Zobacz pełną wersję : nowy sprzęt - co kupić?
witajcie,
mam D5100 z obiektywem 18-105 i 50mm 1.8
nie jestem szczególnie zadowolona ze zdjęć, chociaż źle też nie jest.
jednak chcę poprawić ich jakość
robię małe sesje rodzinne i dziecięce dla znajomych i znajomych znajomych i chciałabym, aby jakość była bardziej profesjonalna
potrzebuję jasnego obiektywu 1.4
50mm mam, więc myślę o 35, a może 24 ?
i zastanawiam się czy może kupić profesjonalne body?
budżet do 10tys. i nie chcę potem żałować ;))
proszę poradźcie mi
darkmajin
19-05-2013, 09:34
Kup sobie książkę o fotografii albo idź na kurs 1.4 nic Ci nie da...
Darkmajin ma rację co ci z pro obiektywów i body jak zdjęć nie umiesz wykonać... Kursy,warsztaty a później dopiero sprzęt pro.... Novihna wrzuć zdjęcia bo tak kiepsko jest coś doradzić może wystarczy tylko kilka podpowiedzi od forumowiczów a zdjęcia będą lepsze
Andrzej1974
19-05-2013, 10:31
Co dokładnie Ci przeszkadza w Twoich zdjęciach? Czy są za ciemne czy może za jasne? Czy może zbyt ciasne? Może wrzuć jakieś przykładowe fotki to się zobaczy "czego Ci brakuje"... ;-)
devilcape
19-05-2013, 11:23
witajcie,
robię małe sesje rodzinne i dziecięce dla znajomych i znajomych znajomych i chciałabym, aby jakość była bardziej profesjonalna
potrzebuję jasnego obiektywu 1.4
50mm mam, więc myślę o 35, a może 24 ?
i zastanawiam się czy może kupić profesjonalne body?
budżet do 10tys. i nie chcę potem żałować ;))
proszę poradźcie mi
Muszę Cię zmartwic.
To co widzisz u wielu ludzi na forum czy tez w internecie na stronach dobrych fotografów, to fotografie jakie w wiekszosci mozna uzyskac z materiału zarejestrowanego nawet d3000, d200, d70, xxx (wpisz dowolna puszkę) i szkieł typu 35f2D, 50f1.8, jakichstam portretowek..., itp. Zdziwilabys sie jak wiele dobrych zdjec pochodzi ze szkieł budżetowych.
To co czyni zdjecia te pięknymi, to umiejętności fotografa w momencie wykonywania fotografii (nie chodzi tu o umiejętność ustawienia aparatu, choć tez), kompozycji, światła, ekspozycji... A także umiejętności w postprocesie.
Czy potrafisz podać 1 merytoryczny powód chęci posiadania szkła 1.4?
Co wg Ciebie zmieni fakt jego posiadania?
Jakie ograniczenia w zastosowaniu maja takie szkła na F1.4?
Ile portretów zrobisz na tej f? (Podpowiem, niewiele. Max 1 - 2%, a i na 1.8 nic by im nie brakło)
Ilośc ostrych zdjec spadnie. Poziom zadowolenia także a do tego dojdzie frustracja, typu d800 + 24f1.4... A zdjecia... Na d5100 z kitem były lepsze.
Uwierz, jeśli jesteś na tym etapie rozwoju w fotografii, na jakim można określić czytając Twoje zapytanie, w 100% polecilbym wydać 30% tej kwoty na prywatne warsztaty u znanego fotografa.
Bez urazy. To naprawdę najlepsza porada jaka ktoś moze Ci udzielić w tym momencie.
Body prof dają przeważnie gorsze jpegi niż body czy małpy za 1500 zł.
Rozważ to. Szczerze radzę.
Zanim porzucisz fotografie, dochodząc do tego samego wniosku 30 000 zł dalej.
witajcie,
Dobrze by było jak już się Koledzy wypowiadali, podać konkrety: CO jest nie tak i czego się spodziewasz, co masz na myśli używając słów "poprawić jakość" - jest to zbyt szerokie pojęcie...
Myślę, że do 10tys. to raczej nic sensownego nie kupisz. Na twoim miejscu poczekałbym i trochę dozbierał. Na początek to wymiana body (obecnie sensowne minimum to Nikon D4) oraz obiektyw (tak jak pisałaś 1.4).... jak jeszcze całość będziesz nosiła w torbie z wielkim, żółtym napisem Nikon to zdjęcia na bank będziesz miała profesjonalne.
...a tak poważnie to poczytaj o tym jaki sprzęt masz, przy jakich ustawieniach oraz warunkach najlepiej będzie się spisywał i wtedy dopiero zacznij robić zdjęcia. Na twoim miejscu pomyślałbym ewentualnie o jakiejś fajnej lampie i dyfuzorach jak lubisz fotografować ludzi.
ps na przyszłość radzę sprecyzować co jest nie tak w twoich fotkach, poczytać czym to może być spowodowane, pooglądać fotki innych i dopiero wtedy zadawać ewentualnie pytania na forum. Wybacz, ale jak przeczytałem twojego posta to miałem wrażenie, że to kolejny troll forumowy.
pokretloodradia
20-05-2013, 02:04
Jakie sensowne minimum chyba sensowne maximum nic ponad d4 jeszcze nie ma :)
dzięki, chociaż więcej tu uszczypliwości niż konkretów ;)
nie narzekam na zdjęcia, ogólnie są ok.
z ostrością różnie, ale nie ostrość jest najważniejsza. w każdym razie nie musi być jak żyleta (chociaż czemu nie? )
to co mi najbardziej przeszkadza to kolory. zdjęcia są jakieś mdłe, oczywiscie zmieniałam ustawienia i to jest to co mnie najbardziej rozczarowuje. jak robię stałką 1.8 to te kolory są po prostu ładniejsze, zdjęcia są żywsze i bardziej odpowiadają temu co widzi moje oko. tylko, że mam 50mm i to nie jest moja ogniskowa, bo najwięcej zdjęć robię i tak 20-35mm.
wiadomo, że potem można wszystko poprawić programem, ale głupio, że muszę poprawiać wszystkie zdjęcia (kolorystycznie)
np. tym jaśniejszym obiektywem ładnie mi wychodzą pastele, a tak to wyglądają jak wypłowiałe ;/
w D5100 przeszkadzają mi małe możliwości ustawiania balansu bieli, ostatecznie i tak zawsze robię na auto. dlatego pomyślałam o innym body, gdzie można balans ustawić precyzyjnie.
ale jeśli miałaby to być jedyna zaleta to nie wiem czy warto. dlatego pytam, czy jest różnica na jakości.
to nie jest tak, że nie mam co robić z pieniędzmi, albo sobie myślę, że jak kupię wypasiony sprzęt, to już będę artysta. im droższy sprzęt tym artysta doskonalszy ;p po prostu mam możliwość kupienia z wielkim rabatem sprzętu, a dotąd robiłam tylko foty na tym co mam i próbowałam udoskonalać zdjęcia korzystając z możliwości mojego aparatu. a teraz mam mało czasu i nie zdążę zgłębić wiedzy o całym dostępnym sprzęcie. ot co.
a na kurs vouchera nie mam ;)
To mi śmierdzi trollingiem na kilometr :)
Balans bieli na szarą kartę - już bardziej precyzyjnie się nie da. Jak najbardziej dostępny w D5100.
Albo nauczyć się wykorzystywać to co jest dostępne a jest dostępne dużo - WB ma możliwość tuningu, poza tym pogrzebać w profilach kolorów - zwracam uwagę, że tryby "sceniczne" ustawiają swoje predefiniowane profile a wybór jest tylko w trybach PASM.
Spadek kontrastu w kicie to normalna sprawa względem stałki - a osłonę przeciwsłoneczną posiada i używa? Nie tylko na słońce się przydaje, boczne światło obniża kontrast.
