Zobacz pełną wersję : Czym czyścić optyke i body?
Witam. Chcialbym dowiedziec sie, jak najwiecej, jak dbać o szkła i ewentualnie o wizjer. Wiem, ze przede wszystkim nie szkodzic, czyli używać zaślepek itp. No ale co jesli jednak juz jakis paproszek, kurz czy cos podobnego dostanie sie na szkiełko a nie daj Bóg na matryce. Co nalezy zrobic w tak dramatycznych sytuacjach. Oprócz tego, jaki materiał nasze szkiełka lubią najbardziej. Czy jest sens zaopatrywac sie w drogie specyfiki do mycia szkiel w sklepach fot. czy wystarczy dobrze wyczyscic domowymi sposobami (mało w to wierze). A wieć koncząc:
Czym? i Jak? czyścić optyke...
Sprana flanela, rekawem polara.
wystarczy przeszukac forum - jest pelno na temat czyszczenia - wszystkiego.
pzdr.
Do obiektywu możesz używać:
1. Bardzo miękkiej szmatki.
2. Specjalnych miękkich papierków do optyki. Ja uważam za najlepsze papierki Olympusa, chyba niestety niedostępne w Polsce. Papierki Kodaka puszczają włókna. Papierki dołączane standardowo do gruch zdecydowanie nie polecam, bo mają konsystencję papieru śniadaniowego.
3. Można używać specjalnych płynów do optyki (Kodak z tenzydami) lub po prostu bardzo czystego etanolu lub propanolu. Oczywiście w bardzo skąpych ilościach w połączeniu z papierkami lub szmatką.
Do matrycy najlepsze są chyba SensorSwabs, ale to są drogie ustrojstwa i trzeba je sprowadzać z zagranicy. Nikon poleca tylko gruchę i ewentualnie swój serwis, ale widziano jego serwisantów uzbrojonych w Sensor Swabs. W RaysFoto pojawiły się jakieś zestawy Delkina, też m.in. z patyczkami. Nie potrafię nic o nich powiedzieć, bo akurat dzisiaj dopiero dostałem od nich wiadomość. Zdecydowanie nie polecam mini-odkurzaczy; mam takowy firmy Rowi, jest tak słaby, że nie potrafi wciągnąć nawet niewidocznych pyłków. Dostępny jest też zestaw Green Clean. Według opinii internetowych niewiele wart. Pojemnik ze sprężonym powietrzem z tego zestawu dysponuje podobną siłą co miniodkurzacze, a patyczki są tak mocno fabrycznie nasączone płynem, że potrafią zalać całą matrycę i doprowadzić do nieodwracalnych zniszczeń.
Aha, a jak znasz angielski, to tutaj znajdziesz chyba najwięcej o czyszczeniu matryc: www.cleaningdigitalcameras.com
ściereczka z mikrofibry i cleanser ipa.
dokładnie za przedmówcą - izopropanol
co do ściereczki to można coś dobrać, ważne tylko aby miała odpowiednią "miękkość", ja np. używam do szkła ściereczki, którą otrzymałem razem z laptopem do czyszczenia szklanej matrycy, sprawdza się rewelacyjnie, lepiej niż mikrofibra
Specjalne, super-wypasione foto-bokserki + dobry chuch...
taka ściereczka do przecierania okularów sprawdza się u mnie :-)
Specjalne, super-wypasione foto-bokserki + dobry chuch...
rozumiem, ze chuch ma być po izopropanolu? :lol::wink: