stig
18-05-2013, 15:32
Chciałem sobie na szybko napisać batcha do kopiowania kilku newralgicznych katalogów, które standardowo leżą na dyskach SSD (ot, takie zabezpieczenie). Mam oczywiście Acronisa, ale odpalam go dla całego dysku systemowego i to też od wielkiego dzwonu (kiedy jestem w 100% pewny, że ostatnio instalowane apdejty czy programy – czegoś nie nabruździły). Uruchomienie programu, naklikanie, etc. – jest dla mnie zbyt uciążliwe, a jakoś nie lubię automatów i harmonogramów, które odpalają się zawsze wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewamy i najbardziej przeszkadza.
Skrobnąłem więc:
xcopy x:\thunderbird d:\data\backup\_th /D /E /H /Y
No i d… Kopiuje raptem połowę plików z katalogu, dodatkowo pomijając wszystkie podkatalogi. Domyśliłem się, że może przeszkadza mu, że uruchomiony Thunderbird „trzyma łapę” akurat na pozostałych danych i faktycznie – po zamknięciu programu, kopiowanie działa bez problemu. Niby procedura: zamknij Thdb, kliknij batcha, poczekaj na skopiowanie, odpal Thdb, nie jest skomplikowana i czasochłonna, ale chciałbym poświęcać temu jak najmniej czasu. Ot – klik i w ułamku sekundy zajmuje się czymś zupełnie innym. Może jednak istnieje jakiś ficzer, który z poziomu konsoli umożliwia kopiowanie całych katalogów, nawet jeśli są „używane” (a właściwie w tym przypadku to po prostu otwarte/zablokowane).
Skrobnąłem więc:
xcopy x:\thunderbird d:\data\backup\_th /D /E /H /Y
No i d… Kopiuje raptem połowę plików z katalogu, dodatkowo pomijając wszystkie podkatalogi. Domyśliłem się, że może przeszkadza mu, że uruchomiony Thunderbird „trzyma łapę” akurat na pozostałych danych i faktycznie – po zamknięciu programu, kopiowanie działa bez problemu. Niby procedura: zamknij Thdb, kliknij batcha, poczekaj na skopiowanie, odpal Thdb, nie jest skomplikowana i czasochłonna, ale chciałbym poświęcać temu jak najmniej czasu. Ot – klik i w ułamku sekundy zajmuje się czymś zupełnie innym. Może jednak istnieje jakiś ficzer, który z poziomu konsoli umożliwia kopiowanie całych katalogów, nawet jeśli są „używane” (a właściwie w tym przypadku to po prostu otwarte/zablokowane).