Zobacz pełną wersję : Raynox DCR-250 z moim obiektywem?
emilcabaj86
17-05-2013, 11:16
Witam,
chciałbym zapytać jest sens kupować Raynox DCR-250 jeśli posiadam następujące obiektywy: Tamron 17-50 2.8 i Sigma 70-200 2.8, z tym że ta Sigma na średnicę 72mm, dlaczego nie ma Raynoxa dla większych średnic?
Proszę o opinie.
darkmajin
17-05-2013, 11:21
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/raynoxdcr250clips-1.jpg
źródło (http://cdn.cameratips.com/wp/wp-content/uploads/2011/01/raynox-dcr-250-clips.jpg)
bo te bolce które są na 250tce odpychają do zewnątrz, a większy wymiar oznacza większą soczewkę + większe koszty
nie za bardzo rozumiem pytanie jaki sens raynox fajny konwerter praktycznie z każdym szkłem daje dobre efekty, z tym że w macro jasne obiektywy Ci nie pomogą i tak przymkniesz szkło, nie spodziewaj się że zrobisz z tamrona szkło makro..
Z Sigmą 150 którą kiedyś miałem stosowałem pierścień redukcyjny żeby zamocować tego Raynoxa - na allegro za grosze.
cz4rnuch
22-05-2013, 08:12
.. raynox fajny konwerter praktycznie z każdym szkłem daje dobre efekty, z tym że w macro jasne obiektywy Ci nie pomogą i tak przymkniesz szkło... Wszystko się zgadza, ale ja jednak widzę przynajmniej jedną przewagę jasnego szkła w makro. Bardziej jasne szkło da jaśniejszy obraz w wizjerze, a skoro tu ostrzymy ręcznie i wymagana jest duża precyzja więc lepiej gdy do oka dociera więcej informacji. AF w jasnych szkłach też podobno jest bardziej precyzyjny, przynajmniej tak mi to kiedyś wyłożył jeden z adminów naszego forum.
darkmajin
22-05-2013, 08:59
no tylko jak masz aparat w dziwnej pozycji na statywie to czasem nie ma co głowy pchać do wizjera tylko ostrzyć na ekraniku..zależy co się foci.. poza tym zaletą może być też to że nie koniecznie trzeba strzelać tym macro ;)
cz4rnuch
22-05-2013, 09:18
Ja tylko odnoszę się do Twojej wcześniejszej wypowiedzi, że do makro jaśniejszy obiektyw nic nie wnosi. Dla mnie jaśniejszy obraz w wizjerze to zaleta, podobnie jak "lepszy" AF(w makro i nie tylko) więc o tym napisałem. Jak ktoś nie używa wizjera i nie potrzebuje AF to zalety te będą nieistotne, ale to już sobie sam wyciągnie wnioski. Pozdrawiam.