Ew. można też kupić 35/1.8G :)
darkmajin
20-05-2013, 14:02
no jak w 5100 nie ma ustawień balansu bieli jakiego jak chcesz to mam dla Ciebie złą wiadomość.....
chyba czas przeczytać instrukcje chyba i zająć się post procesem szkło da lepszy kontrast, ale wątpię że aż w takim stopniu wpływa na kolory ew. odcień bardziej zimny/ciepły
masz kase to kup zdjęcia i tak będą te same....
To mi śmierdzi trollingiem na kilometr :)
pierwszy post przemilczałem, ale teraz też tak myśle...
d5100 WB :
• Auto ¹
Normal
Keep warm light colors
• Incandescent
• Fluorescent
1 Sodium-vapor lamps
2 Warm-white fluorescent
3 White fluorescent
4 Cool-white fluorescent
5 Day white fluorescent
6 Daylight fluorescent
7 High temp mercury-vapor
• Direct Sunlight
• Flash
• Cloudy
• Shade
• Choose color temp.
• Preset manual (d0-4)
To nie trolling, to pewnie tylko kolejny przykład "Kupiłem/am lustrzankę, zdjęcia wychodzą gorzej niż z kompakta, pomocy"...
Robert_P
20-05-2013, 14:13
Novihna, żeby odpowiedz była konkretna trzeba poznać wszystkie szczegóły. A więc jakie obiektywy stosujesz że wychodzą Ci takie różnice kolorystyczne, najlepiej gdybyś pokazała dwa zdjęcia "dobre" i "złe" ( z exifem) i w jakich warunkach ta różnica powstaje , bo scena ma tez duże znaczenia dla jakości obrazka w zależności od użytego szkła. Kolejne pytanie czy robisz zdjęcia w nefach ? Jeśli nie to spróbuj i zobacz jaki tam jest efekt.
ps.
Wpisałaś miasto Polska, gdybyś wpisała konkretną miejscowość to można by na grupie regionalnej się spotkać i podpiąć różne szkła i zbadać temat organoleptycznie :)
tzn, że co?
że mówię jak totalny amator, tak totalny, że aż się wierzyć nie chce?
No, nie da się ukryć :lol:
Znaczy tak - 50/1.8 (jak mniemam wersja G) to jest żyleta, natomiast 18-105 to jest... powiedzmy że nie żyleta. Szczególnie całkiem otwarty.
Ale spróbuj założyć mu osłonę, przymknąć go tak ze dwie działki i daj mu szansę.
Tylko, oczywiście, cała reszta musi być pod kontrolą - WB, ekspozycja, profil kolorów itp.
A nie jakiś "Portret" który ustawi niewiadomoco. Znaczy wiadomo (jest w instrukcji), ale nie zawsze to o co nam chodzi.
To nie trolling, to pewnie tylko kolejny przykład "Kupiłem/am lustrzankę, zdjęcia wychodzą gorzej niż z kompakta, pomocy"...
rozumiem, że to złośliwość kogoś kto się zna na wszystkim i to tak bardzo, że się nie będzie zniżał do odpowiadania na "głupie pytania"? czy ja powiedziałam coś takiego??? czytaj z uwagą, bo może i jesteś fotograficznym geniuszem, ale po polskiemu to czytać chyba nie umiesz.
w ogóle mi nie chodzi o ostrość, jest ok, jak się postaram.
i nawet jak nic nie dokupię to i tak będę się douczała ;)
ale teraz mogę coś kupić okazyjnie i może bym sobie poprawiła zabawę, ale wy nie chcecie żebym kupowała tylko była szczęśliwa z tym co mam, ok ;) ;)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3132303&postcount=11
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3132353&postcount=16
Chwilowo więcej nie byłem w stanie pomóc.
I zwróć uwagę, że to nie ja Cię tu wyzywam od trolli, wręcz przeciwnie :roll:
ok, dziękuję,
i tak nie wiem kto to jest forumowy troll ;p
Troll?
