PDA

Zobacz pełną wersję : statyw i głowica trzykierunkowa, problem z noszeniem

Lyto
23-05-2013, 21:07
dokładniej chodzi mi o taki zestaw
głowica manfrotto 141rc + statyw 190PROB

mianowicie, jeżeli używam paska który jest w zestawie to ciężar głowicy powoduje, że nogi statywu idą do góry a głowica na dół.. (przesuwa się pod wpływem ciężaru głowicy)
Wszystko jest spoko bez głowicy..

a teraz pytanie, ktoś coś na to poradził? czy po prostu w przypadku tak ciężkich głowic tak już będzie, przyznam że mnie to irytuje bo muszę statyw trzymać w ręku na pasku zamiast zawiesić go na plecy..

Pytanie może banalne i nic się z tym nie da zrobić poza noszeniem go w plecaku czy kupnem innej głowicy np kulowej..
jednak strasznie mnie to irytuje ;(

Odrazu proszę o polecenie jakichś przyjemnych głowich ( najlepiej kulowych, bo statywu używam do wszystkiego dlatego ważne jest dla mnie możliwość jego transportowania w wygodny sposób )

Lyto
12-07-2013, 15:45
no nie, widać, że tylko ja mam takie problemu :(

Póki co odkręcam te uchwyty od głowicy ..

sadow
12-07-2013, 15:57
Spróbuj podnieść punkt zaczepu paska do góry. Można to zrobić odkręcając pasek z zaczepu fabrycznego dodając większy pierścień odkręcając płytkę statywową z przegubu i tam wkładając zaczep paska Tak zrobiłem ze swoim statywem i jest znacznie stabilniejszy na plecach

Lyto
12-07-2013, 16:25
dasz radę podesłać zdjęcie? ;)
myślałem o tym, żeby złapać jakoś wyżej ale nie wymyśliłem za co

sadow
12-07-2013, 16:53
Przepraszam myślałem że to głowica kulowa. W trójosiowej nie próbowałem .

Zom53
15-07-2013, 10:08
Mam identyczny zestaw jak w temacie. Noszę go w pokrowcu po odkręceniu dwóch pokręteł.Jest trochę lepiej niż na pasku bo nie uciska w plecy ale swoje waży.

Lyto
23-07-2013, 12:20
ja zacząłem z odkręconymi trzema, do nich pudełka i tyle, ale faktycznie, może wystarczy jak odkręcę dwa.
Najmniejszy ucisk to jak leży w bagażniku :)