PDA

Zobacz pełną wersję : Filtry do Nikkora 18-70

barracuda
03-04-2007, 14:55
Witam
Jestem właśnie przed koniecznością zakupu filtra UV i polaryzacyjnego do wymienionego w temacie obiektywu. Nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo ilu pieniędzy na filtry i interesuje mnie kwestia winietowania. Czy przy użyciu normalnej grubości filtra będzie to zauważalne przy szerokim kącie? Są filtry Digital i normalne o grubości 5mm ale droższe. Czy standardowa grubość będzie przeszkodą przy zastosowaniu takiego filtra z N18-70?

markB
03-04-2007, 19:08
Moim zdaniem nie. W końcu 18 to tylko 27 w przeliczeniu na cyfrę. Próbowałem normalny polar Hamy 77mm na 17-55 na szerokim końcu i nie zauważyłem żadnej winiety. Wąskie filtry, szczególnie polary, gorzej się obsługuje i łatwiej się brudzą przez ten wąski uchwyt. Ewentualnie możesz zainwestować w wąski UV, jeśli zamierzasz nakręcić go na stałe na obiektyw. Ale wtedy kup taki z zewnętrznym gwintem.

Erie
03-04-2007, 20:15
na 18-70 miałem naraz polar i UV Hamy (nie slimy) i nie widziałem winiety większej niż klasyczna

piotereks
17-04-2007, 16:30
Witam
Jestem właśnie przed koniecznością zakupu filtra UV i polaryzacyjnego do wymienionego w temacie obiektywu. Nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo ilu pieniędzy na filtry i interesuje mnie kwestia winietowania. Czy przy użyciu normalnej grubości filtra będzie to zauważalne przy szerokim kącie? Są filtry Digital i normalne o grubości 5mm ale droższe. Czy standardowa grubość będzie przeszkodą przy zastosowaniu takiego filtra z N18-70?
tez postanowilem wreszcie po poczytaniu nabyc jakis filter na 18-70 tylko jaki?czy tylko UV czy polaryzacyjny / nie bardzo wiem o jego zaletach / czy 2 razem? hm pomoze kti?

bipi87
17-04-2007, 17:52
tez postanowilem wreszcie po poczytaniu nabyc jakis filter na 18-70 tylko jaki?czy tylko UV czy polaryzacyjny / nie bardzo wiem o jego zaletach / czy 2 razem? hm pomoze kti?

Te 2 filtry maja rozne zastosowania. Mozna poczytac tutaj:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343

piotereks
17-04-2007, 18:21
Te 2 filtry maja rozne zastosowania. Mozna poczytac tutaj:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2343
zadna nowosc. czytalem to , jakbym zrozumial to bym nie zapytal.

Kraftsman
17-04-2007, 18:29
zadna nowosc. czytalem to , jakbym zrozumial to bym nie zapytal.

To może napisz, czego nie rozumiesz.

leon28
29-04-2007, 19:45
zadna nowosc. czytalem to , jakbym zrozumial to bym nie zapytal. ale czego tam nie zrozumiales? bo alf napisal to dosc przystepnie. poza tym pisales w poprzednim poscie, ze po "tez postanowilem wreszcie po poczytaniu nabyc jakis filter na 18-70 tylko jaki?czy tylko UV czy polaryzacyjny". co takiego czytales, a po raz kolejny nie zrozumiales, co kazalo ci kupic jeden z tych filtrow lub oba?