PDA

Zobacz pełną wersję : Jak sprawdzić czy obiekty był używany?

josephebeloki
21-05-2013, 22:32
Czy jest jakaś fizyczna możliwość, sprawdzenia czy obiektyw był używany ?
Jeśli się nie da fizycznie, to w jaki sposób można zobaczyć, że jednak był używany bo trzeba popatrzeć tam i tam i tam...
A może jest jakiś licznik... bądź po wersji wgranego softu czy coś? :)
Hmmm

rychu_cmg
21-05-2013, 22:34
Po wyglądzie jedynie. Szczególnie zwróć uwagę na otarcia przy mocowaniu do bagnetu.

devilcape
21-05-2013, 23:05
Tu faktycznie problem jest. Mój 24-70 półroczny nie ma kompletnie śladów używania i na bagnecie także niczego sie nie dopatrzy. Na bagnetach bywa bardzo niewielka ilośc smaru (czegoś nieco tlustego), co zmniejsza tarcie i w efekcie ślady jakie zostają nawet na używanym mogą byc porównywalne ze sklepowym.

Jak wyżej. Musisz ocenić kondycję szkła wizualnie. Popatrz tez na bagnet, jak wspomniano.
Zwróć uwagę na papiery, gwarancje...

RobertMiernik
21-05-2013, 23:53
Bagnet i prowadnice od mocowania osłony przeciwsłonecznej, niestety inaczej się nie da.

darkmajin
22-05-2013, 06:21
Jak jest zamkniety w fabrycznym pudełku z oryginalnymi tasmami to nie był używany :), na poważnie skoro jest wypakowany to ktos go tykał... Jeżeli nie widac sladow to czemumse martwic ( byl uzywany malo )

karolt
22-05-2013, 06:36
Jeśli gumy odpadają, to też mógł być używany :)

adriansocho
22-05-2013, 08:36
Obiektyw to nie część rowerowa, bardzo często używany obiektyw nie różni się niczym (działaniem, otrzymywanymi zdjęciami) od nowego, nawet kilka lat po zakupie.

MiQ27
22-05-2013, 08:51
W przypadku niektórych obiektywów, szczególnie tych bez żadnego softu, to nawet kilkadziesiąt lat po zakupie :)

josephebeloki
22-05-2013, 14:55
Dzięki... to mnie na duchu podnielliście ;)

sabrewulf
31-05-2013, 23:32
taśmy na pudełku to marny wyznacznik. Przyjmując towar sprawdza się czy jest gwarancja, osłona PS itd. Nie bój się obiektywów jeżeli kupujesz z pewnego źródła, nie zużywają się, jedyne czego trzeba się bać to upadek. Pod tym względem piszę "pewne źródło".

malwinka
01-06-2013, 10:29
i znowu się rozpisałam i zjadło mi wiadomość :( chciałam napisać, że ja kupiłam uzywany 5 letni obiektyw, pan mówił, że uzywał kilka razy i ja mu uwierzyłam, ponieważ obiektyw wyglądał jak nóweczka w każdym miejscu. I do teraz jestem szczęśliwą użytkowniczką :)

warpman
02-06-2013, 00:20
Nie wierzcie taśmom na oryginalnych pudełkach. Podam przykład - byłem dzisiaj w MM żeby pomacać D7100 i panienka otworzyła mi nowe pudełko z body, ponieważ egzemplarz z wystawy nie miał zasilania.

Podobnie postąpiła z obiektywem, o którego podpięcie poprosiłem. Potem pakują to z powrotem i zakładają te swoje "sznurki" z zabezpieczeniami, więc łatwo się nabrać.

RAF7705
02-06-2013, 09:00
No i w czym problem. ...

zgera
02-06-2013, 09:48
Nie wierzcie taśmom na oryginalnych pudełkach. Podam przykład - byłem dzisiaj w MM żeby pomacać D7100

Pomacany nie musi być wcale używany.

malwinka
17-06-2013, 15:44
jejku przecież i w fabryce ktoś go pomacał, ale to nie znaczy, że był używany/wykorzystywany nie wiadomo ile

krzysiek17-18
07-07-2013, 22:06
mi raz udało się kupić w stanie " jak nowy " gość kupił obiektyw zrobił nim kilka fotek nie spodobał mu się coś i sprzedał go dwa dni po zakupie
oczywiście gwarancja pudełko wszystko było cena 300 zł mniej niż nowego z racji otwartego pudełka i założenia do aparatu
działa po dziś dzień

Glowa
08-07-2013, 00:38
Ja np. ostatnio kupiłem Ram niekompatybilny z płytą. I musiałem sprzedać jako właśnie taki "jak nowy", z niestety mniejsza cena. Więc czasem faktycznie można trafić sprzęt właściwie nieuzywany, w niższej cenie niż nowy ze sklepu.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

rychu_cmg
08-07-2013, 00:54
Ja np. ostatnio kupiłem Ram niekompatybilny z płytą. I musiałem sprzedać jako właśnie taki "jak nowy", z niestety mniejsza cena. Więc czasem faktycznie można trafić sprzęt właściwie nieuzywany, w niższej cenie niż nowy ze sklepu.

Nie łatwiej było zwrócić do sklepu ?

Glowa
08-07-2013, 09:40
Nie mogłem :) Towar został rozpakowany. Ale nie róbmy OT. Chciałem po prostu zauważyć, że czasem można kupić sprzęt faktycznie nieuzywany wręcz, w sporo niższej cenie niż nowy.

mOSAd
11-07-2013, 00:59
Jeżeli obiektyw wygląda dobrze, to trudno ocenić wiek. Można po numerze seryjnym - gdzieś na sieci da się chyba znaleźć bazę numerów z latami produkcji. Można przy starszych konstrukcjach próbować ocenić pracę śrubokrętowego napędu, czy jak ostrzy to nic nie zgrzyta. Podobnie przy AF-S i VR. Włączyć, pojeździć po różnych ogniskowych, pobawić się trochę. Jak coś wydaje podejrzane piski, zgrzyty, coś dziwnie stuka (prócz VR, bo to w nim normalne często), to trzeba się zastanowić, czy aby na pewno tak ma być (istnieje taka możliwość, ale sprzedawcy ufać nie należy). Oczywiście stan soczewek warto sprawdzić. Spora ilość kurzu wewnątrz może świadczyć nie tyle o wieku (ale także), a o przywiązywaniu małej uwagi do utrzymania sprzętu w dobrej kondycji. Może też oznaczać używanie na rajdach i w warunkach mocno piaskowych, błotnych, kurzliwych. To także średnia wiadomość.
Zawsze warto poruszać dźwignią przysłony, by zobaczyć jak się ona domyka i otwiera. Czy listki chodzą równo,czy wszystko działa natychmiast. Jak pracują pierścienie ogniskowej i ostrości. Czy dobrze działa przełącznik AF/MF jeżeli jest.
Jak jest pęknięta szybka AF, to nie jest to dobry znak i może świadczyć o jakimś upadku.
Czasem osłona przeciwsłoneczna może powiedzieć więcej, niż cały obiektyw. Warto na nią spojrzeć.