Zobacz pełną wersję : d50 / lampka doświetlająca w sb600
vasper31
03-04-2007, 09:06
:???: mam sobie D50 i sb600 .. ciekawi mnie czy jest opcja używania samej lampy doświetlającej wspomagającej AF tak żeby nie błyskała lampa??... wiadomo jak bardzo pomaga to przy ostrzeniu... a nie zawsze w ciemnych warunkach ostrzenie przebiega po naszej myśli... :)
:???: mam sobie D50 i sb600 .. ciekawi mnie czy jest opcja używania samej lampy doświetlającej wspomagającej AF tak żeby nie błyskała lampa??... wiadomo jak bardzo pomaga to przy ostrzeniu... a nie zawsze w ciemnych warunkach ostrzenie przebiega po naszej myśli... :)
No bardzo ciekawe czy poczytales instrukcje do Sabiny .....
No druga sprawa ciekawa to czmeu nie w dziale błyskotek...
vasper31
03-04-2007, 12:53
:neutral: następnym razem wrzucę w odpowiedni dział... sorki jeśli kogoś uraziłem... peace mate!!
No bardzo ciekawe czy poczytales instrukcje do Sabiny .....
A bardzo obeznany kolega odsyłający wszystkich do instrukcji jest pewien, ze jest tam ta informacja?
Jak już chcesz być złośliwy, to przynajmniej oprzyj to na faktach i wiedzy
wiem wiem - teraz ja byłem złośliwy (jestem nie lepszy od przedmówcy)
No dobra, to teraz ja całkowicie neutralnie zapytam: jest taka możliwość w SB-600 czy nie? A nie mam możliwości przeczytania tego w instrukcji do lampy. Aktualnie mam F80 + SB-28 i brak takowego "ficzera" jest bardzo wkurzający a mam zamiar kupić D50/70 z zewn. lampą i taka informacja byłaby przydatna przy wyborze błyskograta...
Dziś jeszcze raz (po roku) przeryłem całą instrukcję i nie ma tam nic. Jedyny fragment mówiący o AF-ill tyczy się tego jak zupełnie wyłączyć doświetlanie (strona 53). Nie było nic na temat jak wyłączyć błysk palnika pozostawiając AF-iluminatora
No to szkoda, bo kilka stów więcej (nie potrzebuję mocy SB-800) na samego AF-iluminatora to lekkie przegięcie.
W każdym razie, art-74 dzięki za informację
BTW: Jak jest rozwiązana kwestia tego AF-ill. w SB-600/SB-800? W SB-28 mam czerwoną "kratkę", podejżewam, że w nowszych modelach jest identycznie, sądząc po wyglądzie zewn. lampy, ale wolałbym się upewnić
A bardzo obeznany kolega odsyłający wszystkich do instrukcji jest pewien, ze jest tam ta informacja?
Jak już chcesz być złośliwy, to przynajmniej oprzyj to na faktach i wiedzy
wiem wiem - teraz ja byłem złośliwy (jestem nie lepszy od przedmówcy)
Przepraszam was bardzo :oops: myslalem ze chodzi o SB800, jakas zacma mi sie na oczy rzucila i myslalem o SB800.
Nie wiem jak SB600, ale SB800 ma taką opcję- wyłączenie błysku, ale działa jej podświetlacz:)
Opcja nazywa się "kill" coś tam :) instrukcja obsługi