Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup obiektywu przez internet

marti5
19-05-2013, 16:23
Witam!
Przymierzam się do zakupu obiektywu netu. Konkretnie chodzi o Sigmę 10-20 f4-5,6: na allegro znalazłem firmę Fotonia z Białegostoku, która w opisie aukcji pisze:
Pewny sprzęt! Przed wysyłką sprawdzamy każdy egzemplarz, czy robi ostre zdjęcia.
Jeżeli mimo to nie będziesz całkiem zadowolony z zakupu, możemy wymienić go na inny,
lub możesz wysłać obiektyw z aparatem do serwisu do darmowej kalibracji.
Czy ktoś kupował już od nich jakiś obiektyw i jak się ma do tych zapewnień rzeczywistość.
W ogóle to mam plan zakupić od nich tą Sigmę i może jeszcze Tamrona 90 f2.8 do makro w systemie rat PayU. Co się dzieje w sytuacji, kiedy sklep nie ma innego obiektywu na wymianę a był on zakupiony na raty?
Albo jeszcze bardziej skomplikowana sytuacja: z 2 obiektywów zakupionych na raty (1 umową), jeden z nich nie może być wymieniony bo sklep nie ma więcej na stanie. W normalnych okolicznościach dochodzi do zwrotu gotówki, ale co gdy to był zakup na raty?

AnonimR
19-05-2013, 20:21
Siema, polecam zainteresować się możliwością otrzymania kredytu od Aliora. Poczytaj troche bo z tego co mi wiadomo wiele osób nie otrzymuje kredytu:) Przynajmniej tak było w 2012, nie wiem czy się coś zmieniło. Co do wymiany to pewnie wymiana na całkiem inny (inna firma, albo inna ogniskowa) pozdrawiam.

marti5
19-05-2013, 21:20
Poczytam. Ale zakładając że dostałbym ten kredyt przez PayU, to w ogóle nie biorę takiej możliwości pod uwagę, że w razie czego dostaję zupełnie inne szkło niż zamówione. Nie po to człowiek jeździ po sklepach, testuje, siedzi godzinami w necie, czyta to forum i konsultuje się z użytkownikami danego modelu i dopiero na tej podstawie po wielu tygodniach podejmuje decyzję, żeby potem być skazanym na wybieranie "mniejszego zła". Kredyt gotówkowy jest dużo droższy niż typowe raty na zakup konkretnego sprzętu. Przerabiałem już to kilka razy i nawet w moim banku w którym jestem od kilkunastu lat dostaję takie propozycje, że ręce opadają. W Sygma 2200zł /12 rat = przepłacone 400zł, gotówkowy na 2200 - przepłacone ponad 500zł :-(

darkmajin
19-05-2013, 21:26
Na gwałt Ci potrzebny? Poczekaj, pozbieraj, kup.. Lepiej na tym wyjdziesz..

marti5
20-05-2013, 07:28
Makro może poczekać, szeroki kąt muszę mieć do końca czerwca - mam wyjazd z rodziną: Kraków/Białka T. :-)

darkmajin
20-05-2013, 11:16
to akurat jedna wypłata przed Tobą czas zacisnąć pasa ;)

malwinka
17-06-2013, 15:48
widzisz to jak tylko jeden potrzebujesz na już to problem rozwiązany, jeśli będzie źle to w ciągu bodajże 14 dni możesz odstapić od umowy kredytowej bez żadnychkosztów.

sabrewulf
18-06-2013, 08:26
w umowie kredytowej - przeważnie - jest numer seryjny sprzętu, przynajmniej sigma bank tak ma. Nie wiem jak jest przez allegro.

bboy4
18-06-2013, 09:28
Witam - Firma Fotonia miała mi sprzedać Samyanga 8mm , ale chwilowo nie mieli go na stanie. Rozmawiałem z Panią , szczerze powiedziała że nie wyrobi się abym otrzymał go w 2 dni , tak więc szacun za to że zaproponowała abym kupił u kogoś innego.

Ostatecznie kupiłem przez allegro , to pierwszy obiektyw kupiony wysyłkowo.... Ja kupowałem ze sklepu Accord-Foto.pl

RAF7705
18-06-2013, 13:33
Kup sobie używany za gotówkę jak uzbierasz.

puch24
19-06-2013, 00:03
Kupowałem w Fotonii Tamrona 70-300, bezproblemowo.

krzysiek17-18
28-06-2013, 18:29
jak ci potrzebny obiektyw na jeden wyjazd to go sobie wypożycz wrucisz oddasz i tyle, nie rozumiem ludzi co kupuja na ......szybko ....ja sam osobiście nie jestem zwolennikiem kredytów chodz dostaje propozycje z banku to pozdrawiam ich środkowym palcem.....
a co do zakupu przez neta to swój 70-300 kupilem na allegro ale miły pan akurat byl we wrocławiu to mi go dowiuzł wiec moglem go sprawdzic

