Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D80 - wbudowana lampa

MsbS
03-04-2007, 10:49
Od soboty jestem posiadaczem D80-ki (jak najbardziej szczęśliwym). Na razie jestem na etapie "zabawy" aparatem - a w zasadzie raczej testowania jego możliwości i "ficzerów". Oglądając mój nabytek z każdej możliwej strony zauważyłem, że wbudowana lampa jest jakby żółtawo-zielonkawa (tzn. jej szybka). No i oczywiste pytanie - czy to norma? Wprawdzie to mój pierwszy DSLR, ale przed zakupem parę aparatów już widziałem - analogów, DSLRów, kompaktów i hybryd. Nigdy nie zwróciłem na to uwagi - ale wydawało mi się, że wszystkie miały lampę białą...

Od razu zaznaczam, że nie jest to problem funkcjonalny - testowałem robiąc zdjęcia z lampą i ustawiając WB na flash, jest OK. To raczej "wątpliwość natury estetycznej".

Seeker
03-04-2007, 12:36
Normalne, normalne ;)

Chodzi o to, aby ludki nie wychodzily "fioletowe na ryju"...

Tak jest i w starszych modelach serii F.
Kolor szubki ma z zalozenia kompensowac niebieskopodobna dominante na zdjeciach, co szczegolnie uciazliwe bywa w przypadkach zblizonych do portretu.

BTW, fajny aparacik "se kupiles"
Tez bym taki chcial...
jeszcze jeden :) :)
bo z tym przepinaniem szkiel, to roznie czasem bywa.
Tym bardziej, ze krajobraz lubie (kat raczej szeroki), a i zwierzaczkow czasem szkoda (tak bardziej tele), bo to tez przyroda.

Gratulacyjki i witamy w rodzinie ;)

P.S.
Jezeli zacznie cie zastanawiac, co lata w srodku i takie tam... to tez normalne, a w stopce mam stosowny link do takich tematow.

MsbS
03-04-2007, 14:03
Normalne, normalne ;)
Chodzi o to, aby ludki nie wychodzily "fioletowe na ryju"...
Kolor szubki ma z zalozenia kompensowac niebieskopodobna dominante na zdjeciach [...]

Dzięki - teraz rozumiem. Swoją drogą ciekawe - czy to ma zastąpić zabawy bilansem bieli?

BTW, fajny aparacik "se kupiles"
Tez bym taki chcial...
jeszcze jeden :) :)
[...]
Gratulacyjki i witamy w rodzinie ;)

Wielkie dzięki. W moim przydadku wybór systemu był o tyle prostszy, że Szanowna Małżonka posiada analoga (chyba N55? numerka nie jestem pewien...) - niby tylko z kitem, ale zawsze co dwa body to nie jedno... Teraz tylko boję się, że będzie mi zabierać D80 - muszę ją przekonać, że fotografia cyfrowa nie ma duszy :-)

Jezeli zacznie cie zastanawiac, co lata w srodku i takie tam... to tez normalne, a w stopce mam stosowny link do takich tematow.

Heh, to już przeczytałem. Ale w FAQ o kolorze flesza nic nie było (może warto dodać?).

b202
06-04-2007, 23:42
Witam!
Ja również jestem świeżym posiadaczem D80 od 5.04 :-D i zauważyłem przy pierwszym oglądaniu aparatu na kolor lampy. W poprzednim moim aparacie i innych jakie widziałem do tej pory nie było zastosowanego "filtra" bo w rzeczywistości jest to filtr w obudowie lampy. Seeker doskonale określił, że "Kolor szybki ma z zalozenia kompensowac niebieskopodobna dominante na zdjeciach". Pracuję jako operator kamery w telewizji i również stosujemy filtry o podobnym zastosowaniu na światła studyjne. Ta powszechna technika pośród fotografów i operatorów jest stosowana często, oczywiście w zależności od sytuacji ;). Pozdrawiam serdecznie

JasioJasio
07-04-2007, 19:11
Kurcze aja nie zauważyłem tej zielni. Se sprawdzę zaraz w domciu. Jak myslicie, czy to dowód, że nie kocham mojej 80-tki pelnym uczuciem? :)

Seeker
07-04-2007, 20:28
Jasio, bankowo! i za 5 minut zostaniesz wyklety z forum :):)

A tak powaznie, czasem trzeba najpierw uzyc lampy, aby takie "drobiazgi" zauwazyc, czyli "jest szansa" na wartosciowa milosc...

b202
07-04-2007, 22:53
Jak myslicie, czy to dowód, że nie kocham mojej 80-tki pelnym uczuciem? :)
Podobno miłość oślepia :?, więc może być tak, że kochasz swoją 80-tkę pełnym uczuciem, ale nie zauważasz jej pewnych szczegółów :-P.

JasioJasio
13-04-2007, 04:18
Nadrobiłem zaległości i obejrzałem dokładnie wbudowaną lampę. I co? I nic. Dla mnie to ona zwyczajnie biała jest.

Co do wyklinania z forum to chyba jestem na dobrej drodze. Mam aparat drugi tydzień a na słońcy jeszcze zdjęć nie robiłem ...