Zobacz pełną wersję : Tani i uniwersalny
Krótko: potrzebuję pilnie jakiś uniwersalny (od szeroko do 50-80mm), tani obiektyw. Budżet - im mniej tym lepiej, myślę że tak na szybko 500zł wygospodaruję. Myślę o kitowym 18-70, który używany jest do wyrwania za 400zł, ale może jest szansa na coś innego, ciekawszego?
puszosław
17-05-2013, 14:43
18-105 vr do kupienia za 500zl. Ja taki wyszukalem na forumowej gieldzie. Jestem zadowolony. Zakres fajny a na dluzszym vr sie potrafi przydac. Choc sam zastanawialem sie po co przy takiej ogniskowej vr.
18-105 vr do kupienia za 500zl. Ja taki wyszukalem na forumowej gieldzie. Jestem zadowolony. Zakres fajny a na dluzszym vr sie potrafi przydac. Choc sam zastanawialem sie po co przy takiej ogniskowej vr.
Na długim końcu czasami się przydaje, jak to "mówią od przybytku głowa nie boli"
Krótko: potrzebuję pilnie jakiś uniwersalny (od szeroko do 50-80mm), tani obiektyw. Budżet - im mniej tym lepiej, myślę że tak na szybko 500zł wygospodaruję. Myślę o kitowym 18-70, który używany jest do wyrwania za 400zł, ale może jest szansa na coś innego, ciekawszego?
Nie wiem, czy szukasz zamiennika kita, ale jeśli masz kita (18-55 VR) to bym go nie zmieniał za taką kasę. A jeśli chodzi o sprzęt używany, trudno poniżej 600zł o lepsze szkło niż 18-105
Nie, mam obecnie tylko to co w podpisie. Po prostu ze względu na to co będę robił za dwa tygodnie potrzebuję czegoś uniwersalnego. Innymi słowy - bardziej zależy na kadrach niż na jakości w tym wypadku :) To jak 18-70 czy 18-105? Porównywał ktoś na tej samej puszce? Bo krótszym pracowałem z d70s i byłem zadowolony, a z dłuższym na d5000 i tu już mniej :)
Nie, mam obecnie tylko to co w podpisie. Po prostu ze względu na to co będę robił za dwa tygodnie potrzebuję czegoś uniwersalnego. Innymi słowy - bardziej zależy na kadrach niż na jakości w tym wypadku :) To jak 18-70 czy 18-105? Porównywał ktoś na tej samej puszce? Bo krótszym pracowałem z d70s i byłem zadowolony, a z dłuższym na d5000 i tu już mniej :)
Ja porównywałem 18-105 z 18-55 na D5000 i różnica była spora, 105 moim okiem dużo szybszy i mimo dłuższego końca krótki koniec wyglądał ciut lepiej.
Natomiast 18-70 nie używałem.
Ponoć 18-70 jest ostrzejszy od 18-105 na krótszych ogniskowych. Ponoć w ogóle wszystkie Nikkory są tam ostrzejsze od 18-105, łącznie z 18-55 :)
No i 18-70 ma metalowy bagnet a w 18-105 jest plastik, niby nic ale niektórzy zwracają na to uwagę.
@plan3s - akurat 18-55 w ogóle nie biorę pod uwagę, dla mnie osobiście to kompletna strata pieniędzy :)
@plan3s - akurat 18-55 w ogóle nie biorę pod uwagę, dla mnie osobiście to kompletna strata pieniędzy :)
to fakt, nie da się tego pozbyć
knopers1
17-05-2013, 20:41
Bierz 18-105, bedziesz mial stabilizacje obrazka czego niema w 18-70. W tak ciemnym szkle przyda sie napewno.
Miałem okazję porównać 18-70 i 18-105 - wg. mnie lepszy jest 18-105. Ciemniejszy - fakt, ale mi wyszło, że ostrzejszy.
A stabilizacja to dodatkowy plus.
Wytrzymałość - zapewne 18-70 solidniej zrobiony, ale mówią, że strasznie zasysa kurz.
Ponoć 18-70 jest ostrzejszy od 18-105 na krótszych ogniskowych. Ponoć w ogóle wszystkie Nikkory są tam ostrzejsze od 18-105, łącznie z 18-55 :)
No i 18-70 ma metalowy bagnet a w 18-105 jest plastik, niby nic ale niektórzy zwracają na to uwagę.
z "ponoć", to jest tak jak z "prawie" ??
Nie, to opinia Kena R a on poza fazą na tryb Vivid to coś jednak się zna :)
Nie, mam obecnie tylko to co w podpisie.
Twój podpis jest nieczytelny na jasnym tle.
18-70 to tani ale całkiem dobry obiektyw, zdecydowanie wole go od 18-105.
Jak potrzebujesz "od szeroko do 50-80mm" to może być klasyczna już 18-70-tka. Solidność jej budowy jest opisywana na Forum od ładnych paru lat...ja miałem 2 ale szybko sprzedałem i 1-szą i 2-ga bo ilość kurzu była nie do przełknięcia.... w 2007 zastąpiłem ją 18-135-tką, też nie na długo bo winieta i ciemność bez VR-u.... Natomiast aż po dziś dzień mam w kolekcji 18-105 oraz 16-85 ( ten ostatni ma tylu samo zwolenników ile przeciwników).
A ja używam na FX Nikkora 28-80, który mi pozostał po analogowym N55. Nie ma stabilizacji ale jest spoko.
Wg znalezionych w necie ocen jest bardzo dobry optycznie.
Tylko 18mm od dołu jest nie do pogardzenia. Uważam 18-70 za udany obiektyw (tak zasysa kurz oraz łapie luzy), który po prostu daje dobry obraz. Jak przeglądam zdjęcia nim wykonane, to po latach zawsze mnie zadziwia jego jakość optyczna. W tej cenie ciężko o coś lepszego. 18-105 jak ze wszystkimi zoomami - bardziej uniwersalny, ale większy zakres, to większe kompromisy. Różnica pomiędzy 70mm i 105mm nie jest drastyczna i nie wnosi aż tyle, by się o nią zabijać w każdym przypadku. Gdyby światło było stałe - to i owszem, jednak światło maleje i użyteczność razem z nim. Dłuższy kraniec ma znaczenie portretowe głównie, a 70mm jest w tym celu całkiem wystarczające, choć 105mm to zawsze ciut większy dystans.
Oba to dobry wybór, każde ma wady i zalety. W 18-70 bardzo podobał mi się świetny AF na przykład.