jest szacunkowa liczba zdjęć na podstawie już zapisanych. Im karta pełniejsza tym precyzyjniej aparat określa liczbe pozostałych zdjęć do zapełnienia karty.
To co podaje aparat, to teoretyczna ilość zdjąć na podstawie "średniego" rozmiaru zdjęcia (wg. nikona) w danym formacie. Ale z tego co zaobserwowałem, to chyba jest ta ilość wyliczana na podstawie największego rozmiaru zdjęcia.
Dzisiaj robiłem zdjęcia ma meczu. Karta 8GB, aparat podaje 398 zdjęć (12b, kompresja stratna).
Zrobiłem 453 zdjęcia, a licznik nadal podaje 65.
Później w klubie wlazło jeszcze ~90 zdjęć.
Średni rozmiar zdjęcia z meczu to 13.9 MiB, a w instrukcji Nikona średni to 13.6 MiB.
Więc jakby nie liczyć, to na karcie 8 GB zmieści się ponad 500 zdjęć po 13.6 MiB.
Tak więc ten licznik należy traktować z dużym przybliżeniem.
Kiedyś przy liczniku 1 zrobiłem jeszcze 10 zdjęć :?
Zamiast jednej karty 32GB wybrałbym mniejsze: dwie 16GB, lub kilka po 8GB.
Fakt -większa żonglerka przy zmianie kart, ale mniejsze ryzyko, że stracisz wszystkie zdjęcia jeśli karta padnie/przestanie działać/popsuje się :)
Stracić to raczej ewentualnie mógłbym, ale nie wszystkie - albo tylko NEFy ze slotu I lub tylko JPGi ze slotu II
Na tym właśnie polega moc D7100 - 2 karty i na każdą równoległy zapis dwóch różnych formatów :-D
Borat1979
26-05-2013, 23:19
Bo ten licznik można o kant du... potłuc.
Karta 32 GB zapełniona mniej więcej w połowie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-EJzrRWmNI5U/UaJ7v5os2wI/AAAAAAAAGW8/nj4i8hjfnes/s720/Clipboard01.jpg)
558 zdjęć (NEF)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-MG971L9hpm4/UaJ7v4Wr7PI/AAAAAAAAGXE/olQ34w4mV-4/s720/Clipboard02.jpg)
Stracić to raczej ewentualnie mógłbym, ale nie wszystkie - albo tylko NEFy ze slotu I lub tylko JPGi ze slotu II
Na tym właśnie polega moc D7100 - 2 karty i na każdą równoległy zapis dwóch różnych formatów :-D
A po co marnować miejsce na karcie na jpegi?
A po co marnować miejsce na karcie na jpegi?
Ale dlaczego marnować - ja właśnie w taki sposób wykorzystuję atut posiadania 2 kart w aparacie. Ustawianie zapisu na drugiej karcie jako przepełnienie pierwszej, jest dla mnie "słabym" wykorzystaniem takiej opcji. Przecież i tak każdy trzyba w torbie dodatkową kartę, więc zawsze można sobie ją wymienić jak się zapełni. Ale jak się jedna uszkodzi, to o zdjęciach również można zapomnieć. A tak, nie dość że masz zawsze backup w postaci JPG'ów, to czasami możesz nie mieć czasu na obróbkę NEFów - np. pod koniec imienin u mamy zrzucasz jej fotki i cała rodzina zadowolona :-D
Borat1979
27-05-2013, 13:23
Ale dlaczego marnować - ja właśnie w taki sposób wykorzystuję atut posiadania 2 kart w aparacie. Ustawianie zapisu na drugiej karcie jako przepełnienie pierwszej, jest dla mnie "słabym" wykorzystaniem takiej opcji. Przecież i tak każdy trzyba w torbie dodatkową kartę, więc zawsze można sobie ją wymienić jak się zapełni. Ale jak się jedna uszkodzi, to o zdjęciach również można zapomnieć. A tak, nie dość że masz zawsze backup w postaci JPG'ów, to czasami możesz nie mieć czasu na obróbkę NEFów - np. pod koniec imienin u mamy zrzucasz jej fotki i cała rodzina zadowolona :-D
Najlepszy backup to NEF na obu kartach.
