Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] Kambodża
Hej,
miałem przyjemność odwiedzić ten piękny kraj, co prawda w ekspresowym tępie, ale zawsze coś. Śladami mistrzów fotografii podróżniczej z tego forum miałem ułożony temat, plan. Niestety z mojej winy wszystko się posypało, więc wyszedł wielki misz-masz.
Z uwagi, że materiał jest jeszcze świeży i muszę go przesortować, poniżej przedstawiam kilka uchyconych twarzy. Jeżeli zdjęcia się przyjmą z biegiem czasu wrzucę cały materiał opatrzony tekstem.
życzę miłego oglądania :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/IMG3388ko_nrxqans-1.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG3388ko_nrxqans.jpg)
1.
EDIT - na serwerze ostał się tylko ten jeden plik.
Możesz zapodawać całość, jak dla mnie super, 2 naj.
Zdjęcia,świetne.
Również proszę o więcej.
Jakim zestawem robiłeś foto.
a mnie czegoś w tych zdjęciach brakuje. Ot, zwyczajne portrety tyle, że z Kambodży.
Zastanawiam się i co chwila wracam do tych kadrów... może odrobina obróbki (kontrast, krzywe itd) jednak z naciskiem na odrobinę.
Jest potencjał w tych zdjęciach ale...
Jełsi miałbym wybrać najlepsze z tych, które zostały wklejone to za przedmówcami wpisałbym zdjęcie nr 2.
Et, zwykłe pstryki, nawet nie są egzotyczne w żaden sposób.
Tyle, że 2 ok. Reszta to dla mnie... Nie do publikacji w internetach.
Wrzuce wiecej, dokładny reportaż jak uporam sie z selekcja. Tak, sa to zwykle portrety, czym ze miały być wiecej ;) Ocean cieszę sie, ze napisałeś, zapomniałem, ze cię nie zigńorowalem ;) prosze nie pisz wiecej w moim tematach.
Mam niedosyt, trochę jestem zły na siebie, ze nie udało mi sie dorównać niektórym z forum w tej tematyce. Aczkolwiek poprzeczka postawiona jest B. Wysoko, ale przynajmniej wiem, czego muszę sie nauczyć. Reasumujac, jak na pierwsze w pełni świadome zdjecia jestem w pełni zadowolony :)
Kartofelinder
18-05-2013, 09:37
Już to chyba ostatnio komuś pisałem, ale może warto powtórzyć:
Pojechałeś do Kambodży, a potem zrobiłeś wszystko co w mocy Twojego obiektywu, aby nam tej Kambodży nie pokazać. Po jaką cholere ten bokeh? Ja takie zdjęcia mogę zrobić jadąć choćby do Anglii, bo są tam i tacy ludzie. Może warto się zastanowić nad całością kompozycji, a nie tylko pierwszym planem? 2 i 5 byłyby duużo lepsze, gdybyśmy mogli pozwiedzać trochę otoczenie, w którym te osoby się znalazły. Może zamiast sugerować się forumowymi mistrzami, kup sobie np. National Geographic?
Dzieki za opinie. Masz racje, jednakże ja lubię mała go, a to ze jej używać nie umiem to co innego. Postaram sie jutro wrzucić szersze plany (powyższe zdjecia nie stanowią całego materiału). Zastanawia mnie, jaka jest różnica miedzy obejrzeniem dobrego reportażu tutaj a w gazecie? (Skąd wiesz, ze nie kupuje?)
Swoją droga, z czystej ciekawości, zrób prosze zdjecie ofiary miny ladowej i kilku noży, 7 miesięcznego, nagiego dziecka bawiacego sie w lesie w UK. I oczywiście pisze to z czystej ciekawości, bo bardzo cenie Twoja uwagę.
Kartofelinder
18-05-2013, 20:18
Wg mnie różnica jest taka, że obiektywnie rzecz biorąc, zdjęcia na naszym forum są bardzo tendencyjne i powierzchowne. To jest niestety standardem, że ograniczona grupa osób z czasem centralizuje większość ze swoich poglądów - w tym estetycznych. Zrobiła się u nas moda na rozmazane tło i trudno. Skoro podglądasz inne źródła, to chyba bardziej kreatywnie stymulujące będzie wzorowanie się na nich.
Jeśli tylko pojawią się np w Polsce, albo spotkam ich gdziekolwiek indziej, to może i zrobię im zdjęcie. Jeśli przypadkiem zapomnę domknąć przysłonę, to nazwę set: 'Dzieciak na piasku i ofiara miny lądowej', a nie 'Giżycko', albo 'Londyn' - bo jakie by to miało znaczenie gdzie ich spotkałem? Mam nadzieję, że teraz jaśniej się wyraziłem.
