Zobacz pełną wersję : Jaki monitor dla fotografa 2500-5000zł
d40nikon
15-05-2013, 12:10
Do tej pory działałem na jakimś Szajsungu, który zakupiłem w sieci MediaMarkt. Chciałbym się was poradzić jaki model Eizo moglibyście mi polecić - fotoamator z ambicjami, przede mną kilka kursów obróbki zdjęć itp.
Chciałbym aby w tych 2 przedziałach czyli 2,5 lub 5k zmieścił się monitor + ewentualne oprogramowanie/usługa kalibracji ( nie znam się na tym więc jeśli piszę jakieś głupoty - wybaczcie ).
Dołóż parę złotych, weź CX240, zleć kalibrację/oprofilowanie i używaj na zdrowie.
d40nikon
15-05-2013, 13:08
Ile kosztuje kalibracja/oprofilowanie?
Stary zaras się dowiesz że w tej cenie to wogóle nie mam monitorów na które można patrzeć a co dopiero obrabiać zdjęcia ;)
Nikt nie zauważy, że napisałeś fotoamator
Napisz może, jaka przekątna Ciebie interesuje...
Przy takim budżecie SX2462W lub CX240 ze wskazaniem na CX240. Lepiej się nie da przy 24 calach ;)
Dobrze radzą. W okolicach 5 tys EIZO CX240. Jeśli budżet zmusi do oszczędności do ok 2,5 tys, wówczas NEC P232W, EIZO SX2262W. Przekątna ma mniejsza znaczenie niż liniowość, regulacje.
Ile kosztuje kalibracja/oprofilowanie?
Ceny są zmienne, niczym kobiety, ale zapytaj Kol. Tom01, bo on trudni się tym procederem.
d40nikon
15-05-2013, 19:23
Także idę za radą i pytam użytkownika Tom01 ile kosztowałaby kalibracja sx240 i dziękuję za dotychczasową pomoc w temacie ;)
piter123789
06-06-2013, 11:53
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się podepnę, mam nadzieję, że autor się nie obrazi. U mnie sprawa wygląda tak, że działam na starym LCDku (kupiony zaraz po wejściu na rynek tego typu monitorków). Swoje wysłużył, właściwości potracił ale nadal działa i zdjęcia się jakoś obrabiało, ale chyba emeryturki przyszedł czas. Moglibyście polecić jakiś monitorek 24" do 1000zł, który zastąpi dotychczasowy sprzęt? Nie chcę jakiegoś Della czy Nec'a za kilka tysięcy złotych, bo to nie dla mojego zastosowania. Chciałbym zobaczyć różnicę po przesiadce no i żeby chociaż w jakimś stopniu radził sobie w temacie fotografii. Istnieją takie modele?
Istnieją takie modele?
http://mva.pl/viewtopic.php?f=16&t=153
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc się podepnę, mam nadzieję, że autor się nie obrazi. U mnie sprawa wygląda tak, że działam na starym LCDku (kupiony zaraz po wejściu na rynek tego typu monitorków). Swoje wysłużył, właściwości potracił ale nadal działa i zdjęcia się jakoś obrabiało, ale chyba emeryturki przyszedł czas. Moglibyście polecić jakiś monitorek 24" do 1000zł, który zastąpi dotychczasowy sprzęt? Nie chcę jakiegoś Della czy Nec'a za kilka tysięcy złotych, bo to nie dla mojego zastosowania. Chciałbym zobaczyć różnicę po przesiadce no i żeby chociaż w jakimś stopniu radził sobie w temacie fotografii. Istnieją takie modele?
budżet ponad x2 i możemy zacząć rozmawiać ;) tom01 podesłał standardowy link, odpowiednik u nas na forum też jest.
Dell również nie nadaje się do tego, Nec zaczynamy od 2470WNX, Eizo praktycznie od EV2436W (b. słabo) a docelowo na EIZO S2433W (budżet już 3 krotnie większy).