Osoba, która na forum pisze pytanie w stylu "Czy jak kupię sprzęt za 10tys. to będę robić lepsze zdjęcia?"
Mam zacytować? :p
D5100 jest aparatem o ogromnych możliwościach. Ale trzeba je poznać i umieć kontrolować.
po prostu mam możliwość kupienia z wielkim rabatem sprzętu [...]
a na kurs vouchera nie mam ;)
Tak właściwie, skoro masz możliwość zakupu sprzętu, to może jednak sprecyzuj co chcesz/możesz kupić i co chcesz fotografować.
Nie z powodu "wypranych kolorów" i nie dlatego, że lepsza puszka sama magicznie coś zrobi.
Nauka i tak Cię nie ominie :)
Bo jakkolwiek D5100 zacnym aparatem jest, ale parę rzeczy mu brakuje, które są w "wyższych" puszkach i mogą (podkreślam mogą, nie muszą) się przydać.
Jak np. lepszy/większy wizjer, lepszy AF (czy ten nieszczęsny śrubokręt), praca z manualnymi szkłami, tryb CLS w lampie czy możliwość podpięcia dedykowanego gripa.
A może wystarczy tylko inna szklarnia i/lub oświetlenie...
devilcape
20-05-2013, 15:35
A ja znów powtórzę i nie ma to nic wspólnego z uszczypliwoscią. Szczerze i od serca.
Zakup Wiedzy w Twoim przypadku przyniesie lepsze rezultaty niż zakup sprzętu, który nie zmieni wiele.
Dlaczego człowiek wierzy, ze jak kupi rzecz, to spłyną na niego wszelkie przymioty związane z umiejętnością jej użycia... Ech...
Co do obaw o prace ze zdjęciami na komputerze. Jeśli chcesz mieć dobre zdjecia, przyjmij, ze zawsze postproces jest konieczny. Balans bieli? Nie ma idealnego automatu a ustawianie na szarą/białą kartę możesz robić tak w d5100 jak i w d800 czy d4 i da to ten sam obrazek w jakości. Nie odróżnisz tego. W praktyce nie zawsze masz na to czas, bo nawet chodząc po parku dla każdej sceny najpierw musiałabys ustawić balans bieli a potem fota. W praktyce nie zawsze sie da i jest mocno upierdliwe, zatem robić w raw, odrabiać każda wartosciową fotę (precyzyjnie bw, ekspozycja), co dodatkowo pozwoli Ci ja zmniejszyć i wyostrzyc... Bo chyba nie przechowujesz fotek rodzinnych o wymiarach dłuższego boku większych niż 1200px? ...z aparatu masz potwory rozmiarowe wprost do wydruku na 30x45cm lub wiecej...
A jak już musisz, kup wiedzę i szkło. Np. 28f1.8g. Fajne, bo na dx to nieco szerzej niż standard. Fajny pkt wyjścia a i szkło jasne i kreatywne, a w przyszłości bedzie na FX. Tylko najpierw sprawdź na kicie jak ta ogniskowa Ci leży. Możesz tez budżetowo ale już bardziej wąsko, czyli 35f1.8dx. Pobaw sie, potestuj... Zdecyduj.
...i kup sobie jednak nieco wiedzy. To dopiero da Ci frajdę;)
Jest takie ustawienie "vivid colors" w zakladce "Picture Control" . Próbowalaś? Może tam coś wyciągniesz w zakresie poprawy intensywności kolorów? Można samemu podrasować ustawienia jak klikniesz kursor w prawo i zapisać je jako osobiste.
Polecam przykładowe zdjęcia wykonane d5100 tutaj (http://www.kenrockwell.com/nikon/d5100.htm#spex). Jest to - jak widać - możliwe przy użyciu tego body.
I aby dorzucić kamyczek do słów szanownych przedmówców zerknij tutaj (http://www.kenrockwell.com/tech/notcamera.htm).
Pozdrawiam.