Zobacz pełną wersję : 50/1.4 w pełnym słońcu
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia.
Jest lato, piękne słońce i 50/1.4. Wszystko super. Niestety mój Nikon wyznaje mi z żalem, że obiekt przy przysłonie 1.4, nawet 1.8 jest za jasny. Czy zatem istnieje jakaś fizyczna/techniczna możliwość, żebym to zdjęcie na 1.4 jednak zrobiła (mimo walącego po oczach słońca)? ISO na Lo1 nic nie daje. Jestem lewa w takich kwestiach, nie ukrywam. :< Dodam, że portretuję, o ile ma to jakieś znaczenie.
foto.art1
21-05-2013, 16:55
chyba jedyna opcja to filtr ND nakręcić sobie na obiektyw...
tylko musisz wybrać odpowiedni żeby nie było zaciemno...
filtr polaryzacyjny lub szary załóż na szkiełko :)
Od jakiegoś czasu nurtuje mnie pewna kwestia.
Jest lato, piękne słońce i 50/1.4. Wszystko super. Niestety mój Nikon wyznaje mi z żalem, że obiekt przy przysłonie 1.4, nawet 1.8 jest za jasny. Czy zatem istnieje jakaś fizyczna/techniczna możliwość, żebym to zdjęcie na 1.4 jednak zrobiła (mimo walącego po oczach słońca)? ISO na Lo1 nic nie daje. Jestem lewa w takich kwestiach, nie ukrywam. :< Dodam, że portretuję, o ile ma to jakieś znaczenie.
Po pierwsze, jasny obiektyw jest potrzebny wtedy gdy mamy mało światła, w słoneczny dzień jest go tak dużo że trzeba go przymykać.
Dzieje się tak dlatego że aparat nie posiada bardzo krótkich czasów naświetlania, jeśli masz D5000 to w tym modelu najkrótszy czas naświetlania to 1/4000s, to stanowczo za długo dla przysłony 1.4/1.8 w słoneczny dzień, ISO już nie zmniejszysz, czasu nie skrócisz, pozostaje tylko przymknąć przysłonę.
Innej technicznej możliwości nie ma, możesz skorzystać z filtra lub robić zdjęcia kiedy nie świeci słońce, skoro aparat wyświetla komunikat że obiekt jest za jasny to znaczy że tak jest.
Po pierwsze, jasny obiektyw jest potrzebny wtedy gdy mamy mało światła, w słoneczny dzień jest go tak dużo że trzeba go przymykać.
Niestety, mam taki kaprys, aby w słońcu robić zdjęcia na 1.4. ;)
skoro aparat wyświetla komunikat że obiekt jest za jasny to znaczy że tak jest.
Tu akurat za wiele nie pomogłeś, bo to zrozumiałam bez zakładania tego wątku. Od tego za jasnego obiektu właśnie wywodzi się mój problem.
foto.art1
21-05-2013, 21:29
Ja bym dodał jeszcze że nie zmniejszał bym ISO poniżej natywnego danego modelu....
Tzn. wszystkie Lo1, itd bym sobie odpuścił bo są to wartości programowe więc jakość zdjęcia spada prawdopodobnie .... Tak więc ISO 200 i jeśli chcemy robić z przesłoną 1.4 to trzeba filtr ND albo przymknąć bardziej przesłonę (ale to już nie będzie 1.4 więc odpada bo założenie autorki wątku to robienie na 1.4). Tylko trzeba pamiętać że przymykanie przesłony zmienia też głębię ostrości, z kolei nakręcenie filtra ND da nam efekt, ale już używanie filtra ND w połączeniu z lampą błyskową da nam inny efekt na zdjęciu...
devilcape
21-05-2013, 21:43
...Tylko trzeba pamiętać że przymykanie przesłony zmienia też głębię ostrości, z kolei nakręcenie filtra ND da nam efekt, ale już używanie filtra ND w połączeniu z lampą błyskową da nam inny efekt na zdjęciu...
O głębię ostrosci autorce chodzi od początku;)
...a jakiż to inny efekt da użycie filtra ND i lampy?
foto.art1
21-05-2013, 21:56
...a jakiż to inny efekt da użycie filtra ND i lampy?
A to proponuję zajrzeć sobie na kanał np. Matt'a Granger'a na YT i pooglądać filmiki, nauczyć się czegoś (jeśli ktoś nie wie).
Czy wszystko zawsze musi być podane na tacy ? ;)
Uczyli mnie że lepiej dać wędkę aniżeli rybę ;)
Użycie lampy błyskowej pozwoli dobrze naświetlić postać zachowując tym samym odpowiednią ekspozycję tła, to jest raczej oczywiste.
Ja posiadam filtr ND4 i jeśli chodzi o słoneczne dni to w sumie zupełnie wystarcza. Jeśli chciałabyś używać do tego lampy to jednak kupiłbym coś ciemniejszego, bo z minimalnym czasem synchronizacji może być ciężko.
To jest absolutnie najlepsza opcja jeśli zależy Ci na GO w jasny dzień. Ja jednak idąc za głosem wszystkich, proponuje domknąć do f/4 i obejrzeć jak piękny i ostry jest pierwszy plan i jak mimo wszystko nadal w tle mamy małą GO.
devilcape
21-05-2013, 22:21
Do foto.art1.
