PDA

Zobacz pełną wersję : Moniktor 19 cali do 1000zł

Jolania
03-04-2007, 15:34
Zdaję sobie sprawę, że za takie pieniądze, jak w tytule rewelacji nie dostanę. Nie wszystkich jednak stac na wydanie 4 tys. W związku z tym moja prośba o poradę. Czego Wy używacie i co polecacie? Na jakie parametry musze zwrócić uwagę i jakie ich wartości są do przyjęcia?

Czornyj
03-04-2007, 15:36
Unikaj matryc TN (co przy tym budżecie będzie cholernie problematyczne).

Jolania
03-04-2007, 15:37
Unikaj matryc TN (co przy tym budżecie będzie cholernie problematyczne).
Co to jest matryca TN?

Czornyj
03-04-2007, 15:42
to skrót od Twoje Nieszczęście:

http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=66&kategoria=89

Jolania
03-04-2007, 16:06
Dzięki. Jestem prawie ekspertem.

tomys
03-04-2007, 16:19
Nie chcesz chyba kupić LCD. Może narażę się wielu kolegom, ale jeśli chodzi o monitor, to dla mnie wchodzi w grę tylko CRT. Gdybyś zadał to pytanie na forum innym poza foto, wtedy można się zastanowić, ale rozumiem, że chodzi Ci o obróbkę zdjęć, dobre odwzorowanie kolorów itd. A za 1000zł, możesz sobie kupić takich monitorów kilka i każdy z nich będzie ok, no chyba, że chcesz nowy, to też się zmieścisz.

wegejazz
03-04-2007, 16:29
Witam!
Ja posiadam od listopada Iiyama ProLite E1900S 19 cali, jestem z niego bardzo zadowolony. Przy komputerze pracuję ok 12 godzin dziennie, mimo tak długiego czasu wzrok się nie męczy, kolorki ładne, jakość wykonania też na dobrym poziomie, posiada też złącze DVI (mam nadzieję, że dobrze piszę), które pozwala osiągnąć lepszą jakość obrazu w grach i tv cyfrowej (kabla nie ma w zestawie :)). Minus troszkę mało stabilny, wstrzas na biurku i monitor się rusza nawet jak mocniej naciśniesz klawiaturę, serwis gwarancyjny podobno najlepszy z możliwych w ciągu miesiąca jak znajdzie bad pixela to wymieniają na nowy :)) Cena też do akceptacji w granicach 900 PLN, zobacz: http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/93871

Al Bundy
03-04-2007, 16:37
http://www.benchmark.pl/ i zerknij do pojedynku monitorów po prawej stronie...
Polecam tą Belineę choć piękna nie jest. Za to posiada matrycę PVA i dość dobrze sobie radzi jak na LCD...

peecee
04-04-2007, 21:06
Ja siedzę na CRT - kupiłem używanego 2 lata temu i jestem super zadowolony - teraz chcę kupić drugiego a jeśli chodzi o cenę to : za iiyama vision master pro 21'' zapłaciłem 20 funtów - czyli około 120 pln teraz zastanawiam sie nad 22'' iiyama albo eizo cena bedzie max 50 funtów za używany czyli super :D. żeby nie było, że to nie na polskie warunki to transport takiego monitora do polski to jakieś 30 funtów wystarczy poprosić kogoś (znajomego) z anglii żeby wysłał kurierem i za 600 pln można mieć świetny DUZZZZY monitor ;) - choć używany ;)

maly5
05-04-2007, 18:20
no nie trzeba od razu wozic. na allegro sa fajne monitorki crt i jak sie popatrzy to i bywaja nieuzywane z magazynow jakis zastanych i po-leasingowe (w sensie ze nie jakies naprawiane strucle). i eizo i iiyamy i jak komus trinitronm to rowniez Sony z serii F - gdzie pamietam ze te obiektywy sciagalismy klika lat temu po 7 kola (i to nie wiem czy nie netto wtedy). no chyba ze ma byc panelik, ale ostatnio ogladalem profesjonalne Eizo i jakos mnie nie przekonaly jeszcze.

Gemini
05-04-2007, 18:55
Zwróć uwagę na Acer`a AL1916W... znamy się prawie od roczku i nadal podtrzymujemy znajomość ;)
Dobre odwzorowanie kolorów, dobra głębia... panoramiczny ;) Jak na LCD oceniam go na bdb, ale przy obróbce, czy bardziej wymagającym "fotocuśtam" raczej CRT, chociaż mniej to zdrowe ;)

JK
05-04-2007, 19:08
..... i po-leasingowe (w sensie ze nie jakies naprawiane strucle). .....

Te po-leasingowe są często bardziej zjechane, niż te używane przez jednego użytkownika. Z takim leasingowanym sprzętem nikt się raczej nie pieści, bo są własnością towarzystwa leasingowego, czyli cudze. Ja bym się tego wystrzegał jak ognia.

Al Bundy
05-04-2007, 19:20
Zwróć uwagę na Acer`a AL1916W... znamy się prawie od roczku i nadal podtrzymujemy znajomość ;)
Dobre odwzorowanie kolorów, dobra głębia... panoramiczny ;) Jak na LCD oceniam go na bdb, ale przy obróbce, czy bardziej wymagającym "fotocuśtam" raczej CRT, chociaż mniej to zdrowe ;)

19 cali z rozdzielczością 1400x900 to śmiech na sali - nie wyobrażam sobie pracy na czymś o tak niskiej rozdzielczości pionowej - już zwykła 19-tka radzi sobie lepiej. Panele Acera to niestety ostatnia liga...

Gemini
05-04-2007, 20:14
Drogi Al Bundy... rozumiem, że jako sprzedawca obuwia i wielbiciel bundybeer oczka sie szybko zmęczyły... napisałem... "ale przy obróbce, czy bardziej wymagającym "fotocuśtam" raczej CRT...". Ten LCD dobrze słuzy jako przeglądarka i monitor prezentacyjny. Do pracy go nie polecam i żadnego innego LCD do 1000 zł. ;)

Al Bundy
05-04-2007, 21:05
Drogi Al Bundy... rozumiem, że jako sprzedawca obuwia i wielbiciel bundybeer oczka sie szybko zmęczyły... napisałem... "ale przy obróbce, czy bardziej wymagającym "fotocuśtam" raczej CRT...". Ten LCD dobrze słuzy jako przeglądarka i monitor prezentacyjny. Do pracy go nie polecam i żadnego innego LCD do 1000 zł. ;)

Spoko - za szybko czytam. Ważne że jesteś świadom jaki masz sprzęt i że go jednak nie polecasz...

drakenus77
05-04-2007, 22:31
jesli chcesz porządny lampowy monitor to kup Samsunga SyncMaster 765MB ,najmniejsza plamka 0,20, max roz 1600x1200 , przy 1024x768 - 100Hz odświeżania gwarantuje przyjemną pracę