Zobacz pełną wersję : nowy firmware do 300/300s
Na stronie nikona nowy firmware. Czy ktos juz wgrywal? W opisie jest tylko o dodaniu funkcjonalnosci z nowym obiektywem, ale jak to bywalo wczesniej czasami cos jeszcze sie zmienia :)
Wojteksw
21-05-2013, 14:12
Otrzymałem też taką wiadomość od Nikon Polska, ale jeszcze nie pobierałem. Nie wiem jakie istotne zmiany nastąpiły, czy warto zmieniać.
Też właśnie dostałem maila od Nikona, ale chyba poczekam na info od odważnych, co się zmieniło:)
Devilish_Chaos
21-05-2013, 14:41
"Modyfikacje wprowadzone w tej wersji
Dodano obsługę obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR. "
Jesli tylko to, to dla mnie nie warto bo mozliwe ze nigdy nawet nie podepne tego szkla :)
andrstac
21-05-2013, 15:13
Wg mnie na 99% dodano blokadę współpracy z oprogramowaniem serwisowym Nikona którego wyciek ostatnio zanotowano:)
Wg mnie na 99% dodano blokadę współpracy z oprogramowaniem serwisowym Nikona którego wyciek ostatnio zanotowano:)
Nie dodano
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon10.gif)
hostman22
21-05-2013, 16:45
ktoś już wgrywał 1.11 do d300 ?
Hubert Adamczyk
21-05-2013, 20:48
Wgrałem :) Aparat póki co działa :)
hostman22
21-05-2013, 21:56
Modifications enabled in this version
Support for the AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR has been added.
jak to tylko tyle daje, to nawet mi się nie chce instalować ;)
Wgrałem, zmian w zachowaniu się i menu body zero.
Jednakże musiałem ustawić korektę ekspozycji na -0.3 dla szkła Sigmy 17-70 f2.8, bo troszkę zaczął prześwietlać. Dla szkieł Nikona jest OK.
Dwa dni temu wgrałem i wiecie co! nic się nie zmieniło, jak coś zauważę to dam znać. Może z czasem coś wyjdzie ciekawego. Ta paczka 7MB zajmowała, a aktualizacja 5min więc coś musieli jeszcze zrobić.
Znając nikona to pewnie dodali do aparatu program, który wyłączy go po 15k a w serwisie powiedzą, że naprawa nieopłacalna i trzeba będzie kupić nowego badziewnego nikona D600 lub D7100 (bo im nie schodzą).
Dwa dni temu wgrałem i wiecie co! nic się nie zmieniło, jak coś zauważę to dam znać. Może z czasem coś wyjdzie ciekawego. Ta paczka 7MB zajmowała, a aktualizacja 5min więc coś musieli jeszcze zrobić.
Znając nikona to pewnie dodali do aparatu program, który wyłączy go po 15k a w serwisie powiedzą, że naprawa nieopłacalna i trzeba będzie kupić nowego badziewnego nikona D600 lub D7100 (bo im nie schodzą).
Tyle zajmuje, bo to jest firmware a nie aktualizacja czy łatka jak w Windowsie.
Ostatniego zdania nie komentuję.
A kto z Was przypnie 800 mm ? :lol:
A kto z Was przypnie 800 mm ? :lol:
Ja bym chętnie przypiął... pucha już zaktualizowana. :)
Żadnych zmian nie zauważyłem.
Akurat D600 dobrze się sprzedaje. I na pewno "schodzi", bowiem dwa dni temu nie miałem nawet szansy "pomacać", kiedy zaszedłem do ABFoto (a było dopiero po 18-tej).
Zawsze nosze ze sobą ale dzisiaj nie wziąłem. :)
Poza obsługą 800mm dodali coś jeszcze ale się nie pochwalili. Może dodali reklamy do zdjęć?
Akurat D600 dobrze się sprzedaje. I na pewno "schodzi", bowiem dwa dni temu nie miałem nawet szansy "pomacać", kiedy zaszedłem do ABFoto (a było dopiero po 18-tej).
Bo odkurzacz im sie zespół i nie mogli wyczyścić matryc.
Slawek Wojtczak
24-05-2013, 12:51
Autofokus z nowym firmware nie uległ poprawie? Mnie najbardziej czasami wkurzają lagi, jakies nieraz występują po wciśnieciu spustu do połowy, zanim zacznie ustawiać ostrośc... to mogli poprawić.
Hubert Adamczyk
24-05-2013, 22:12
Właśnie ja podczas realizacji zlecenia zauważyłem, że jakoś żywiej reaguje AF. Możliwe, że to tylko złudzenie.
Witam. Po aktualizacji jak inni, nie zauważyłem żadnej różnicy... Ale mam jakąś taką manierę, że jak dają, to instaluję ;) Prawdopodobnie jutro będę miał pierwszą sesję po update i zobaczymy...
Slawek Wojtczak
28-05-2013, 09:28
Ale pytanie czy nie widzicie różnicy w D300 czy w D300s. D300s pozbawiony jest tej początkowej "zwiechy", ale w D300 ona czasami występuje i af nie reaguje tak żwawo...
Z nowym softem 300s robiłem w weekend imprezy na powietrzu i na kilkaset zdjęć, nieostrych miałem kilka sztuk (obiektywy to 16-85 i 1,8D) - wydaje mi się, że jest chyba lekka poprawa w ustawianiu ostrości, choć i do tej pory nie mogłem narzekać. Może jednak autosugestia?
Aparaty ktore posiadam maja oprogramowanie takie jak przy zakupie,nigdy nie byly podpinane do komputera,nic nie bylo aktualizowane.Czy na starym oprogramowaniu sporo trace,czy jakosc fotek i praca aparatu bedzie lepsza?
W jakości zdjęć i pracy aparatu (poza wątpliwościami jak wyżej) nie widzę żadnej różnicy.
Witam, po aktualizacji menu w aparacie odpala się bez zamulania jak również podgląd zdjęć jest natychmiastowy - poprzednio musiałem poczekać ok 2 sek
Ja się zastanawiałam nad tym czy to wgrać, ale kolega mi odradził i polecił coś innego, chociaż nie mam pojęcia czemu był przeciwny.
Slawek Wojtczak
03-06-2013, 13:28
A co Ci innego polecił? :mrgreen:
Ja wgrałem nowy FW do D300 i i mam wrażenie, że jakby te początkowe lagi autofokusa zostały zminimalizowane... Bynajmniej nic z puszką złego się nie stało, a mam wrażenie, że się polepszyło ;)
Ja zrobiłem aktu w swojej d700 i widze dużą poprawe w działaniu af ;) (sprawdzone wczoraj w ciężkich warunkach)
a na jakich szkłach widzisz tą poprawę?
a na jakich szkłach widzisz tą poprawę?
Szczególnie na 80-200 ;)
A mi pucha najlepiej działa na 1.02. Sprawdzałem w różnych warunkach i na wszystkich moich szkłach. Na tym oprogramowaniu mam najwięcej trafień idealnie w punkt i powtarzalnie.
Devilish_Chaos
03-06-2013, 19:26
zlamalem sie i wgralem, na poczatku myslalem ze jest poprawa w szczegolnosci w dzialaniu z 85 1,8 (bez D), za to gorzej z 35 1,8. Teraz po 3 sesjach, co raz bardziej dochodze do wniosku ze to bylo moje chciejstwo, albo autosugestia.
p.s. zeby nie bylo watpliwosci pisze o D300s.