Zobacz pełną wersję : czy jest z nami dyrektor szkoły podstawowej?
RomanZWrocławia
16-05-2013, 15:00
Koleżanki i koledzy szukam kontaktu z osobą zajmującą takie, lub wyższe stanowisko w oświacie.
Potrzebuję życzliwej konsultacji w sprawach związanych z organizacją pracy szkoły.
Z tym co dyrektor może, na co pozwalają mu przepisy, a czego zrobić mu nie wolno
Grupa rodziców stara się coś zmienić w szkole naszych dzieci. Chciałbym prowadzić rozmowę z dyrektorką bogatszy o informacje, których teraz nie mam.
Jeśli ktoś mógłby pomóc bardzo proszę o wiadomość prywatną
Dziękuję
Polecam: http://bip.men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=26&Itemid=49 oraz inne zalecenia i uchwały wydawane przez kuratorium.
A może powiesz o co chodzi? Nie trzeba być dyrektorem szkoły, żeby wiedzieć co może on zrobić oraz znać przepisy nt. szkolnictwa.
RomanZWrocławia
17-05-2013, 12:16
Pabloo dziękuję za odzew.
Chcielibyśmy zmian w sposobie, ilości prowadzenia zajęć z WF w klasie mojego syna. Klasa 1.
Nauczanie zintegrowane powoduje, że nauczyciel w klasach 1-3 jest niemal do wszystkiego - wyjątkiem są języki obce i religia. Naprawdę rozumiem panie nauczycielki,, że nie chcą spsuć sobie starannej fryzury i makijażu. A dres służy do sprzątania w domu. Wyjście na dwór by "obserwować budzącą się do życia przyrodę", lub róbcie co chcecie - nie tak wyobrażam sobie lekcje WF.
Chcemy zwrócić na ten i kilka innych problemów uwagę dyrekcji na piśmie. Chcemy aby zajęcia WF prowadził przygotowany nauczyciel. Jest taki w szkole.
Chodzi o takie sformułowanie pisma, żeby dać do zrozumienia, że wiemy co jest w mocy dyrektora. Sprawdzałem - w kilku wrocławskich podstawówkach nauczyciel WF jest z dziećmi już od 1 klasy. Ale nie mam dojścia do rodziców z tamtych szkół i klas. Prosząc o "życzliwą konsultację" mam na myśli podpowiedzenie, wskazanie takich rozwiązań zgodnych z przepisami oświatowymi, których moglibyśmy użyć w rozmowach z dyrekcją.
Pabloo dziękuję za odzew.
Chcielibyśmy zmian w sposobie, ilości prowadzenia zajęć z WF w klasie mojego syna. Klasa 1.
Nauczanie zintegrowane powoduje, że nauczyciel w klasach 1-3 jest niemal do wszystkiego - wyjątkiem są języki obce i religia. Naprawdę rozumiem panie nauczycielki,, że nie chcą spsuć sobie starannej fryzury i makijażu. A dres służy do sprzątania w domu. Wyjście na dwór by "obserwować budzącą się do życia przyrodę", lub róbcie co chcecie - nie tak wyobrażam sobie lekcje WF.
Chcemy zwrócić na ten i kilka innych problemów uwagę dyrekcji na piśmie. Chcemy aby zajęcia WF prowadził przygotowany nauczyciel. Jest taki w szkole.
Chodzi o takie sformułowanie pisma, żeby dać do zrozumienia, że wiemy co jest w mocy dyrektora. Sprawdzałem - w kilku wrocławskich podstawówkach nauczyciel WF jest z dziećmi już od 1 klasy. Ale nie mam dojścia do rodziców z tamtych szkół i klas. Prosząc o "życzliwą konsultację" mam na myśli podpowiedzenie, wskazanie takich rozwiązań zgodnych z przepisami oświatowymi, których moglibyśmy użyć w rozmowach z dyrekcją.
Jeżeli dyrekcja chce Was posłuchać, to może, ale zmusić jej nie można. Nauczyciel w klasach 1-3 ma etat z daną klasą, czyli średnio 18 godzin dydaktycznych tygodniowo z wychowania wczesnoszkolnewego + religia i języki obce. Jeżeli trzy godziny obowiązkowego WF da się nauczycielowi z przygotowaniem do takich zajęć, to dyrektor ma problem jak uzupełnić etat nauczycielowi wychowania wczesnoszkolnego, bo nagle okazuje się, że ma tylko 15 godzin zamiast 18. Fajnie jest, gdy taki nauczyciel może uczyć jakiegoś drugiego przedmiotu - wtedy można mu te 3 godziny uzupełnić i problemu nie ma. W czasie zajęć z WF nauczyciel idzie na plastykę czy informatykę do innej klasy i godziny się zgadzają.
RomanZWrocławia
18-05-2013, 21:57
till wielkie dzięki.
wiem już od czego zaczynać zamieszanie