Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] A w górach jeszcze zima
yossarian
03-04-2007, 07:02
Witam wszystkich :-D
Jako wytrwały czytelnik forum właśnie się zdopingowałem do uaktywnienia, szczególnie że zdarzyła się ku temu dość miła okazja.
Jak wam się podoba?
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/434/gory3mw0.jpg)
2.
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/3442/gory1py2.jpg)
3.
źródło (http://img182.imageshack.us/img182/5868/gory2rc3.jpg)
Wspaniałe zdjęcia, a trójka to arcydzieło. Najpiękniejsze zdjęcie jakie na tym forum widziałem już sam nie wiem jak długo.
Witam mistrza.. :)
Chociaż jak się patrzę i patrzę i oczu oderwać nie mogę, to i dwójka nie gorsza. No cuda!
wspaniałe widoki, surowe, zimne, groźne. Po prostu ekstra!
2-ka zdecydowanie najlepsza...
Jak dla mnie 1 i 3 super. na 2gim przeszkadza nie tyle szum co jego niejednolitosć widoczna bardziej na chmurach.
Po prostu klasa!
Z początku wydawało mi się, że jedynka najlepsza, potem, że oczywiście dwójka, potem, że trójka. :)
Ciężko się zdecydować, co dobrze świadczy. Jednak po dłuższym czasie na jedynce znajduję prawą stronę zbyt ciężką w stosunku do reszty, a z kolei na dwójce nie wiem, czy nie przesadziłeś z szumem w chmurach (względem centrum, bo szumofobem ogólnie nie jestem), dlatego moja kolejność: 3, 2, 1.
Ale zdjęcia świetne!
Uwielbiam góry, w każdej postaci...
yossarian
03-04-2007, 19:13
Niezmiernie mi miło że tak się podoba. Miło że w końcu udało mi się podciągnąć jako-tako do poziomu akceptowalnego na forum.
Szum w chmurach nie był dodawany. Wynika z tego że akurat to zdjęcie było robione z daleka w zamglonej atmosferze. Wynikowy NEF miał rozpiętość tonalną poniżej 2EV z powodu zamglenia. Po dość radykalnym skontrastowaniu krzywymi wylazły również szumy (mimo że to ISO 200). W większym rozmiarze wyglądają lepiej, tutaj po zmniejszeniu i podostrzeniu srzeczywiście przeszkadzają.
Swiatlo, ty do tych gór masz wyjątkowo blisko (w porównaniu do reszty forum). To jest Hurricane Ridge w parku narodowym Olympic, o jeden stan od Ciebie. Zdjęcia z ostatniej soboty (w stanach jestem chwilowo na delegacji).
Rewelacja. Jeszcze bardziej się sprężam żeby wyjechać do Zakopca pod koniec kwietnia :)
Swiatlo, ty do tych gór masz wyjątkowo blisko (w porównaniu do reszty forum). To jest Hurricane Ridge w parku narodowym Olympic, o jeden stan od Ciebie. Zdjęcia z ostatniej soboty (w stanach jestem chwilowo na delegacji).Żartujesz! Ja myślałem że to Tatry! Żeby się nie zbłaźnić to szybko dodam że nigdy w Tatrach nie byłem, nie zdążyłem. Tak więc pomyłka powinna być wybaczalna :)
Olympic Mountains są piękne, ale nigdy tam nie byłem. Rany gościa, te Stany to pod względem krajobrazu są jak prawdziwy raj. Kiedyś słyszałem że Pacific Northwest, czyli cała kraina od Alaski, przez Kolumbię Brytyjską, Washington State, Oregon, Montanę i Wyoming aż do północnej Kalifornii z Yosemite i Sierra, to najpiękniejsza i najbardziej fotogeniczna kraina na całej Ziemi.
Jakby to było przepięknie jakby ta kraina się odłączyła od tego strasznego kolosa zwanego USA i utworzyło nowe państwo-raj o nazwie Republic of the Pacific Northwest. Bez armii, bez pretensji do podbicia całego świata, tylko majestatyczne góry, dzikie rzeki i tysiące jezior. I pokojowo nastawieni ludzie....
Szum w chmurach nie był dodawany. Wynika z tego że akurat to zdjęcie było robione z daleka w zamglonej atmosferze. Wynikowy NEF miał rozpiętość tonalną poniżej 2EV z powodu zamglenia. Po dość radykalnym skontrastowaniu krzywymi wylazły również szumy (mimo że to ISO 200). W większym rozmiarze wyglądają lepiej, tutaj po zmniejszeniu i podostrzeniu srzeczywiście przeszkadzają.
