PDA

Zobacz pełną wersję : Nagroda z USA - dowalą cło?

adrian
16-05-2013, 19:47
Wygrałem konkurs foto organizowany przez jednego fotografa w USA, mam dostać nagrodę pocztą. Powinienem spodziewać się cła? Trochę się w tym, przyznam szczerze, pogubiłem.

Ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii?

fotograf58
16-05-2013, 20:32
Gratulacje :)

dammiz
16-05-2013, 20:37
Gratuluję. Pochwal się jakimś linkiem... zdjęciem.

foto.art1
16-05-2013, 20:57
A czy jeśli na paczce zaznaczą "gift" to nie będzie czasem bez cła?

Z Chin sporo rzeczy idzie jako "gift" i chyba cła nie ma...

darkmajin
16-05-2013, 21:04
Gifty też czasem sprawdzają.... Niestety... To czy bedzie cło to chyba kwestja szczęścia czy ich zainteresuje kształt i zawartość...

adrian
16-05-2013, 21:06
Dzięki serdeczne za gratulacje. Zwycięskie prace są tu: http://blog.chasejarvis.com/blog/2013/05/the-results-are-in-photo-contest-winners-announced-thinktank-giveaway/, moja to ta:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://null.thinkunix.org/motorniczy.jpg)

Właśnie nie wiem, czy paczka będzie oznaczona jako nagroda/gift. Jak ściągałem repostrapa z usa to mi dowalili cło :mrgreen: Tym razem wolałbym tego uniknąć, szczególnie, że paczka przyjdzie do Polski a ja mieszkam w Czechach ;)

shaolin
17-05-2013, 04:43
Gratulacje!

Nie powinno byc cla, skoro to nagroda. Jak trafi na clo to idziesz do nich i mowisz, ze to nagroda w konkursie i jak chca miec problem ze mna i narodem chinskim to moga dowalic clo, jak nie chca to lepiej niech tego nie robia ;)

fumio
17-05-2013, 06:39
Gratulacje. Jeśli chodzi o cło to na 100% paczka będzie otworzona (jeśli to nie list) i pan
z poczty lub innej firmy kurierskiej dostarczy Ci fakturę do zapłacenia. Ale wcześniej
zwykle wysyłają maila o tej procedurze. Jedno jest tylko zastanawiające jeśli w pudełku
nie będzie informacji o wartości nagrody to jak ją wyliczą? Może mają swoje tabele?
(dotyczy osób mieszkających w Polsce)

Pozdr.

P.S. Widzę, że wygrał ten konkurs nasz ziom "z nad Wisły". ;-)

adrian
17-05-2013, 07:02
Dzięki raz jeszcze :)

No właśnie tych ich tabel się obawiam :mrgreen: Repostripe przyjechał otwarty, czyli widać, że sprawdzają. No nic, mam nadzieję, że rodzina nie będzie musiała za to płacić :mrgreen: Odnośnie wygranych - nie było miejsc, równorzędne nagrody, więc wygrało dwóch ziomów znad Wisły. Rządzimy, hehe :mrgreen:

adrian
17-05-2013, 11:57
A, no i jeszcze jedno pytanie. Jakby już mi przywalili cłem, to mogę im napisać, że to nagroda, czy raczej już pozamiatane i trzeba płacić? Orientuje się ktos może? ;)

b202
18-05-2013, 09:46
Odwołasz się i tyle, zawsze trzeba próbować.

Shaolin ;) Ty jeszcze żyjesz???

shaolin
18-05-2013, 09:59
Mroczek Ty chyba chcesz blaszke w czolo na otrzezwienie, zyje i mam sie lepiej od Ciebie :twisted: :mrgreen:

b202
18-05-2013, 10:19
Mroczek Ty chyba chcesz blaszke w czolo na otrzezwienie, zyje i mam sie lepiej od Ciebie :twisted: :mrgreen:

Dawaj blaszkę ;) po prostu dawno Cię nie widziałem i nie słyszałem ;) to dobrze, że wszystko dobrze :)
koniec OT :P

krzysztof jot
19-05-2013, 01:30
A, no i jeszcze jedno pytanie. Jakby już mi przywalili cłem, to mogę im napisać, że to nagroda, czy raczej już pozamiatane i trzeba płacić? Orientuje się ktos może? ;)

znam takich, co z powodu cła zrezygnowali z odbioru nagrody, więc nie wiem czy to akurat jest argument :)

adrian
19-05-2013, 09:33
znam takich, co z powodu cła zrezygnowali z odbioru nagrody, więc nie wiem czy to akurat jest argument :)

Haha, tak coś czuję, że trza będzie zapłacić :mrgreen:

Borat1979
19-05-2013, 12:52
Jak trafi na clo to idziesz do nich i mowisz, ze to nagroda w konkursie i jak chca miec problem ze mna i narodem chinskim
A co mają do tego Chiny skoro to nagroda z USA?

shaolin
19-05-2013, 12:56
To, ze jak zdenerwuja adriana to moj jeden telefon i Chiny wpadaja im na chate.

foto.art1
19-05-2013, 13:28
moj jeden telefon i Chiny wpadaja im na chate.