A zdjęcia z rodzinnej imprezy mogę przejrzeć wybrać najlepsze i dopiero przykazać znajomym.
To nie reportaż z zamieszek w centrum miasta, że musi być w kilka minut na portalu informacyjnym :)
Dodam jeszcze, to co zaobserwowałem już w D7000, a potwierdziło się w D7100. Przy jednoczesnym zapisie na obie karty, prędkość jest taka, jak tej wolniejszej. Nawet, jeśli nic się na niej nie zapisuje.
Poniżej czasy szybkiej serii od momentu naciśnięcia spustu do opróżnienia bufora i zgaśnięciu diody (podgląd wyłączony). Spust puszczałem po zapełnieniu bufora.
Slot 1 - karta 45MB/s (Sandisk Extreme 16GB)
tylko NEF 4,1 s
NEF+JPG 4,7 s
Slot 1 - karta 45 MB/s
Slot 2 - Karta 10MB/s (Sandisk Ultra microSD 16GB - czerwono szara)
Tylko NEF - 4,3s (rola przepełnienie)
Tylko NEF - 16,6 s (rola NEF+JPG) - powtarzałem to wielokrotnie i zawsze tak jest. Z kartą 30MB/s w drugim slocie wychodzi 8 s.
NEF+JPG - 5,3s (rola przepełnienie)
NEF+JPG - 8,3s (rola NEF+JPG)
Wniosek. Kupić do drugiego slotu małą szybką kartę, lub nie używać go jako w roli JPG
Dodam jeszcze, to co zaobserwowałem już w D7000, a potwierdziło się w D7100. Przy jednoczesnym zapisie na obie karty, prędkość jest taka, jak tej wolniejszej. Nawet, jeśli nic się na niej nie zapisuje.
Poniżej czasy szybkiej serii od momentu naciśnięcia spustu do opróżnienia bufora i zgaśnięciu diody (podgląd wyłączony). Spust puszczałem po zapełnieniu bufora.
Slot 1 - karta 45MB/s (Sandisk Extreme 16GB)
tylko NEF 4,1 s
NEF+JPG 4,7 s
Slot 1 - karta 45 MB/s
Slot 2 - Karta 10MB/s (Sandisk Ultra microSD 16GB - czerwono szara)
Tylko NEF - 4,3s (rola przepełnienie)
Tylko NEF - 16,6 s (rola NEF+JPG) - powtarzałem to wielokrotnie i zawsze tak jest. Z kartą 30MB/s w drugim slocie wychodzi 8 s.
NEF+JPG - 5,3s (rola przepełnienie)
NEF+JPG - 8,3s (rola NEF+JPG)
Wniosek. Kupić do drugiego slotu małą szybką kartę, lub nie używać go jako w roli JPG
Ja niestety temu zaprzeczę.
Każda karta zapisuje z taką samą prędkością, bez znaczenia czy jest jedna w aparacie czy dwie. Da się to sprawdzić szczególnie jak ma się powolną i bardzo szybką kartę.
Zarówno w D7000 i D7100 - jak ustawiony zapisa RAW+JPEG, to jest wyraźna w czasie zapisu w zależności od tego co na którą kartę zapiszemy. Jak zapisy na szybką (SanDisk Extrem Pro 95MB/s) był RAW, a na powolną (SanDisk Ultra II 15MB/s) JPEG, to tak było zdecydowanie szybciej niż na odwrót (RAW na powolną, JPEG na szybką).
Co do stosowania karty microSD - to ona powoduje zmianę prędkości zapisu, bo karty microSD działają na połowie częstotliwości co SD. Włożenie takiej karty do aparatu najprawdopodobniej automatycznie przestawia zegar kontrolera kart na połowę, a więc i dwukrotne wydłużenie zapisu.
A co do karty SanDisk Mobile Ultra - to ona osiąga 15-25MB/s zapisu, w zależności od pojemności i wersji (C6 miały 15-20, C10 mają 20-25MB/s)
Dopiero najnowsze microSD zgodne z UHS-I mogą pracować na pełnej częstotliwości, ale tylko te najszybsze, jak SanDisk Mobile Extreme Pro, czy Lexar UHS-I 600x.
