Zobacz pełną wersję : Nadpisałem zdjęcia, ratunku !!!
Bambello
19-05-2013, 23:30
Zrobiłem numer życia, przez przypadek w momencie robienia miniatur nadpisałem zdjęcia w pełnej rozdzielczości miniaturami.
Czy jest jakaś szansa na ratunek?
Mega pilny temat.
militarius
19-05-2013, 23:32
ostatnio miałem to samo... i nie doszedłem do tego czy da się odzyskać :(
Bambello
19-05-2013, 23:35
szukam informacji w necie, ale może wcześniej ktoś mnie poratuje.
Zależy od nośnika, bo jeśli SSD, to nie mogłeś nadpisać, a i na HDD są duże szanse na odzysk.
Softu do odzyskiwania fotek jest od groma, więc ...
Bambello
20-05-2013, 00:13
Zależy od nośnika, bo jeśli SSD, to nie mogłeś nadpisać, a i na HDD są duże szanse na odzysk.
Softu do odzyskiwania fotek jest od groma, więc ...
Nadzieja umiera ostatnia ;)
W końcu to było kilkanaście godzin pracy.
Ale boje się prób z byle jakim programem, żeby nie popsuć tego bardziej.
Logicznie rzecz biorąc nowe pliki zajmują znacznie mniej miejsca, a więc może jakaś część starych się uratuje.
Na to właśnie liczę.
Dodam tylko, że to jest dysk HDD
Soft do odzysku nic nie psuje, więc nie ma mowy o ryzyku, ale TYLKO pod warunkiem, że odzyskiwane pliki zapisywane są na inny nośnik.
Warto o tym pamiętać (!).
Bambello
20-05-2013, 00:30
Dzięki.
Teraz szukam programu, znasz coś godnego polecenia?
Jak wyglądało nadpisanie miniaturami? Jeżeli były tworzone nowe pliki a dopiero później stare usuwane, to powinno być ok, ale jeżeli same pliki zostały wyedytowane, czyli program otworzył plik, nadpisał zawrtość, to może być problem.
ThomasVoland
20-05-2013, 00:33
Zakładam że masz Windowsa, bo na Makowym OS X byś to odzyskał w ciągu kilku sekund zupełnie intuicyjnie, bez potrzeby pytania jak to zrobić :). Oprogramowanie do odzyskiwania danych poradzi sobie bez problemu - szczególnie jak nic nie grzebałeś na dysku od tamtej pory. Niektóre wersje demo takich programów pozwalają na zobaczenie czy pliki da się odzyskać, ale żeby to zrobić potrzeba pełnej wersji. Ale pamiętam że niektórzy pozwalali na odzyskanie ograniczonej liczby plików, a jakieś darmowe pewnie też się trafią.
Bambello
20-05-2013, 00:41
Otworzyłem pierwszy plik w ps następnie nagrałem akcję i zamiast kliknąć ctrl+shift+s kliknąłem ctrl+s.
Kompletnie nie zwróciłem na to uwagi i po chwili kliknąłem raz jeszcze właściwą kombinację, żeby zapisać miniatury w innym miejscu.
Następnie puściłem akcję.
W efekcie otwierało się każde kolejne zdjęcie zmniejszało i zapisywało pod tą samą nazwą, a następnie w innym katalogu jako miniatura ;(
Masakra jakaś i niezła lekcja, że backup trzeba robić po każdym dniu pracy.
Z góry dzięki za chęć pomocy.
Dzięki.
Teraz szukam programu, znasz coś godnego polecenia?
Pandora Recovery 2.2.1
Power Data Recovery 6.6 Free Edition
Recuva 1.46.919
TestDisk & PhotoRec 6.13
UndeleteMyFiles 2.7
Wise Data Recovery 3.35
Robert_P
20-05-2013, 13:52
Programy do odzysku plików masz podane powyżej , jednak Ty nie straciłeś plików tylko je nadpisałeś a to już jest problem...
Rozwiązaniem może być odzyskanie zdjęć z karty którą miałeś w aparacie , nawet jak usunąłeś z niej pliki , wtedy powyższe aplikacje się przydadzą.
Powodzenia.
Bambello
20-05-2013, 19:05
Robert na szczęście, aż takiego dramatu nie ma, poniewaz mam rawy.
Chodzi tylko o godziny spedzone przed komputerem.
National
20-05-2013, 20:24
Tylko Ci współczuć, sam nie raz podobną głupotę zrobiłem dlatego się staram zapisywać jako następną wersję wtedy to bynajmniej mogę powrócić do poprzedniej wersji po danej sesji. Ten przypadek niestety jak dla mnie jest nie do uratowania, ale może ktoś ma na to sposób?