Acha, no, ciekawie. Pomogłeś, trzeba Ci przyznać.
A ja wciąż nie wiem jaki "inny" efekt daje użycie lampy fotografujac z filtrem ND.
Inny, znaczy nie związany z glebią ostrosci i redukcja światła zastanego czasu i całego łańcucha konsekwencji tego.
Zapraszamy na forum z problemem;)
Art Erie
21-05-2013, 22:34
Portrecistą nie jestem; o ND było, o dopaleniu lampą było ( o blendach chyba jeszcze nie ). W sumie to wszystko racja i należy się stosować do powyższych w sytuacjach gdzie miejsce i światło jest wymuszone (repo).
Jeśli nie jesteśmy zmuszeni do focenia w ostrym słońcu, a zależy nam na tym by nos modela nie robił za zegar słoneczny, tudzież oczodoły nie wyglądały zbyt dosłownie, doradziłbym usunąć się w cień.
Jeśli nie jesteśmy zmuszeni do focenia w ostrym słońcu, a zależy nam na tym by nos modela nie robił za zegar słoneczny, tudzież oczodoły nie wyglądały zbyt dosłownie, doradziłbym usunąć się w cień.
no i w sumie eot
Lampy nie używam, pomyślę zatem nad tym filtrem. Bardzo zależy mi na głębi, jaką oferuje ten obiektyw. Nie chodziło mi też do końca o 'ostre' słońce, raczej o 'pełne', na przykład w tzw. "złotych godzinach". ;)
Pytanie jeszcze - czy lepiej ND4 czy ND8?
Jak nie masz zamiaru używać lampy ND4 powinno wystarczyć.
pastwisko
22-05-2013, 17:27
Sprawdź. Zobacz ile musisz domknąć obiektyw zeby móc zrobic zdjecie - czy jest to 1, 2 czy 4 EV (jedna działka przesłony = 1 EV)* - a potem wg tego dobierz odpowiedni filtr.
ND 4 to dwie działki przesłony, a ND 8 to 3 działki przesłony.
* - jako ze cyfra lubi pokazywać ułamkowe przesłony to pamiętaj, ze pełne przesłony (czyli cała jedna działka) lecą tak: f 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8...
czyli jesli z f1.4 musisz domknać do 2.0-2.8 to ND4, jak do f4.0 to ND8
A może coś takiego co się zwie "FADER" ?
Masz płynną regulację między ND2 a chyba 64 z tego co pamiętam.
Tylko tu musisz raczej kupić coś dobrego żeby jakość zdjęć była ok.
Nigdy w życiu nie kupuj tego g....! Miałem do czynienia z tym badziewiem. Różnych marek. Na szerokim kącie zaciemnienia w postaci wielkiego X.
Art Erie
22-05-2013, 21:31
Nigdy w życiu nie kupuj tego g....! Miałem do czynienia z tym badziewiem. Różnych marek. Na szerokim kącie zaciemnienia w postaci wielkiego X.
Bo to jest polar, a właściwie dwa; filtrów polaryzacyjnych na szerokim kącie się poprostu nie stosuje.
Sprawdź. Zobacz ile musisz domknąć obiektyw zeby móc zrobic zdjecie - czy jest to 1, 2 czy 4 EV (jedna działka przesłony = 1 EV)* - a potem wg tego dobierz odpowiedni filtr.
ND 4 to dwie działki przesłony, a ND 8 to 3 działki przesłony.
* - jako ze cyfra lubi pokazywać ułamkowe przesłony to pamiętaj, ze pełne przesłony (czyli cała jedna działka) lecą tak: f 1.4 - 2.0 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8...
czyli jesli z f1.4 musisz domknać do 2.0-2.8 to ND4, jak do f4.0 to ND8
Dzięęęęęęęękuję, będę próbować. ;)
Wiem - ale problem występuje tylko na szerokim z tego co czytałem i widziałem.
Tu szukamy NDka do 50ki a to już UWA raczej nie jest ;) więc myślę, że będzie to najsensowniejsze rozwiązanie.
pastwisko
22-05-2013, 22:27
Dzięęęęęęęękuję, będę próbować. ;)
Zresztą - mozesz to zrobić nawet i teraz - zerknij w exify tych zdjec gdzie musiałaś przymykać obiektyw (tylko przejzyj w miarę duzo, a nie kilka pierwszych) zobacz jakie tam były przesłony i wszystko bedzie jasne :)
Zaczęłam jednak nad tym się zastanawiać.
Ale czy to jest "coś dobrego"? > http://allegro.pl/filtr-szary-pelny-regulowany-fader-nd2-nd400x-52mm-i3206355691.html
Moje fundusze na chwilę obecną przewidują tylko taką kwotę. :/
Art Erie
25-05-2013, 21:00
[..]Ale czy to jest "coś dobrego"? > http://allegro.pl/filtr-szary-pelny-regulowany-fader-nd2-nd400x-52mm-i3206355691.html[..]
Wątpię.