Zobacz pełną wersję : Komputerowy program graficzny do zdjęć
Temat może niezbyt precyzyjnie nazwany, ale z grubsza wiadomo, o co chodzi. Otóż, mam sobie skany filmów. I na skanach tych są ryski (delikatnie mówiąc), których nie rozpoznał i nie usunął skaner (bo tradycyjny materiał srebrowy, a nie C-41). I teraz nie wiem, co z ryskami owymi zrobić. Pewnie usunąć, przy użyciu specjalnego komputerowego programu. Na przykład Photoshopa. Albo innego. I właśnie - jakie są opcje? Moimi jedynymi programami do obróbki, których kiedykolwiek używałem (i których kiedykolwiek widziałem na oczy) są Irfan View (darmowy, zmniejsza wielkość zdjęć), Paint i podgląd obrazów i faksów systemu Windows.
Tera mam skaner i zostanę Wielkim Skanerzystą. Pytanie, jak sobie radzić z tego typu mankamentami (są też kwestie wykadrowania jakiegoś zdjęcia, zmiany kolorowego na biało czarne albo wprowadzenie modyfikacji kontrastu - tego typu rzeczy)? Jest Photoshop, jest jakiś Lightroom. Problem w tym, że nie wiem ile to to kosztuje (albo inaczej, wiem, że dużo), czy będę umiał to w ogóle obsłużyć i czy na moje skromne potrzeby takie rozbudowane programy nie są przerostem formy nad treścią.
Any ideas?
Mysle, ze Gimp bedzie dobrym rozwiązaniem.
Lightroom jest bardzo prosty w użyciu w takich zastosowaniach (kadrowanie, prostowanie, kontrasty, kolory, usuwanie rysek, wyostrzanie, dodge&burn, wszystko czego trzeba), do tego ma przyzwoity katalog zdjęć (katalogowanie, tagowanie, wyszukiwanie). Wszystkie operacje wykonujesz bardzo łatwo odpowiednim suwakiem (w Photoshopie zrobisz to samo i dużo więcej, ale musisz zdać z niego doktorat :) ). Zdjęcia mają pełną historię modyfikacji, każdą operację możesz łatwo cofnąć. Do tego masz bardzo dużo materiałów pomocowych w internecie.
Tu (https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop_lightroom) możesz pobrać 30-dniową wersję i sprawdzić czy się z nią porozumiesz. Pełna wersja kosztuje ok. 300zł.
tez polecam LR - szczególnie w 5 poprawiono opcję retuszu ... polecam
Gundrum - brzmi dobrze, chyba nawet dość prosto. I ma dokładnie takie funkcje, o jakie mi chodziło. Pobiorę tą próbną wersję, 300 PLN to nie wydatek w porównaniu z ceną Photoshopa (ponad 2'000 jeśli się nie mylę).
Jest jeszcze Photoshop Elements, za podobnie małe pieniądze, mnie do obróbki skanów wystarcza.
W przypadku LR zatrzymałem się na wersji 2.X i chwilę trwało zanim się przestawiłem na PSE, ale w obecnej chwili nie odpalam w zasadzie LR.
A właśnie, teraz jak obniżyli cenę LR, kupiłbym go w najnowszej wersji, ale najpierw musiałbym kupić W7. A nie chce mi się, bo XP mi nadal wystarcza, a jakoś nie spieszy mi się do reinstalacji wszystkiego i kłopotów z ewentualną niekompatybilnością programów.
Hola, hola! O, tfu, komputrach w aparaty tradycyjne-AO godocie? A kysz! Do ołówków i pędzelków zmykać!
Jużem zmykam, właśnie rozstawiam sztalugi.
ps elemnts był dodawany do skanera epson v500
Żeby nie było, że się tylko wydurniam - PS elements to niezły pomysł jest.
PSE jest też dokładany do niektórych małych tabletów Wacoma, zależy z której strony patrzeć to albo tablet albo program dostaje się w gratisie :)
A można do PSE doinstalować SilverEffex?
A można do PSE doinstalować SilverEffex?
Można.
Kiedyś w giveaway pobrałem SE i mam teraz plugin w PSE 8
Raczej tak, PSE przyjmuje wtyczki.
Poza tym
Is Silver Efex Pro 2 compatible with Corel PaintShop Pro Photo, Corel Painter, or other image editing applications?
Silver Efex Pro 2 has not been tested in conjunction with Corel PaintShop Pro, Corel Painter, or image editing applications other than Adobe Photoshop, Photoshop Elements, Lightroom, and Aperture. We do not currently recommend using Silver Efex Pro 2 with any other application not listed in our system compatibility page.
http://www.niksoftware.com/silverefexpro/usa/faqs.html
czyli testowali działanie z PS, PSE, LR i Aperture
Fajnie, bo do rawów mam capture one który otwiera tylko rawy, a PSE dostałem za darmo ze skanerem, ale nigdy nie chciało mi się instalować.