W teście powyżej znalazłem bug w sofcie. Przy robieniu tylko NEF i roli NEF+JPG na drugiej karcie też jest zapisywany NEF, stąd taka wielka różnica.
Ale robiłem te testy jeszcze na D7000 i sytuacja się powtarza. Po wyjęciu drugiej karty zapis jest szybszy, nawet jak na drugą kartę zapisuje się tylko malutki JPG (ostatni przykład).
W teście powyżej znalazłem bug w sofcie. Przy robieniu tylko NEF i roli NEF+JPG na drugiej karcie też jest zapisywany NEF, stąd taka wielka różnica.
Ale robiłem te testy jeszcze na D7000 i sytuacja się powtarza. Po wyjęciu drugiej karty zapis jest szybszy, nawet jak na drugą kartę zapisuje się tylko malutki JPG (ostatni przykład).
Ja właśnie zrobiłem tez w D7k:
szybka karta - Extreme Pro 95MB/s
wolna karta - Ultra II 15MB/s
zapis RAW (12b, kompresja stratna) + JPEG (normal/M)
raw na szybką, jpeg na wolną - 12s
wszystko na szybką - 8s
wszystko na powolną - 15s
Za to gdy JPEG ustawiony na basic/S
Zapis na dwie - 7s,
tylko na szybką - 6.5s
tylko na powolną - 12s
Tak więc szybkość zapisu nie zależy od tej wolniejszej karty - wyjątek mogą stanowić microSD/HC/XC.
Aby dokładnie to policzyć, musiałbyś jeszcze podać rozmiary zapisanych plików. Ale potwierdza się to, że zapis na jedną kartę jest szybszy niż na dwie.
Zagadką jest zwłaszcza to, że wszystko na kartę 15MB/s zapisuje się tylko 2 razy wolniej niż na kartę 95MB/s. Pewnie jest faktycznie szybsza, a D7000 nie potrafi wykorzystać 95MB/s.
Miałeś włączony podgląd zdjęć po zrobieniu?
Aby dokładnie to policzyć, musiałbyś jeszcze podać rozmiary zapisanych plików. Ale potwierdza się to, że zapis na jedną kartę jest szybszy niż na dwie.
Zagadką jest zwłaszcza to, że wszystko na kartę 15MB/s zapisuje się tylko 2 razy wolniej niż na kartę 95MB/s. Pewnie jest faktycznie szybsza, a D7000 nie potrafi wykorzystać 95MB/s.
Miałeś włączony podgląd zdjęć po zrobieniu?
Nie używam podglądu po zrobieniu zdjęć.
A co do szybkości w D7k, to Extreme Pro 95MB/s osiągają zapis do 25 MiB/s, a Ultra II ok 10 MiB/s (wg. tego testu: http://www.robgalbraith.com/camera_wb_multi_page8e34.html?cid=6007-12454)
Jak masz dwie karty z różnymi prędkościami, to zawsze będzie zapis wolniejszy. W końcu na tej wolniejszej dłużej wszystko trwa.
Ale jak widać, przy najmniejszych JPEG'ach, to różnica jest minimalna, mimo że druga karta jest ponad 2x wolniejsza.
W D7100 różnice będą większe, bo aparat wykorzysta prędkość karty. Z tego co testowałem, to na Extreme Pro 95MB/s zapisuje z prędkością ok 75-90 MiB/s.
No nie tak do końca. Rachunki się nie zgadzają.
Skoro zapis na obie karty równocześnie trwa 12 s, to znaczy że tyle trwa zapis na jedną z nich. Albo NEF na szybszą, albo JPG na wolniejszą. Skoro wiemy, że zapis NEF+JPG na szybszą trwa 8s, to nie ta karta spowalnia. Możnaby wysnuć wniosek, że zapis JPG na wolniejszą trwa 12s. Tylko, że zapis NEF+JPG na wolniejszą trwa zaledwie 15s. Czyżby zapis NEF trwał tylko 3s?
Albo zapis nie jest jednoczesny, albo druga karta spowalnia pierwszą.