Fajnie, że cenisz moją uwagę, bo staram się, aby była obiektywna i życzliwa :)
Pozdro
Za mało Kambodży w Kambodży co już zostało zauważone. Chce się zobaczyć nie tylko twarze, ale i otoczenie. Portrety mi się podobają.
Kartofelinder
19-05-2013, 23:30
Kłaniam się w pas. Ostatnie dużo lepsze. Co prawda trochę poszalałeś z obróbką, ale z punktu widzenia treści jest co czytać ;)
hej, dzięki za miłe słowa :) a co dokładnie nie tak z obróbka jest (zebym wiedział na przyszłość).
tym czasem dwa kolejne:
EDIT - bak zdjęcia.
7. Targ w Siem Reap. Kobieta na zdjęciu uraczyła nas cudownymi Liczi (cena 1$/kg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/IMG3455ce_nrehwae-1.jpg
źródło (http://s6.ifotos.pl/img/IMG3455ce_nrehwae.jpg)
8. Młody ma marzenie zostać Kung-Fu Fighterem. Zdjęcie zrobione podczas nauki walki ;) Zdjęcie wykonane w "pływającej" wiosce o której opowiem więcej przy następnych zdjęciach. Wrzucam ocenzurowane aby nikogo nie urazić, link do normalnego: http://s4.ifotos.pl/img/IMG3455jp_nrehnsr.jpg
Kartofelinder
20-05-2013, 20:56
No dobra. Czuję się jak główny recenzent Twoich zdjęć, a nie wiem czy to jest dla mnie odpowiednia rola, bo sam takich fotografii nie robię. Co z obróbką? W zasadzie nic wielkiego, ale kobiecie po prawej świeci się głowa :)
Mam wrażenie, że zdjęcia powinieneś był wstawić w odwrotnej kolejności, bo kolejne są lepsze :D
No bo powiem Ci, ze kolejne sa z myślą o Tobie wystawiane, takie szersze ;)
Moja uwaga (OSKARŻCIE MNIE O RASIZM). Lepiej Ci wychodzą te czarno białe zdjęcia. Nie wiem, czy czarni wychodzą lepiej na czarnych zdjęciach, czy co.
Niemniej czasem lecisz z obróbką, uważaj na to. To nie jest klucz do zdjęcia.
8-ka raczej nie wydaje mi się do pokazywania na forum, przynajmniej w tej formie. Tą gwiazdkę to mogłeś sobie odpuścić, albo przenieść do działu fotożart.
7,6 - Dobre. 6 by było bardzo dobre, gdyby nie TA OKROPNA OBRÓBKA. Podejrzewam Silver NX pro ze względu na bardzo punktowe, gradacyjne rozświetlenie pani po prawej. Można było zrobić lepiej te zdjęcie. I to już z poziomu aparatu.
Swoją drogą - masz duże problemy z kompozycją. Choćby 9-więć. Zdjęcia jak z komunii Wujka Heńka - cała rodzina na tle olbrzymiej komody. Oczywiście Henio uciął rodzinie uprzednio nogi. Ale, jako, że miał zapędy na szalonego naukowca, postanowił stworzyć cyborga - i tak oto przeszczepił malutkiej Kasi najpodlejsze stworzenie - swoją teściową. Od tej pory zawsze już wyrastała z głowy malutkiej Kasi. Zrozpaczona rodzina postanowiła powiesić ją na uszach, dopóki rana się nie zrośnie. Szalony Wujek Henio nie zapomniał o sobie - zrobił sobie autoportret z malutką Kasią. Autoportret miał miejsce u proktologa, który w tej chwili bada Wujka Henia (po lewej). Stąd jego wymowny wyraz twarzy. Pilnuj takich rzeczy.
Osobiście nie cierpię pionowych kadrów. Ale nie ze względu na ten fakt nie podobały mi się te pierwsze kolorowe zdjęcia, które wrzuciłeś MR. Zgadzam się, że za mało w nich było atmosfery miejsca, a i same zdjęcia były jakieś nijakie. Natomiast te trzy czarnobiałe zdjęcia uważam, że są bardzo dobre. I uważam też, że tego powinienes się trzymać. Ciekaw jestem jak one wyglądają w kolorze. Bo w czarnobieli oczywiście mają swój klimat ale w kolorze mogłyby się okazac jeszcze lepsze.