Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy soft do D700

marcys
21-05-2013, 11:11
...właśnie się pojawił na stronach Nikona. Oficjalnie dodano tylko obsługę obiektywu AF-S NIKKOR 800mm f/5.6E FL ED VR.
:)

darkmajin
21-05-2013, 11:55
no patrz, a tylko to powstrzymywało mnie przed zakupem ;)

ciekawy jestem czy coś przemycają oprócz... tego się nie dowiemy..

darkmajin
21-05-2013, 13:09
tak mi się przypomniało do softu d5000 aktualizacje obiektywów były tylko jako firmware B, aparat aktualizowany był firmwarem A..... tu jest zmiana w obu, a nóż coś poprawili ;)

Desperados
21-05-2013, 13:13
A instalował już ktoś może aktualizację do D300 ? Bo jeśli dodali tylko ten obiektyw to moim zdaniem szkoda czasu :D Bo nigdy tego obiektywu nie podepnę

mOSAd
21-05-2013, 13:19
Można porównać binarki obu wersji i zobaczyć na ile zmiany są duże - może rzeczywiście pojawia się tam tylko wpis w jakiejś pustej dotychczas przestrzeni. Jeżeli zmian jest więcej, może to świadczyć o oszczędności w komunikowaniu o poprawkach.

Cold
21-05-2013, 13:25
Ja właśnie zainstalowałem do D300... różnic jeszcze się nie dopatrzyłem :D

darkmajin
21-05-2013, 14:35
Można porównać binarki obu wersji i zobaczyć na ile zmiany są duże - może rzeczywiście pojawia się tam tylko wpis w jakiejś pustej dotychczas przestrzeni. Jeżeli zmian jest więcej, może to świadczyć o oszczędności w komunikowaniu o poprawkach.

porównałem dla mnie tam sporo różnych zmian jest poza tym jako laik nic nie umiem więcej powiedzieć ;)

wuqa
21-05-2013, 16:09
W mailu od Wsparcie Nikon wyraźnie informują:
"Aktualizacja wprowadza różne zmiany usprawniające obsługę aparatu. Zalecane jest zaktualizowanie oprogramowania sprzętowego w celu korzystania z najnowszych udoskonaleń aparatu."
Ciekawe jakie :)?

mOSAd
21-05-2013, 16:16
W sumie... ci co i tak już aktualizowali kiedykolwiek, to mogą sprawdzić i opisać wrażenia. Zawsze można wgrać starszą wersję. Natomiast ci, którzy mają jeszcze pierwszy z pierwszych softów i im dobrze działa, to już niekoniecznie, bo nie można się do niego cofnąć.

PS. Może właściwie sam to uczynię. Tylko pewnie wniosków żadnych nie będzie, bo mogą być niezauważalne po prostu.

piotrrodzoch
21-05-2013, 16:25
W dyskusji na dpreview pojawił się taki komentarz...

Actually nikon have changed the way the matrix metering behaves in low-light situations.
Before the update when in low light I was obliged to use center weighted metering to get good balanced exposures, with 1.03 firmware, matrix metering is doing the job.

O ile ten obcy język dobrze rozumiem, pan X poczuł różnicę w działaniu pomiaru światła przy gorszych warunkach oświetleniowych? Może jednak nie napisali nam wszystkiego w komunikacie ;) ... Nie wiem jak Wy, ale ja zaraz robię upgrade... A nóż - może Nikon zakłada, że dając taką zdawkową informację, wielu userów zignoruje poprawkę, a następnie zrobią jakiś konkurs dla tych którzy zainstalowali, i w którym można będzie wygrać 800mm f/5.6E FL ED VR :) :) :)

link do dyskusji
http://www.dpreview.com/forums/post/41583920

mOSAd
21-05-2013, 16:35
Ja właśnie zainstalowałem, ale nie będę porównywał - zerknę tylko czy wszystko działa i tyle. A ponieważ zawsze pracuję na matrycowym, to być może kiedyś zauważę różnicę. Jak będzie, to tylko się cieszyć. Pamiętajmy, że do poprawy trybu matrycowego, Nikon używa analizy bazy danych zdjęć i pomiarów wykonanych w różnych sytuacjach. Możliwe, że ją na bieżąco aktualizują i powiększają, bądź udoskonalają algorytm albo dostosowują do minimalnych różnic w danej lustrzance. Tak czy owak - po aktualizacji aparat działa. :D Wszystko odbywa się łatwo szybko i przyjemnie. Śliczny pasek postępu pokazuje proces, a informacje na LCD mówią co i jak.

darkmajin
21-05-2013, 16:47
W dyskusji na dpreview pojawił się taki komentarz...

Odkopałeś wątek z przed roku ;) to było propo 1.03

U mnie żadnych zmian po za tym że mogę podpinać śmiało 800sete ;)

turbo
21-05-2013, 17:24
Zaktualizowałem. Aparat działa :)

szumigt
23-05-2013, 13:23
O tym (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/57141) mówicie ??

... ale tp tylko do nowego szkiełka poprawki dodaje

darkmajin
23-05-2013, 13:23
no ten jest najnowszy ;)

malibu
23-05-2013, 13:26
a może poprawki mają związek z niedawnym wyciekiem oprogramowania serwisowego, ? :)

Zolty
23-05-2013, 16:11
... jestem przekonany, ze tak.