Zobacz pełną wersję : IBM Lenovo X200 czy może X60 ?
foto.art1
21-05-2013, 22:41
Witam
Trochę się pogubiłem w tym co widzę w internecie...
Ktoś mi rozjaśni i pomoże wybrać między X200 i X60 (12 calowe) ?
Chodzi oczywiście o wersje tabletowe obu modeli...
Chodzi mi o mobilność, w miarę dobrą matrycę, pracę na baterii bo będę używał tego do obróbki czasem...
Wiadomo że laptop nie zastąpi stacjonarki w obróbce, albo monitora do obróbki...
Różnic dużych nie ma jeśli chodzi o cenę tych modeli (tj. jest to w tym przypadku wartość która jest przeze mnie pomijalna). Podobnie jak ilość ramu, dysk twardy i chyba procesor (bo o ile mi wiadomo są montowane bardzo zbliżone core 2 duo).
Które modele (X200 czy X60) mają lepsze kart graficzne? Czy te lepsze są na tyle dobre żeby przechylić szalę na korzyść któregoś z modeli? I odwrotnie, czy te gorsze są na tyle słabe żeby odpuścić sobie dany model?
Przepraszam za zamotanie tego tematu... W razie potrzeb będę wyjaśniał...
PS. a może jest coś ze stajni IBM/Lenovo godnego polecenia? (chodzi o modele X201 czy inne wariacje w tym stylu - oczywiście w wersji tabletowej). Innych producentów z racji jakości odgórnie pomijam.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Jeśli cena to nie problem, to może coś takiego: http://www.kuzniewski.pl/p14105,s.html ?
Czemu wersja tablet? Jakie zalety ma dla Ciebie wersja tablet?
Mam x220t, pracowałem trochę na x60t, widziałem x230t.
X60t - jedyna sensowna wersja którą warto teraz kupować to topowy model z rozdzielczością 1400x1050. Jest to na prawdę świetny panel do pracy, jeżeli ma się dobre oczy.
x220t/x230t - mała rozdzielczość, 16:9 ( w moim odczuciu zauważalnie gorszy jako notatnik od x60 ), nie do końca wytrzymałe "gumki" po bokach klawiatury, mniej pancerny niż x60t, ekran obraca się tylko w jedną stronę. Lepsza matryca ( bardoz jasny IPS ), nowoczesne processory, bardzo długi czas pracy na baterii, usb3.0 ( w x230t ). Trzeba jednak pomacać, bo nie wszystkim pasuje wystająca bateria - ja się przyzwyczaiłem i w sumie uważam ze pomysł niezły. Po dokupieniu dodatkowej baterii ( slice ) mamy imponujący czas pracy na baterii przy ciągle, znośnych rozmiarach i wadze.
Pytanie jak bardzo liczy się wytrzymałość i inne zalety w stosunku do wydajności, którą nawet ciężko porównywać ( mam i5-2520M z której jestem całkiem zadowolony. Core 2 duo wymiękają ).
Przy x220t warto się zastanowić czy outdoor czy multitouch. Do notatek, outdoor lepszy, ale mając win8 trochę, bardzo czasami żałuję, że nie mam multitouch.
foto.art1
22-05-2013, 00:45
Jeśli cena to nie problem, to może coś takiego: http://www.kuzniewski.pl/p14105,s.html ?
Chodziło mi o cenę i różnicę w cenie między X200 a X60, co prawda nie jest duża ale w tym temacie pomijalna na tyle że nie będzie brana pod uwagę.
Calkiem ciekawy model polecasz ale aż tak mocna maszyna mobilna nie jest mi potrzebna. Od bardziej zaawansowanych spraw jest stacjonarny PC.
Czemu wersja tablet? Jakie zalety ma dla Ciebie wersja tablet?
Mam x220t, pracowałem trochę na x60t, widziałem x230t.
X60t - jedyna sensowna wersja którą warto teraz kupować to topowy model z rozdzielczością 1400x1050. Jest to na prawdę świetny panel do pracy, jeżeli ma się dobre oczy.
x220t/x230t - mała rozdzielczość, 16:9 ( w moim odczuciu zauważalnie gorszy jako notatnik od x60 ), nie do końca wytrzymałe "gumki" po bokach klawiatury, mniej pancerny niż x60t, ekran obraca się tylko w jedną stronę. Lepsza matryca ( bardoz jasny IPS ), nowoczesne processory, bardzo długi czas pracy na baterii, usb3.0 ( w x230t ). Trzeba jednak pomacać, bo nie wszystkim pasuje wystająca bateria - ja się przyzwyczaiłem i w sumie uważam ze pomysł niezły. Po dokupieniu dodatkowej baterii ( slice ) mamy imponujący czas pracy na baterii przy ciągle, znośnych rozmiarach i wadze.
Pytanie jak bardzo liczy się wytrzymałość i inne zalety w stosunku do wydajności, którą nawet ciężko porównywać ( mam i5-2520M z której jestem całkiem zadowolony. Core 2 duo wymiękają ).
Przy x220t warto się zastanowić czy outdoor czy multitouch. Do notatek, outdoor lepszy, ale mając win8 trochę, bardzo czasami żałuję, że nie mam multitouch.
Wszystko pięknie ładnie, ale mi chodzi o X200 (ewentualnie X201) oraz X60 - wszystkie w wersjach tabletowych.
X60t z 1400x1050 odpada ze względów cenowych.
Tak jak wspomniałem, obróbka na takim panelu będzie raczej doraźna więc zdecydowanie mniejsza rozdziałka powinna spokojnie do pozostałych moich zastosowań dać radę.
Ale doprecyzujmy bo widzę zbaczamy z torów w tej dyskusji... (X220, X230 odrzucamy raczej)
Moje typy to:
1) X200 (procek: SL9400, ekran: 12.1" WXGA, grafika: Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD)
2) X61 (procek: L7700, ekran: 12.1" XGA, grafika: Intel Graphics Media Accelerator 950) [model: 7764]
3) X201 (procek: i7 620m, ekran: 12.1", nie mam niestety info jaka tam grafika siedzi ale raczej zintegrowana)
4) X201 (procek: i5 520m, ekran: 12.1", nie mam niestety info jaka tam grafika siedzi ale raczej zintegrowana)
*Parametry typu dysk i pamięć ram pomijamy bo są identyczne.
*Pojemność baterii i to czy wystaje czy nie pomijamy bo zawsze można sobie dokupić większą jeśli będzie brakować
*Za serią X60/X61 przemawia jego pancerność i lepsza budowa, natomiast za X201 wbudowana kamera chociaż nie jest niezbędna. Nie wiem czy modele X200 mają kamery montowane, ale z tego co widzę to wymieniony tu X200 jej nie posiada.
Czy ktoś mi powie jak łatwo będzie dorzucić do tych modeli kartę żeby można było coś na kształt: Ericsson IBM Lenovo 3G HSPA WWAN Wlan Card GPS ?
Czy outdoor czy multitouch to nie ma znaczenia raczej dla mnie, podobnie z procesorami. Do mobilnych zastosowań spokojnie core 2 duo wystarczy więc parcia na i5 albo i 7 nie mam napewno...
Do tego laptop napewno nie będzie pracował pod Win 8, raczej Win 7, bo XP też nie przewiduję...