PDA

Zobacz pełną wersję : Yongnuo YN-560 III - problem

Araiel
16-05-2013, 15:18
Cześć,

mam pewien problem, a że nie mogę sobie z nim sam poradzić, to piszę tutaj na forum. Może ktoś będzie potrafił mi pomóc :D

Więc tak, kupiłem YN-560 III. Wyczytałem, że ma to wbudowane odbiorniki do RF-602, RF-603 i działa z tymi wyzwalaczami, a że miałem takie coś na stanie, to zamówiłem sobie tą lampkę. I tutaj pojawia się problem - lampa wyzwala się przez fotocelę (tryb S2 - za pomocą umieszczonej na aparacie SB600), wyzwala się też gdy podłączę dodatkowo do niej odbiornik RF-602 (tryb M), ale nie wyłapuje sama z siebie sygnału z odbiornika w trybie RX (czerwona dioda miga, ale lampa nie błyska). Na necie wyczytałem, że nie powinno być problemu z działaniem, a tutaj taki zonk. Ktoś coś wie na ten temat, albo wie jak sobie z tym poradzić?

GonzoG
16-05-2013, 15:37
Z tego co wiem, to jak lampa rozpozna nadajnik, to powinna się zapalić niebieska dioda - ta pod guzikiem test. Jak się nie świeci, to znaczy nie nie rozpoznała żadnego nadajnika.
W tym wypadku sprawdź dokładnie ustawione kanały na nadajniku i w lampie.

Czerwona migająca (chyba mówisz o tej z przodu) informuje tylko o gotowości lampy w trybie zdalnym. Nic o pracy z nadajnikiem.

kolas
16-05-2013, 16:07
Tam nie ma jakiś zworek do ustawienia odbiornika ?

Araiel
16-05-2013, 17:16
Jeśli chodzi o kanał na nadajniku to mam domyślny (1, gdzie wszystkie te "guziki" są na dole). Na lampie zmieniałem na wszystkie możliwe i na żadnym nie zapaliła się niebieska dioda :( No nic, to jeszcze jutro w wolnej chwili powalczę z tym tematem, a jak nic nie zdziałam to najwyżej zostanie mi ta fotocela...

Chawison
16-05-2013, 22:45
Jeśli chodzi o kanał na nadajniku to mam domyślny (1, gdzie wszystkie te "guziki" są na dole). Na lampie zmieniałem na wszystkie możliwe i na żadnym nie zapaliła się niebieska dioda :( No nic, to jeszcze jutro w wolnej chwili powalczę z tym tematem, a jak nic nie zdziałam to najwyżej zostanie mi ta fotocela...

witaj
może jest jakiś problem z oprogramowaniem... reklamuj i poproś o inny egzemplarz ( chyba , że kupiłeś w Chinach )
pzdr

Araiel
17-05-2013, 16:39
Chawison, kupowane w Polsce, ale nie wiem czy to coś da. Dzisiaj jeszcze walczyłem z tymi lampkami (bo zapomniałem napisać, że kupiłem dwie, a nie jedną) i na żadnej nie działa to wyzwalanie. Niebieska dioda się nie zapala. Czyli pewnie lipa z tego będzie i lepiej by było kupić yn560 II zamiast tego III jak i tak muszę mieć pod nie odbiorniki podczepione.

Norbs
17-05-2013, 19:54
Araiel a ustawiłeś sobie w menu lampy że masz nadajnik RF-602? Może masz ustawione RF-603?

Araiel
17-05-2013, 20:59
Norbs, masz u mnie piwo! :D Nigdy bym na to nie wpadł, że tam jest jakaś funkcja, która rozróżnia 602 od 603. Po zmianie wszystko działa jak należy. Jeszcze raz dzięki :)

bartwic
16-01-2014, 01:22
Cześć!

Właśnie dzisiaj przyszedł mój zestaw Yongnuo YN560-III z Yongnuo RF-603N3. Mam taki sam problem jak Araiel, ale nie mogę go rozwiązać. Lampa nie chce połączyć się z nadajnikiem wpiętym do body Nikona D90, niebieska dioda na lampie nie świeci.
Jeśli ktoś zna rozwiązanie proszę o pomoc .

PS Kanały ustawione tak samo, wybrany w opcjach lampy RF-603.

areekw
20-03-2015, 03:42
mianowicie chodzi o to że lampa cały czas błyska pełną mocą, bez względu na ustawienie. zauważyłem to dopiero w momencie, w którym kupiłem drugą lampę yn 560 tyle że w wersji II. Czy jest możliwość że coś w ustawieniach lampy jest nie tak?

GonzoG
20-03-2015, 10:12
mianowicie chodzi o to że lampa cały czas błyska pełną mocą, bez względu na ustawienie. zauważyłem to dopiero w momencie, w którym kupiłem drugą lampę yn 560 tyle że w wersji II. Czy jest możliwość że coś w ustawieniach lampy jest nie tak?

Moc ustawiasz na lampie i tylko takie ustawienie masz.

Poza tym to czy blyska pełną mocą, czy nie to idzie od razu stwierdzić... Nie dość że im mniejsza moc, to wyładowanie lampy jest cichcsze, to jeszcze krótsze. Poza tym wystarczy raz użyć lampy i od razu po zdjęciach będzie wiadomo czy błyska pełną mocą czy zgodnie w ustawioną mocą...

Porównywanie tego jak błyska z drugą lampą nie ma sensu...

Zrób 2 zdjęcia - jedno z mocą lampy ustawioną na 1/2, drugie z mocą 1/64.
ISO 100, f/8, czas 1/160-1/200, odległość lampy od obiektu - ok 2-3m.

Wtedy stwierdzisz czy lampa zmienia moc, czy nie.

Misu
19-11-2015, 13:12
ja mam ten sam problem z wersją III i IV niestety doczytałem i dopytałem się w serwisach ze to powszechne, jak to określił serwisant "problem powtarzalny" uszkadza się regulator siły błysku (napięcia?), niestety nikt tego nie dotknie w serwisie bo nie ma części. Jedyna nadzieja to że jest jeszcze na gwarancji i wymienia na nową i w niej ten "problem powtarzalny" pojawi się jak najpóźniej...