:lol: :lol: :lol:

RobertMiernik
19-05-2013, 13:32
Już wiadomo co shao robi w tych Chinach... Pilnuje czerwonego guzika...

foto.art1
19-05-2013, 13:40
Już wiadomo co shao robi w tych Chinach... Pilnuje czerwonego guzika...

Tego o którym mowa w tym żarcie z damską toaletą ? :D

Borat1979
19-05-2013, 13:41
To, ze jak zdenerwuja adriana to moj jeden telefon i Chiny wpadaja im na chate.

Nie rozumiem dowcipu :???:

GregB
19-05-2013, 15:05
Wracając do tematu: ilekroć dostawałem cokolwiek z USA (bądż to oznaczone gift lub nie) - zawsze miałem cło dowalone.

adrian
19-05-2013, 17:16
Wracając do tematu: ilekroć dostawałem cokolwiek z USA (bądż to oznaczone gift lub nie) - zawsze miałem cło dowalone.

Skurczybyki...

Blombik
19-05-2013, 22:07
Ja kilka rzeczy na przykład kupowałem poza UE i raz tylko cło mi przystąpili z USA. Ale ostatnio zamawiałem mojej lubej torebkę ze sklepu w USA wartość koło 700$ także nie mało przyszła pocztą oczywiście otwarta w środku był paragon itp i bez problemu odebrałem i prezencik jak ta lala bez żadnego cła... Oby się udało z nagrodą. A no i gratulacje:)

adrian
20-05-2013, 11:22
Zobaczymy co to będzie, dam znać jak doleci :mrgreen:

marekm
22-05-2013, 18:39
Jeżeli wycena na podstawie dokumentacji dołączonej do przesyłki nie będzie możliwa, UC może się zwrócić do Ciebie o podanie wartości.

Kiedyś to przerabiałem. O ile dobrze pamiętam, druk który należy wypełnić zaczyna się od słów: "Świadom odpowiedzialności karnej, bla, bla, bla...." :grin:

adrian
22-05-2013, 18:50
O ile dobrze pamiętam, druk który należy wypełnić zaczyna się od słów: "Świadom odpowiedzialności karnej, bla, bla, bla...." :grin:

Bardzo podtrzymujące na duchu :mrgreen:

adrian
04-06-2013, 18:16
Tak jak przypuszczałem, niecała stówka cła za ThinkThank Retrospective 10.

shaolin
05-06-2013, 04:23
Chamy! ;)

Ale pewnie lepiej dac stowke za cos co kosztuje 150$ niz nie miec tego w ogole ;)

fumio
05-06-2013, 06:41
Bardzo dobra torba! (wiem bo sam ją mam ;-) )

Pozdr.

adrian
05-06-2013, 07:34
Chamy! ;)

Ale pewnie lepiej dac stowke za cos co kosztuje 150$ niz nie miec tego w ogole ;)

No jasne, chociaż z drugiej strony to praktycznie wymuszenie. Widać, że się nie pi****lą :(

freefly
05-06-2013, 07:51
Chamy! ;)

Z pewnością nie było to same cło. Pewnie razem z VAT tyle wyniosło. A może nawet tylko VAT naliczony bez cła.:wink:

Rafał_Sz
05-06-2013, 08:23
Ostatnio kupiłem na eBayu felgi do auta, do kół była adnotacja, że felgi zostały wysłane do renowacji (sam sprzedający to wymyślił). Po wizycie u celników i kilku pytaniach i paru podpisach odebrałem przesyłkę bez żadnego płacenia i zobowiązań o zwrocie do nadawcy itp.

Celeborn
05-06-2013, 10:46
A za przedmiot który jest warty 30$ tez będę musiał zapłacić cło i VAT?

ekonet
05-06-2013, 11:41
Ostatnio kupiłem na eBayu felgi do auta, do kół była adnotacja, że felgi zostały wysłane do renowacji (sam sprzedający to wymyślił). Po wizycie u celników i kilku pytaniach i paru podpisach odebrałem przesyłkę bez żadnego płacenia i zobowiązań o zwrocie do nadawcy itp.
Głośniej się chwal...