'w jakimś stopniu radził sobie' nie ma naprawdę nic poniżej co ktokolwiek będący w temacie by poradził do tysiąca zł... Bo takie cuda po prostu nie istnieją.
piotru89
13-06-2013, 11:55
Przy ograniczonym budżecie kupując nowy zastanowiłbym się nad Dellem U2412M.
Matryca IPS, FHD i do tysiąca się zmieścisz. Napewno lepsza jakość obrazu/kolorów od tanich gazetkowych monitorów w MM
Przy ograniczonym budżecie kupując nowy zastanowiłbym się nad Dellem U2412M.
Matryca IPS, FHD i do tysiąca się zmieścisz. Napewno lepsza jakość obrazu/kolorów od tanich gazetkowych monitorów w MM
Mam takich pare w firmie. Nie jestem przekonany co do kolorków na nich, a specjaliści twierdzą, że stanowczo nie... :P
Może nieco więcej niż 1000, ale rozważyłbym: NEC MultiSync EA244WMi
piotru89
13-06-2013, 15:22
Mam takich pare w firmie. Nie jestem przekonany co do kolorków na nich, a specjaliści twierdzą, że stanowczo nie... :P
Wiadomo że specjaliści będą polecać profesjonalne produkty, bo różnica będzie zauważalna :)
Tylko że wszystko rozbija się o budżet.
Nie rozumiem jednej rzeczy - czemu ktoś pytający o monitor za ok 1000zł jest zbywany, iż jest to niewykonalne, że tylko monitory z listy polecanej przez Tom01 itd...? Przecież patrząc na listę od Tom01 mamy np Eizo FS2331, który kosztuje właśnie ok 1000zł... Ja rozumiem, że to nadal kicha dla większości ale skoro ktoś ma do wydania tylko 1000zł to warto mu polecić najlepsze co może kupić w tej klasie cenowej, nawet jeśli to nie jest jakieś cudo... Jak ktoś pyta o aparat za 1500zł to też mu powiecie: "wiesz co tak naprawdę to poniżej D800 to nie masz co kupować bo to badziewie i się do niczego nie nadaje..."? No ludzie... Sam stoję przed wyborem monitora i mam do wydania "tylko" 1500zł i też zdaję sobie sprawę, że np taki Eizo EV2336W jakimś szałem nie jest ale jest jednym z lepszych w tej klasie wg ludzi, których pytałem i ten zamierzam kupić... fakt wolałbym jakiś z prawdziwego zdarzenia ale mnie nie stać po prostu... Do tej pory używałem Della 2209Wa przez wielu uważanego za kiszke jeśli chodzi o zdjęcia ale powiem Wam, że jakoś odbitki z labów nie odstawały nigdy od tego co widziałem na monitorze jeśli chodzi o kolorystykę a jesli zdarzały się odchyłki to były raczej kosmetyczne.
Nie rozumiem jednej rzeczy - czemu ktoś pytający o monitor za ok 1000zł jest zbywany, iż jest to niewykonalne, że tylko monitory z listy polecanej przez Tom01 itd...? [...]Jak ktoś pyta o aparat za 1500zł to też mu powiecie: "wiesz co tak naprawdę to poniżej D800 to nie masz co kupować bo to badziewie i się do niczego nie nadaje..."? [...]
bo:
a) to forum fotograficzne, pytanie pada o monitor do fotografii, więc niestety ale trudno polecić monitor dla gracza, monitor dla kowalskiego, czy ruski telewizor kineskopowy. Jeśli ktoś pyta o konkretne zastosowanie to trudno aby polecać mu coś, co go nie spełnia.
b) ponownie, to forum fotograficzne. jeśli ktoś pyta o małą małpkę dla żony, to dostanie odpowiedź adekwatną do niej. jednak jeśli ktoś spyta o aparat do 1000 zł z obiektywem bo chce się zająć fotografią reklamową/reportażem/ślubnymi... to niestety, ale nikt nie napisze mu 'no to ta małpka się mieści i spokojnie zrobisz'... Niestety, są rzeczy nie do przeskoczenia jak wcześniej wspominałem, i skoro NIE MA produktu spełniającego określone warunki w tym budżecie, to czemu i po co pytać o takowe po raz tysięczny?