A szkoda, bo to dobry program jest.
PSE10 triala kiedyś pomęczyłem i myślę, że pewnie 98% ludzi piracących PS-a do obróbki zdjęć wystarczył by PSE a i tak nie ogarnęło by go całego.
Z ciekawych wtyczek do PSE to są np. krzywe na wzór PS.
piotrromanowski
17-05-2013, 09:39
Od zawsze używałem na Linuksie Gimpa. Nie jest łatwy, ale ma bardzo duże możliwości, i jest jak to opensourse, free :)
Nie miała baba kłopotu, kupiła sobie Coolscana. :mrgreen::D
Więc: Nikon Scan a potem Lightroom.
Nie miała baba kłopotu (...)
Pierwej komputer z fajerłajer. Tocz tylko laptoka mam, a tenże nie posiada odpowiedniej wtyczki.
Fakt - chciałeś kupić 5000ED, a on ma USB. Wniosek - dałeś się wkręcić. :D
Ponoć Czornyj jeszcze ma w piwnicy kompa z XP, który służył w/w skanerowi... ;)
Pierwej komputer z fajerłajer. Tocz tylko laptoka mam, a tenże nie posiada odpowiedniej wtyczki.
Masz w laptoku złącze ExpressCard/34 ?
Jeśli masz, możesz kupić kartę Firewire 400/800, do wyboru, do koloru.
Mam taką kartę do połączenia Dimage Scan Elite II z ProBookiem. Bez tego, na USB 1.1 skan koloru to kapota, 4-5min na klatkę. Na Firewire dwa razy krócej.
Tyle, że Coolscany nie koniecznie chcą robić na każdym FW. Na pewno robią na karcie z zestawu, a co do innych wynalazków to odradzam kupowanie w ciemno.
Lightroom jest bardzo prosty w użyciu w takich zastosowaniach (kadrowanie, prostowanie, kontrasty, kolory, usuwanie rysek, wyostrzanie, dodge&burn, wszystko czego trzeba), do tego ma przyzwoity katalog zdjęć (katalogowanie, tagowanie, wyszukiwanie). Wszystkie operacje wykonujesz bardzo łatwo odpowiednim suwakiem (w Photoshopie zrobisz to samo i dużo więcej, ale musisz zdać z niego doktorat :) ). Zdjęcia mają pełną historię modyfikacji, każdą operację możesz łatwo cofnąć. Do tego masz bardzo dużo materiałów pomocowych w internecie.
Tu (https://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop_lightroom) możesz pobrać 30-dniową wersję i sprawdzić czy się z nią porozumiesz. Pełna wersja kosztuje ok. 300zł.
czy może ktoś próbował testować go na XP ?
Najnowszy LR (zarówno komercyjna wersja 4 jak też nowa beta 5) nie działa na XP, niestety.
Jak klikniesz w "System requirements" to masz tam Microsoft® Windows Vista® or Windows® 7 with Service Pack 1 or Windows 8
Gibber - laptoka mam czerwonego (zona wybierala) i to z grubsza tyle, co o nim wiem. Mam natomiast komputer stacjonarny (co prawda zalany woda - uratowany z pozaru domu), ktory stuninguje i bedzie smigac z ta karta od Wojtka (taka mam nadzieje przynajmniej).
Edyta chciala jeszcze powiedziec, ze ogolnie ja z tych slabo komputerowo - cyfrowych. A wolna (w koncu) niedziele spedzam palac fajke i sluchajac analogowej plyty planuje wyjazd do Bosni. Także ja raczej nie z tych, co się Express Cardach 3/4 znaja=)
Zazdroszczę, fajkę rzuciłem, czasem mnie ciągnie ale tytoń Kentucky Bird wycofali i to mnie skutecznie hamuje.
A ja, jak będę duży, też nauczę się palić.
Wojtek - nie warto byc duzym. A jak już się przydarzy, to znowoz nie warto zaczynac palic=) A Kentucky Birda nie palilem. W tej chwili koncze fajke Grousemoore'a.
Albo palić, albo strażakiem... A najlepiej strażakiem-podpalaczem.
True. I robota jest i zabawa. A mnie swoja droga strazacy okradli w trakcie gaszenia pozaru domu.
Maciej, pamiętam o Tobie, jutro list wychodzi.
ps
znaczy zapomniałem tak po prawdzie, ale se przypomniałem :)
wczoraj.
Wczoraj list wyjdzie? Znów czasoprzestrzeń zagięta...
woytku, toż wiadomo, że u mnie, wczoraj, dziś, jutro, za dwa dni, ma to same pojęcie i znaczenie.
ja wiem o tym i staram się walczyć z tym, ale póki co pochłania mnie walka z alkoholizmem, więc na dwa fronty nie daje rady.
gdzie jest żaba ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img855.imageshack.us/i/scan0005edit3.jpg/)
Nie machnęły Ci się wątki? ;)