Zobacz pełną wersję : NIKKOR 50mm f/1.8 D
Witam
Wynalazłem takie "coooś" na tablicy.
NIKKOR 50mm f/1.8 D (http://tablica.pl/oferta/obiektyw-nikon-af-nikkor-50mm-f-1-8-d-ID2Rjbp.html#6f0fe21906;promoted) Czy to szkiełko jest warte swojej ceny? Podejrzewam, że z 50 zł lub przesyłkę za darmo da się utargować.
Mam D3100 i Tamrona 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD, i przymierzam się właśnie do jakiejś stałki.
Jesteś świadomy, że będziesz ostrzył manualnie?
Co do ceny to spokojnie dostaniesz w okolicach 300pln.
Za poprzednikiem. Ostrzenie manualne, czyli z czasem sam stwierdzisz że masz dość. Szkło jak najbardziej warte swojej ceny (okolice 300zł). Jak budżet pozwala to AF-S 50mm 1.8G i "będzie pan zadowolony", chociaż osobiście polecałbym AF-S 35mm 1.8G.
Z tego co widzę to jest AF. Więc nie rozumiem twojego pytania (chyba, że nie uważałem na lekcji i czegoś znowu nie wiem) :), a MF tez nie taki straszny ;]] Co do ceny, to też widywałem taniej, tylko zawsze trafiałem jakieś "ale".
Af jest, ale "zasilany" z body za pomocą śruby. Do D3100 potrzebujesz obiektywu z wbudowanym silnikiem (ten takowego nie posiada). Poczytaj na forum - było milion razy.
Co do MF to gratuluje oka i precyzji. Jasne szkło i malutki wizjerek. No ale skoro twierdzisz, że dasz radę to musisz mieć duże doświadczenie.
Ale af tylko na srubokrecie którego Twój D3200 nie posiada, dlatego będziesz miał MF.
AF to obiektywy które napęd biorą przez tzw. śrubokręt w korpusu. W twoim aparacie takowego silnika w korpusie niema, wiec aby mieć w pełni funkcjonalny zestaw, musisz kupić obiektyw z własnym silnikiem, Nikon AF-S, Sigma HSM, Tamron USD, itd. Już rozumiesz??
my bad!
Przeoczenie, ciągle jeszcze się uczę :)) dzięki za szybka odpowiedź
Za 700 masz nowiutkiego i sporo lepszego na pełnej dziurze 50/1.8G (albo 35/1.8 DX, jak kto woli), z działającym AF w Twoim aparacie. Jest sens oszczędzać?
Obiektyw fajny (chociaż są lepsze rzeczy na świecie), ale jak już Koledzy wspomnieli - z D3100 nie będzie działał AF. A poza tym - używka za 400zł + przesyłka to moim zdaniem bez sensu. Za 500-530zł masz nówkę ze sklepu z gwarancją.