PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektyw Nikon Nikkor 105 mm f/2.8 G AF-S VR IF-ED MICRO-Proszę o poradę!!!!

MICKE1975
23-05-2013, 00:59
Witam wszystkich Nikoniarzy!!!!

Posiadam aparat D600,wczoraj zakupiłem obiektyw Nikon 105mm f.2.8 AF-S VR IF-ED MICRO i problem mój polega na tym że
- obiektyw bardzo słabo ostrzy na manualu(ustawianie ostrości pierścieniem-brak OSTROŚCI!!!)

Natomiast AF działa SUPER ostrzy na żyletę.

Proszę Was o poradę czy odsyłać obiektyw do serwisu?

Szkło zakupiłem w Cyfrowe.pl

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!!

Fear
23-05-2013, 01:12
Skoro AF super to lipny manual może być spowodowany:
A- brakiem wprawy w ostrzeniu. Wszelkie minimalne odchylenia przód tył przy makro są bardzo mocno widoczne stąd ostrość może lecieć.
B- Dla pewności zapytam czy body i szkło ustawione są na manual
Nigdy nie spotkałem się z opinią, że szkło na manualu jest gorsze. Co najwyżej może być lepsze bo jesteśmy w stanie ustawić AF idealnie w punkt

Flyfishing
23-05-2013, 08:12
Sprawdź czy masz poprawnie ustawiony przełącznik zakresu ostrości - FULL i FULL-0,5 m i uważaj na gwałtowne wstrząsy, VR lubi się wieszać.
A tak po za tym to rewelacyjny obiektyw. Na fotce wahadło "Kalewa" P. Nadrowskiego dla niewtajemniczonych przynęta spiningowa, rękodzieło.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/2130/kalewa3.jpg)

kazzi
23-05-2013, 11:12
Trochę to dziwne.Napisz,czy w trybie M nie idzie ustawić ostrości,czy tylko masz odczucie,że ostrość jest znacząco gorsza niż ta uzyskana z włączonym AF-em.W moim obiektywie położenie przełączników nie ma znaczenia przy ustawianiu ostrości w trybie manualnym. Sprawdź,czy w czasie obracania pierścienia ostrości obraca się również skala widoczna pod szkiełkiem.
Na razie podałeś zbyt mało danych aby powiedzieć coś konkretnego,może być tak,że przyczyna słabej ostrości leży po Twojej stronie i niepotrzebnie się martwisz.Spróbuj zrobić dwie identyczne fotki w trybach AF i M aparatem ustawionym na statywie lub czymś zapewniającym niezmienną pozycję.Strefa ostrości w zakresie makro nawet przy mocnym przysłonięciu obiektywu rozciąga się tylko na kilka mm,łatwo wtedy o mimowolna zmianę np podczas oddychania.
Obiektyw cieszy się dobra opinią i raczej narzekano na wolny AF lub zbyt mocne aberracje ale nigdy nie słyszałem o takiej wadzie jak opisujesz.

MICKE1975
23-05-2013, 19:33
Hej witam wszystkich!!!!

Macie stuprocentową rację,wina leżała po mojej stronie!!!!Wczoraj na próbę pstrykałem bez statywu i dlatego było mizernie z ostrością(widocznie lekko chodzi mi rączka).
Dziś przetestowałem obiektyw ze statywem na manualu i AF od największej po najmniejszą przysłonę,wynik:JEST REWELACYJNY!!!OSTROŚĆ I ROZMYCIE TŁA BAJECZNE,NAPRAWDĘ PIĘKNE FOTY!!!!
Przepraszam wszystkich za mój błąd i to że pochopnie zwaliłem winę na obiektyw,dziękuję wszystkim za dobre rady i pomoc

Pozdrawiam wszystkich Nikoniarzy!!!!