A ja mogę polecić, wielokrotnie sprawdzony, PC Inspector File Recovery
Teraz szukam programu
BadCopy Pro
Ten wątek (str. 2) http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=189771
pzdw
Q
Nie ma czegoś takiego jak nadpisanie pliku w systemie Windows o ile się nie mylę. Programy tak nie działają kiedy wciska się CTRL-S. System sprawdza, czy dany plik już istnieje. Jeżeli tak, to lepszy program wykonuje to tak:
1. Zapisuje wyniki do nowego tymczasowego pliku
2. Jeżeli wszystko się powiodło, to usuwa stary plik
3. Zmienia nazwę tymczasowego pliku na nazwę docelową
Część programów wykona to tak:
1. Usuwam stary plik
2. Tworzę nowy plik o starej nazwie i zapisuję do niego dane.
W obu przypadkach nowy plik raczej ląduje w innym miejscu na dysku niż był stary. Zatem są szanse na odzysk.
Getdataback for fat/ntfs
Pamiętać o odzyskiwaniu na inny nośnik.
Bambello
23-05-2013, 11:22
Dziękuję wszystkim za pomoc w temacie.
Niestety nie udało mi się odnaleźć tych zdjątek.
Może ktoś bardziej kumaty w temacie by sobie poradził, ale ja nie chciałem więcej tracić czasu i obrobiłem je po raz drugi.
Chciałem się podzielić wnioskami jakie wyciągnąłem po tej przygodzie.
Teraz przypisałem sobie pod f2, akcje zapisującą obrobione zdjęcie na dwóch różnych dyskach, to powinno mnie uchronić przed podobnymi historiami.
Wam też to polecam.
Przy okazji wertowania internetu znalazłem fajne stwierdzenie, że ludzie dzielą się na tych którzy robią backup i tych który będą go robić ;)
Jakie to prawdziwe ;)
Pozdrawiam
Przy okazji wertowania internetu znalazłem fajne stwierdzenie, że ludzie dzielą się na tych którzy robią backup i tych który będą go robić :wink:
I na tych co mają Maki i w ogóle o temacie zapominają czasem. ;)
Po zmianie systemu odczułem niesamowitą ulgę, właśnie jako fotograf, że efekty pracy, same mi się pięknie archiwizują i co więcej, dostęp do wszystkich wersji jest banalny. Szkoda, że brak takiego sprawnego narzędzia dla systemu Windows. A jakby jeszcze było za darmo w systemie - poezja. Jest to wygodne właśnie przy pracy przyrostowej, kiedy kolejne etapy często nadpisujemy. Zmieniamy zdanie. Powracamy do źródła itd. Zatem obróbka foto, wideo, programowanie i wiele innych dziedzin, bardzo fajnie zyskuje na możliwości nieinwazyjnego backupu w tle z wersjonowaniem. Odciąża człowieka ze zbędnego pamiętania o duperelach.
Po zmianie systemu odczułem niesamowitą ulgę, właśnie jako fotograf, że efekty pracy, same mi się pięknie archiwizują i co więcej, dostęp do wszystkich wersji jest banalny. Szkoda, że brak takiego sprawnego narzędzie dla systemu Windows. A jakby jeszcze było za darmo w systemie - poezja.
Trzeba jeszcze mieć na co te backupy robić. Większość laptopowców nie podpina zewnętrznych dysków no i nie każdy ma time capsule ;)
Bambello
23-05-2013, 11:40
Po zmianie systemu odczułem niesamowitą ulgę, właśnie jako fotograf, że efekty pracy, same mi się pięknie archiwizują i co więcej, dostęp do wszystkich wersji jest banalny. Szkoda, że brak takiego sprawnego narzędzie dla systemu Windows. A jakby jeszcze było za darmo w systemie - poezja.
Może kiedyś dorosnę do decyzji zmiany komputera na maka.
Na razie boje się nowego ;)
No bez jaj! Jakim cudem jako FOTOGRAF możesz nie mieć na czym backupy robić?! ;) Laptopy - no tak, czasem zapominam o tym wynalazku. ;) Tutaj rzeczywiście sytuacja ulega pewnej zmianie. Ale Time Capsule to też jakieś rozwiązanie dla tych, co są niesubordynowani. Chociaż w sieci w chmurze też powoli można pewnie backupy robić. Nie bawiłem się - nie wiem.
No bez jaj! Jakim cudem jako FOTOGRAF możesz nie mieć na czym backupy robić?! ;) Laptopy - no tak, czasem zapominam o tym wynalazku. ;) Tutaj rzeczywiście sytuacja ulega pewnej zmianie. Ale Time Capsule to też jakieś rozwiązanie dla tych, co są niesubordynowani. Chociaż w sieci w chmurze też powoli można pewnie backupy robić. Nie bawiłem się - nie wiem.
Zależy jak kto do tych zdjęć podchodzi. Większość ludzi na tym forum to amatorzy, nie każdy robi backupy ;-)
Szkoda, że brak takiego sprawnego narzędzia dla systemu Windows. A jakby jeszcze było za darmo w systemie - poezja.
A Shadow copy?
Szkoda, że brak takiego sprawnego narzędzia dla systemu Windows. A jakby jeszcze było za darmo w systemie - poezja.
Jeżeli chodzi o funkcjonalność, to jest rsync. Pewnie są też jakieś nakładki graficzne i zapewne można to odpalać jakoś ze schedulera, ale to już trzeba mieć wiedzę jak to skonfigurować.