Zobacz pełną wersję : lampa do N70 .. zadziała w D70 ?
witam . poprosiłem kumpla żeby mi pożyczył lampe do D70 ...
on napisał że załatwi mi do N70 ...
jaka by to nie była , czy zadziała w D70 ?
bede musiał pewnie ustawiać manualnie wszystko , czy tak ?
z góry dziękuję za odp .
pozdrawiam
N70 to jest telefon komorkowych a nie aparat fotograficzny
N70 to jak sądzę jest amerykańska wersja F70. Nie wiem o której lampie mówisz, nie wiem jakka była dedykowana do F70 ale generalnie lampa działać nie będzie, owszem można ją wyzwolić ale w manualu. Zeby działało wszystko to musi być SB800 lub SB600
Do N70 dedykowana była SB 28, w D70 tylko manualnie.
MarkB, a przypadkiem SB-26 nie była dedykowana do F90X?
A jaka jest dedykowana do F100 i F5?
Zależy co rozumiesz przez pojęcie "dedykowana". Ja pisząc o SB-26 i F90X miałem na myśli to, którą lampę producent zalecał w momencie wypuszczenia body (oczywiście zawsze najnowsza, nawet jeśli nie wnosiła nowych "ficzerów" w stosunku do starszej). Na pewno SB-26 i SB-28 (oraz oczywiście SB-600 i 800) będą wspierać wszelkie 3d matriksy i inne szmery bajery F100 i F5
Update:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB28/index.htm
twierdzi, że SB-28 była dedykowana do F5 :)
Zależy co rozumiesz przez pojęcie "dedykowana". Ja pisząc o SB-26 i F90X miałem na myśli to, którą lampę producent zalecał w momencie wypuszczenia body (oczywiście zawsze najnowsza, nawet jeśli nie wnosiła nowych "ficzerów" w stosunku do starszej). Na pewno SB-26 i SB-28 (oraz oczywiście SB-600 i 800) będą wspierać wszelkie 3d matriksy i inne szmery bajery F100 i F5
Update:
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB28/index.htm
twierdzi, że SB-28 była dedykowana do F5 :)
Tyle, że SB28 to taka SB26 bez fotoceli. Więc SB26 lepsza. :)
No tak, ale ile się jej używa. Poza tym fotocela na allegro to ~30 zł.
Ja mam SB-28 i nie narzekam :D
Można na szybkiego w studiu sobie SB26 zamontować.
bede musiał pewnie ustawiać manualnie wszystko , czy tak ?
oprócz trybu M będzie działał też tryb A lampy. Musisz zgrać przysłony lampy i body, ale nie będzie cię obchodziła za to odległość (o ile sie zmieścisz w max zakresie), więc to dość wygodne w porównaniu do samego trybu M.
lampa nie będzie wiedziała jaka jest przysłona w body, więc body nie może jej automatycznie dobierać, bo lampa nie będzie reagować na zmiany. Body w trybie M lub A, nie S lub P.
musisz ustawić tez ISO i zoom palnika