PDA

Zobacz pełną wersję : Konsola Windows – kopiowanie używanych danych

stig
18-05-2013, 15:32
Chciałem sobie na szybko napisać batcha do kopiowania kilku newralgicznych katalogów, które standardowo leżą na dyskach SSD (ot, takie zabezpieczenie). Mam oczywiście Acronisa, ale odpalam go dla całego dysku systemowego i to też od wielkiego dzwonu (kiedy jestem w 100% pewny, że ostatnio instalowane apdejty czy programy – czegoś nie nabruździły). Uruchomienie programu, naklikanie, etc. – jest dla mnie zbyt uciążliwe, a jakoś nie lubię automatów i harmonogramów, które odpalają się zawsze wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewamy i najbardziej przeszkadza.

Skrobnąłem więc:

xcopy x:\thunderbird d:\data\backup\_th /D /E /H /Y

No i d… Kopiuje raptem połowę plików z katalogu, dodatkowo pomijając wszystkie podkatalogi. Domyśliłem się, że może przeszkadza mu, że uruchomiony Thunderbird „trzyma łapę” akurat na pozostałych danych i faktycznie – po zamknięciu programu, kopiowanie działa bez problemu. Niby procedura: zamknij Thdb, kliknij batcha, poczekaj na skopiowanie, odpal Thdb, nie jest skomplikowana i czasochłonna, ale chciałbym poświęcać temu jak najmniej czasu. Ot – klik i w ułamku sekundy zajmuje się czymś zupełnie innym. Może jednak istnieje jakiś ficzer, który z poziomu konsoli umożliwia kopiowanie całych katalogów, nawet jeśli są „używane” (a właściwie w tym przypadku to po prostu otwarte/zablokowane).

shaolin
18-05-2013, 15:49
Mozesz se zrobic *.bat w ktorym bedziesz mial:

taskkill /IM nazwaprocesu.exe /F (nazwa procesu = thunderbird)
"sciezka do thunderbirda"

I powinno smigac, klikasz raz, reszta sie robi za Ciebie (zebys sam nie musial zamykac i otwierac poczty).

stig
18-05-2013, 15:55
Mozesz se zrobic *.bat w ktorym bedziesz mial:

taskkill /IM nazwaprocesu.exe /F (nazwa procesu = thunderbird)
"sciezka do thunderbirda"
Fakt, o tym nie pomyślałem – dzięki. :)

Chociaż… Idąc dalej – np. katalog „Dokumenty”, w którym akurat mogę mieć coś otwartego w ID, PS, Ai, Dw, czy czymkolwiek innym – problem pozostaje – nie będę przecież kilował wszystkiego, bo w końcu zrobię sobie kuku. :|

shaolin
18-05-2013, 15:56
Nie ma za co ;) my Marciny hakery musimy trzymac sie razem :mrgreen:

GeparD
18-05-2013, 18:14
a może zacząć używać Shadow Copy do kopiowania używanych plików?
http://gwynconnor.blogspot.co.uk/2011/06/using-shadow-copy-to-back-up-folders-in.html

...no i Marciny zdominowali wątek :)

stig
20-05-2013, 13:03
a może zacząć używać Shadow Copy do kopiowania używanych plików?
http://gwynconnor.blogspot.co.uk/2011/06/using-shadow-copy-to-back-up-folders-in.htmlTrochę chyba przekombinowane jak na moje potrzeby. Niemniej dzięki – może jak się w to wgryzę, to okaże się nieco bardziej przyjazne. ;)

jurasss1
22-05-2013, 00:56
Ja co prawda nie mam kopiowania, tylko 7zip robi archiwa.

Taskkill /F /IM thunderbird.exe
del d:\backup\thunderbird-1.7z
ren d:\backup\thunderbird.7z thunderbird-1.7z
7za.exe a -mx=0 d:\backup\thunderbird.7z "C:\Documents and Settings\Administrator\Dane aplikacji\Thunderbird\"
7za.exe t d:\Backup\thunderbird.7z
echo Zrobione
pause
1. zabija TB
2. Usuwa jedna z dwóch kopi, z koncówką -1
3. Nadaje nowszej paczce końcówkę -1
4. 7zip pakuje pliki, -mx=0 bez kompresji, -max=9 maksymalna kompresja.
5. weryfikacja archwika 7zip
6. Komunikat "Zrobione"
7. Zatrzymanie - żeby okienko nie znikało od razu po zakończeniu

Plik 7za.exe musi być w tym samym katalogu co plik *.bat

stig
22-05-2013, 09:47
Znacie zapewne programik o nazwie Unlocker. Ja o nim przypomniałem sobie dopiero dzisiaj, i co się okazało – ma też możliwość pracy z wiersza poleceń. :)