PDA

Zobacz pełną wersję : D 300 i czyszczenie

Justaa
21-05-2013, 09:50
Ostatnio próbowałam wyczyścić lustrzanke D 3000, bo znalazłam (jak się okazało) na lustrze nitke/włos. Po wyczyszczeniu ( szmatka była zamiawiana specjalnie do czyszczenia aparatów) lustrzo "zaszło" mgłą. Czy moge je przeczyścić jakimś płynem bezalkoholowym?

MstrG
21-05-2013, 10:01
Ostatnio próbowałam wyczyścić lustrzanke D 3000, bo znalazłam (jak się okazało) na lustrze nitke/włos. Po wyczyszczeniu ( szmatka była zamiawiana specjalnie do czyszczenia aparatów) lustrzo "zaszło" mgłą. Czy moge je przeczyścić jakimś płynem bezalkoholowym?

:roll:
Szmatka do aparatu zapewne nie jest szmatką do lustra...
Włos trzeba było zdmuchnąć np gruszką.

darkmajin
21-05-2013, 10:09
płyny do optyki są raczej na bazie alku :P - izopropanolem do optyki tanioszka już 2 lata mam butle 1L, do czyszczenia wnętrza puszki trzeba dobrać takie szmatki które nie pylą i nie pozostawiają włosków dobrze przetestuj na zwykłym lustrze zanim włożysz coś do środka aparatu, "zaszło mgłą" mam nadzieje że szmatka była po prostu tłusta, a nie używałąś czegoś w stylu domestosa? ;)

MstrG
21-05-2013, 10:15
Izopropanol + bezwłókniste chusteczki lub specjalne szpatułki.

burz
21-05-2013, 15:09
A mogą być nawilżane jednorazowe chusteczki do okularów produkcji W5 (glasses wipes) z Lidla? Bo okulary czyszczą świetnie...

GonzoG
21-05-2013, 15:32
A mogą być nawilżane jednorazowe chusteczki do okularów produkcji W5 (glasses wipes) z Lidla? Bo okulary czyszczą świetnie...

NIE.
żadnych chusteczek, jak nie chcesz porysować lustra. Okulary są wykonane ze znacznie twardszych materiałów niż lustro w aparacie.
Lepiej pójdź do pierwszego lepszego optyka, kup ściereczkę i płyn do czyszczenia okularów - o wiele lepsze rozwiązani niż chusteczki.

burz
21-05-2013, 15:46
Miałeś taką "chusteczkę" w ręku? Bo mnie wydaje się gładsza/delikatniejsza od ściereczko z mikrofibry, a płyn odparowuje bez najmniejszych śladów.