111lisu
28-06-2013, 21:22
Ja wszystkie kupiłem przez neta i jestem zadowolony ;)
Jednak zakup powinien być przemyślany, szkoda kasy na szkło na "jeden wyjazd"
a potem użeranie się ze sprzedażą i niepotrzebne nerwy.
Powiem więcej może ono nawet się na taki wyjazd nie nadaje to tym bardziej szkoda pieniążków.
Wiec wypożyczenie to całkiem dobry pomysł. Co do środkowego palca to nie zgadzam się.
Każdy chce zarobić na chleb i wystarczy powiedzieć bliźniemu "nie dziękuję"
Dobrze byś się czuł gdyby ktoś pokazał Ci taki gest?

krzysiek17-18
07-07-2013, 21:59
powiem lepiej bank dał mi kredyt na remont mieszkania, zaproponował mi ubezpieczenie od utraty pracy za dodatkowe 3 tys zł, zgodziłem się bo nigdy nie wiadomo po 9 miesiącach straciłem prace, chcąc skorzystać z ubezpieczenia dowiedziałem się że działa ono 12 miesięcy od podpisania umowy czyli w moim przypadku w połowie okresu spłaty kredytu ( kredyt miałem na 24 mc)......i co.....pracy nie ma....raty trzeba płacić.......3 tys za ubezpieczenie które nie działa poszło się paść na łąkę

informacja nie związana z tematem ale teraz głośno odmawiam kredytów, rat itp wole poskładać i kupić za gotówkę

RAF7705
07-07-2013, 22:05
Poza tematem ale zgadzam się z Tobą w 100 %.

JacekCz
13-07-2013, 10:22
jak kupiłem u autoryzowanego dystrybutora Sigmy w Sopocie z umową ratalną.
Niewiele mógł spuszczać z ceny katalogowej ale filtr 82mm klasy wyższej, wysyłka i jakies drobiazgi skompensowały w pełni. Gwarancja z której nie musiałem skorzystać.

th@les
13-07-2013, 18:14
Moja Sigme 100-300 mm f/4 kupowałem przez ebay będąc akurat na wakacjach w Polsce.Wysyłana była z Hiszpanii po uprzednim przelaniu kwoty na konto we Francji,gdzie mieszkał sprzedawca.Ja akurat zrobiłem przelew trochę za póżno,bo człowiek wybierał się na wakacje do rodziny do Hiszpanii.Caly czas w kontakcie bez żadnego stresu.Obiektyw dostałem po 3 dniach od wysyłki.Dostarczył go kurier w "pancernej" paczce,z dokumentami,futerałem i opakowaniem oryginalnym.Żadnych niespodzianek poza tym ,ze dostałem filtr UV i polaryzacyjny,którego w opisie nie było.Szkoda tylko,że tak niewiele ją wykorzystuję.To był raczej kaprys posiadania długiej ogniskowej niż rzeczywista potrzeba choć czasem się przydaje

malwinka
17-07-2013, 13:17
Ja wszystko kupuje przez neta prawie. Ma to takie zalety że możesz zwrócić w ciągu 10 dni bez żadnych wytłumaczeń.
Co do offtopu i kredytów 1. nie warto ubezpieczać bo zawsze to wyrzucenie kasy w błoto 2. jeśli się da to lepiej odlożyć a nie zadłużać się niepotrzebnie CHYBA ŻE są raty prawdziwe 0% i można zrezgnować z ubezpieczenia wtedy dobrze zostawić sobie gotówkę jako poduszkę finansową skoro raty nic nie ksoztują.

marksanna
24-07-2013, 22:10
Jeżeli nie jest to sklep który jest na rynku od kilku tygodni to możesz brać śmiało.

Andrzej1974
26-07-2013, 18:11
teraz głośno odmawiam kredytów, rat itp wole poskładać i kupić za gotówkę

Ja od niepamiętnych czasów nie biorę kredytów bo uważam to za wielkie zło dla człowieka. Raz tylko byłem gł...pi i wziąłem kredyt. I powiedziałem... nigdy więcej.

P.S. Kupowania obiektywu przez internet (jak i innych rzeczy) nie należy się bać. Zawsze się zaoszczędzi trochę kasy, którą można wydać na inne przyjemności.

katia77
26-07-2013, 18:33
Polecacie jakieś konkretne sklepy foto w necie?

irek6311
26-07-2013, 19:01
Ja od lat korzystam z FOTOZAKUPY.PL (https://fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/obiektywy_i_akcesoria__do_nikona) i mogę go polecić ;)

sabrewulf
27-07-2013, 09:44
ja mam styczność z abfoto.pl. mam sklep w swoim mieście, ceny są najczęściej git. akcesy kupowałem w rbl24 z alledrogo (jak jeszcze w krk mieszkałem).