Rafał_Sz
05-06-2013, 11:52
Głośniej się chwal...A czego mam się bać? Felgi faktycznie wymagały czyszczenia :). Jeśli ich nie odeślę, sprzedawca może mnie oskarżyć o przywłaszczenie mienia. Jeśli mi za renowację nie zapłaci, felgi zostaną u mnie w rozliczeniu. Jeśli UC weźmie mnie na tapetę (choć podstawy ku temu ma mizerne) to ile mogę zapłacić cła za coś, co ma znikomą wartość rynkową? Jechałem odebrać te fele z przekonaniem, że zapłacę haracz, ale pytanie celników brzmiało: czy te felgi zostały do pana wysłane do renowacji? Odpowiedziałem krótko, że tak. Nikt nie pytał czy je odeślę lub czy je kupiłem. To co zrobiłem, to było balansowanie na granicy prawa, jednak go nie złamałem. Oglądali towar, oglądali dokumenty - m. innymi wyciąg z konta za przelew. Nie ma zamiaru odpowiadać za urzędniczą nieudolność.

freefly
05-06-2013, 12:05
Już sobie wyobrażam import 100 ton ziemniaków z adnotacją "do obrania".:D

Rafał_Sz
05-06-2013, 12:11
Raczej 100 ton "kolumbijskiego złota" z adnotacją: do podzielenia. ;)

adrian
05-06-2013, 18:53
Z pewnością nie było to same cło. Pewnie razem z VAT tyle wyniosło. A może nawet tylko VAT naliczony bez cła.:wink:

Zobaczę jak dotrę do kraju, bo torba przyszła do Polski :)

Władca Pixeli
06-06-2013, 02:27
A przypadkiem nie musisz tego zgłosić tego w rozliczeniu podatkowym za rok jako darowiznę i zapłacić podatek? :mrgreen:

freefly
06-06-2013, 08:38
A przypadkiem nie musisz tego zgłosić tego w rozliczeniu podatkowym za rok jako darowiznę i zapłacić podatek? :mrgreen:

Podatek od nagród rzeczowych naliczany, gdy wartość wynosi powyżej.............. (pytać Jacka_Z -moderatora, bo wg niego jest to podobno informacja polityczna, gdyż odnosi się do polityki fiskalnej państwa i tylko on jest w stanie zdecydować, co jest polityczne, a co nie).
W przypadku gdyby naliczono podatek od nagrody rzeczowej to cło i VAT..................

adrian
06-06-2013, 08:43

Zapytam księgowej, dzięki za hinta, sam bym o tym nie pomyślał :mrgreen:

adriansocho
06-06-2013, 08:45
To co zrobiłem, to było balansowanie na granicy prawa, jednak go nie złamałem.

Ja mam wrażenie, że jednak złamałeś: nie zawarłeś umowy na wykonanie usługi, tylko umowę kupna-sprzedaży. Poświadczyłeś nieprawdę. Możesz wmawiać wszędzie dookoła, żeby ukoić swoje skołatane sumienie (buahaha), ale tak naprawdę udało Ci się zaoszczędzić parę groszy dlatego, że poświadczyłeś nieprawdę.

ekonet
06-06-2013, 08:47
powyżej.............. (pytać Jacka_Z -moderatora, bo wg niego jest to podobno informacja polityczna, gdyż odnosi się do polityki fiskalnej państwa i tylko on jest w stanie zdecydować, co jest polityczne, a co nie).
Nie przeginaj, bo jedziesz po brzytwie okrakiem...

Rafał_Sz
06-06-2013, 08:57
Ja mam wrażenie, że jednak złamałeś: nie zawarłeś umowy na wykonanie usługi, tylko umowę kupna-sprzedaży. Poświadczyłeś nieprawdę. Możesz wmawiać wszędzie dookoła, żeby ukoić swoje skołatane sumienie (buahaha), ale tak naprawdę udało Ci się zaoszczędzić parę groszy dlatego, że poświadczyłeś nieprawdę.Urząd celny nie widział w tej sytuacji czynności cywilno-prawnej. Co do sumienia, to go nie posiadam, więc mi nic nie kołacze. Ale przyszło mi teraz jeszcze coś do głowy. Cała transakcja opiewała na 39 USD, może przedmioty o takiej wartości nie podlegają ocleniu?

freefly
06-06-2013, 08:59
Nie przeginaj, bo jedziesz po brzytwie okrakiem...

Ja przeginam?

ekonet
06-06-2013, 09:14
Ja przeginam?
Tak. Możesz się czepiać wielu z nas (zielonych), ale Jacka, który jest uosobieniem dobroci, powinieneś najmniej.