Wyszło znakomicie. Domyślałem się że szum wyniknął z zzoomowania szerszego planu, ale efekt wyszedł jakby zamierzony. Zresztą widok jest taki, że nawet jakby tam jakaś krecha szła w poprzek, to i tak byłoby arcydzieło.
Niezmiernie mi miło że tak się podoba. Miło że w końcu udało mi się podciągnąć jako-tako do poziomu akceptowalnego na forum.
Wybacz, ale Ty wyznaczyłeś nowe standardy na tym forum. Ja po Twoim poście mam po prostu stracha cokolwiek zamieszczać! :)
yossarian
03-04-2007, 19:43
No to wsiadaj w auto i przejedź się tam za tydzień :-D
Nie wiem co masz na myśli mówiąc o zoomowaniu szerszego planu. Szum wynika z bardzo mocnego skontrastowania tej akurat sceny w trakcie obróbki, co miało zniwelować znaczny spadek kontrastu wywołany delikatną mgiełką.
No to wsiadaj w auto i przejedź się tam za tydzień :-D
Kiedy za tydzień? Weekend po Świętach?
Daj szczegóły gdzie dokładnie jesteś, bo ja chętnie się wybiorę. To znaczy postaram się, bo nie wiadomo czy uda mi się zmobilizować synów którzy zazwyczaj ze mną w takie wyprawy jeżdżą.
yossarian
03-04-2007, 20:03
"Za tydzień" w sensie jak najszybciej, póki tam jeszcze śnieg leży. Jak byłem to powolutku już topniał, taki wodnisty był lekko. Akurat Hurricane Ridge jest zorganizowane typowo po amerykańsku, prawie pod szczyt jest asfaltowa droga. Ja miałem jeden dzień wolnego, więc spindranie się tam od podstaw góry nie wchodziło w rachubę.
Ja jestem w Seattle, ale już w czwartek wracam do Polski, więc jakieś spotkanie nie wchodzi raczej w grę.
"Za tydzień" w sensie jak najszybciej, póki tam jeszcze śnieg leży. Jak byłem to powolutku już topniał, taki wodnisty był lekko. Akurat Hurricane Ridge jest zorganizowane typowo po amerykańsku, prawie pod szczyt jest asfaltowa droga. Ja miałem jeden dzień wolnego, więc spindranie się tam od podstaw góry nie wchodziło w rachubę.
Ja jestem w Seattle, ale już w czwartek wracam do Polski, więc jakieś spotkanie nie wchodzi raczej w grę.
Szkoda. Tak czy inaczej dzięki za informację. Zaletą Twoich zdjęć to chmury, a te są od śniegu niezależne. Prędzej czy później się tam wybiorę.... :)
yossarian
03-04-2007, 20:12
Wiesz, w okolicach Seattle chmury masz w zasadzie gwarantowane ;)
jestem w szoku
zdjęcia są w najlepszym czarno-białym guście
Po prostu piękne. Gratuluję.
Zdjęcia dramatyczne. Mam na myśli, że dramatyczne w swoim wyrazie czyli super. Zazdroszczę fotek.
Nareszcie ktos kto pracuje w najblizesz mi stylizacji, cz&b i z ziarenkiem. Juz nie jestem sam ;) Piekne zdjecia.
No pięknie! Już chciałem pytać jaki film, bo taka czerń i biel! Patrzę w exif, a tam D70. Gratulacje!
yossarian
07-04-2007, 18:08
Adminie, wcale nie pracuję w tej stylizacji. Własny aparat dopiero kupiłem, a dotąd zdjęcia robiłem raczej "z doskoku". Tym milsze dla mnie te wszystkie pochwały, aż się poczułem pełnoprawnym (fotograficznie) członkiem forum.
Natomiast, jak chodzi o cz-b, jetem pod wrażeniem tego jak to się wykonuje w Photoshopie CS3 (to było wykonane za pomocą bety tego programu). Po prostu miodzio.
yoss - 2ka miazdzy tetnice. nice1.
quadalcanal
08-04-2007, 16:07
nr 2 to bajka cale swaitl pod kontolą i dobrze skontruowany kadr, zadki moment otoczenia sczytu mgła. 4 rowniez rewelacja