Zobacz pełną wersję : Wyjazd na fotografowanie przyrody..
Witam,
Mam pytanie do kolegów i koleżanek z forum o organizację wyjazdu na tzw fotosafari.
Chciałbym wspólnie z kolegą wyjechać do Biebrzańskiego Parku Narodowego celem wykonania sesji fotograficznej przyrody - temat to głównie ptaki.
I teraz mam pytanie - czy ktoś z Was już jeździł tam, jeżeli tak to w jaki sposób można to zorganizować itp.
A może ktoś z Was organizuje takie wyjazdy w tamte rejony ?:)
ps. jeżeli nie ta kategoria to proszę moda o przeniesienie
mackaron
20-05-2013, 10:51
tu sie pytaj... http://karczak.pl/
Ale to chyba dopiero w przyszłym roku...? Bo teraz nad Biebrzą to już "po ptokach" - główny sezon na ptaki skończył się wraz z tokowiskami batalionów gdzieś tak w połowie maja...
Slawek Wojtczak
20-05-2013, 11:20
Kasia Ramotowska - Biebrza Eco-Travel http://new.biebrza.com/
O Kasi R. już nawet nie chciałam wspominać, bo raczej każdy, kto poszukuje informacji o Biebrzy, trafi na jej stronę. Jeśli autor wątku chciałby skorzystać z usług BET i wybrać się z Kasią na wyprawę - oczywiście odpłatnie - to bardzo polecam, można wiele zobaczyć, dowiedzieć się (sama byłam z Kasią w marcu na wyprawie na gęsi i bardzo sobie chwalę). Tylko że jak już wspomniałam - na ptaki tej wiosny jest już za późno.
poza tym były tu już takie wątki, wystarczy poszukać....
Kolego sympatyczny :) Biebrza to bardzo trudny i rozległy teren. W okresie rozlewisk ekstremalnie trudny :) bez wcześniejszej znajomości terenu raczej będzie Ci trudno zbliżyć się do ptactwa na odległość efektywnego strzału - na łosia to przypadkiem wejdziesz :). Na początek polecam m.Wroceń jest tam agroturystyka i jesteś b.blisko Biebrzy lub rozlewiska jeżeli jest to okres wczesnowiosenny. Miejscowi powiedzą jak przeprawiać się przez rzekę do rezerwatu Czerwone bagno / coś wspaniałego /. Ale pierwsza wyprawa to jest rekonesans, więc nie nastawiaj się na zbyt wielkie dokonania fotograficzne - no chyba że masz farta :) Są tam zawodowi przewodnicy z łódkami i czasami organizują takie foto safari w informacji turystycznej parku uzyskasz wszystkie informacje .
Wielkie dziękuje wszystkim za info.
Kontaktowałem z P.Katarzyną i niestety potwierdziła to co już mówiliście wcześniej - jest trochę za późno już...
Biebrza Biebrzą pozostanie.Ale na gasiory nie potrzeba sie tak daleko wyprawiać. Na moim terenie w tym roku na przelotach bytowały 2 stada jedno w marcu o liczebności około 12 tys drugie w połowie kwietnia około 5 tys. stada czajek,są i bataliony , pustółki, myszołowy, błotniaki stawowe ,trafia sie bielik , czaple białe ..... długo by wyliczać
Zapraszam na przyszły rok. Z Warszawy do Łowicza rzut beretem.Fotopstryków możnz policzyć na palcach jednej reki, czego nie można powiedzieć o biebrzńskich łąkach, gdzie w każdy wekend ruch jak na Marszałkowskiej
Mieszkam dokładnie w Błoniu więc jeszcze bliżej :)
Tak więc zapraszam juz na jesień na myszaki mam wybudowaną budę i stałych bywalców ...myszołowy sroczki sójki