Fajnie, że podałeś ten link. Kilka razy go widziałem i nie zapisałem. Teraz czekam na testy D7100.
No nie tak do końca. Rachunki się nie zgadzają.
Skoro zapis na obie karty równocześnie trwa 12 s, to znaczy że tyle trwa zapis na jedną z nich. Albo NEF na szybszą, albo JPG na wolniejszą. Skoro wiemy, że zapis NEF+JPG na szybszą trwa 8s, to nie ta karta spowalnia. Możnaby wysnuć wniosek, że zapis JPG na wolniejszą trwa 12s. Tylko, że zapis NEF+JPG na wolniejszą trwa zaledwie 15s. Czyżby zapis NEF trwał tylko 3s?
Albo zapis nie jest jednoczesny, albo druga karta spowalnia pierwszą.
Fajnie, że podałeś ten link. Kilka razy go widziałem i nie zapisałem. Teraz czekam na testy D7100.
Rachunki się zgadzają.
Zapis w Nikonie nie jest jednoczesny, a sekwencyjny - najpierw RAW na pierwsza, potem JPEG nad drugą i znowu RAW na pierwszą, JPEG na drugą...
A w przypadku kopii, to najpierw zdjęcie na pierwszą, potem kopia na drugą i powtórka.
A przynajmniej tak jest w D7k.
A co do moich testów prędkości, to za każdym razem był zapis RAW+JPEG, więc różnice w czasie zapisu wynikają tylko z różnic prędkości kart.
A... i zapomniałem wyłączyć redukcji szumów oraz auto ISO... Tak więc test do powtórki:
D7k, RAW 12b, kompresja stratna + JPEG narmal/M:
szybka: 5.8s
szybka(RAW)+wolna(JPEG): 6.8s
wolna(RAW)+szybka(JPEG): 9.5s
wolna: 10s
same RAWy:
szybka: 4.8s
wolna: 8.6s
Zapis JPEG (normal/M) - natychmiastowy na obu kartach - wskaźnik bufora z 41 schodzi na 39 u tak się trzyma.
Jak widać, zamieniając karty w gniazdach zmienia się czas zapisu, więc każda karta działa ze swoją prędkością.
Sprawdziłem też co się dzieje po włożeniu karty microSD (SanDisk Mobile Ultra C6 - czerwono-szara) - czasu wydłużają się prawie 2x, czyli kontroler przełącza się na 1/2 częstotliwości.
Zapis w Nikonie nie jest jednoczesny, a sekwencyjny - najpierw RAW na pierwsza, potem JPEG nad drugą i znowu RAW na pierwszą, JPEG na drugą...
No i tu mamy winnego. Czyli myślenie "a, dam do drugiego slotu wolną kartę, bo to tylko JPG i nie przedłuży zapisu" jest błędne.
Mam jeszcze prośbę. Sprawdź co się dzieja, jak ustawisz zapis NEF+JPG, a QUAL przełączysz tylko na RAW.
Ile trwa zapis i czy na drugą kartę coś się zapisuje.
No i tu mamy winnego. Czyli myślenie "a, dam do drugiego slotu wolną kartę, bo to tylko JPG i nie przedłuży zapisu" jest błędne.
Mam jeszcze prośbę. Sprawdź co się dzieja, jak ustawisz zapis NEF+JPG, a QUAL przełączysz tylko na RAW.
Ile trwa zapis i czy na drugą kartę coś się zapisuje.
Bez znaczenia, czy przełączysz na samego RAW'a czy samego JPEG'a, to na drugą kartę idzie kopia zdjęcia.
Jest to niby napisane w instrukcji, ale w zrozumiałym dla Nikona języku.
RAW gniaz. 1 - JPEG gniaz. 2 (jak dla Kopia zapasowa, z tą różnicą, że kopie NEF/RAW zdjęć zapisanych z ustawieniem NEF/RAW+JPEG są rejestrowane tylko na karcie w gnieździe 1, a kopie JPEG tylko na karcie w gnieździe 2)
Czyli jest to kopia zapasowa, z rozbiciem RAW i JPEG na dwie karty, gdy ustawisz RAW+JPEG, przy innych ustawieniach jest to kopia zapasowa...