PDA

Zobacz pełną wersję : jaki światłomierz kupić...??

Musashi_Miyamoto
03-04-2007, 05:17
Zastanawiam się nad światłomierzem, zawsze marzył mi się Sekonic L-508 lecz Minolta Auto Meter IV F też jest niczego sobie;) właśnie myślę o niej lub Sekonic L-358, a może poczekać dołożyć i kupić coś nowszego. Moje oczekiwania, to pomiar światła zastanego, odbitego oraz spot;) Co możecie polecić lub czego używacie.

Pozdrawiam Jaca

Władca Pixeli
03-04-2007, 06:08
L-358 nie ma spota. Można jednak dokupić przystawki 1, 5, 10 stopni.
O ile pamiętam Minolta nie potrafi mierzyć proporcji światła błyskowego i zastanego, co protafi Sekonic.
Dlatego między innymi wybrałem L-358.

Jacek_Z
03-04-2007, 06:43
O ile pamiętam Minolta nie potrafi mierzyć proporcji światła błyskowego i zastanego, co protafi Sekonic.
Zależy jaka Minolta. IVF też nie pamietam. Natomiast V na pewno mierzy proporcje - bo mam i polecam.
Przystawki do Minolty są bardzo drogie. Lepiej już kupić wyższy model Sekonica.
Szczerze - nie mam potrzeby używania studujnie spota, a w świetle ciągłym wolę używać pomiaru z body.
Jak nie pracujesz na błysku - to w ogóle światłomierz jest niepotrzebny. I tak nie da ci on takich wskazań, byś prosto przeniósł je na cyfrowe body. Będziesz musiał analizować co mierzysz, robić kilka pomiarów (spot). To samo zrobisz body, więc dodatkowe narzędzie jest niepotrzebne. Oczywiście zabawa światłem błyskowym diametralnie zmienia sytuacje.

Musashi_Miyamoto
03-04-2007, 07:47
no właśnie też myślalem aby mierzyć S2 Pro, ale nie wiem czy światlomierz tam jest taki jak w Nikonie czy jakiś wynalazek Fuji, a może jakiś analogowy bez spota w takim razie;) kolega mi też doradził aby kupić Canona G5 lub G6, będzie robić za światłomierz i dodatkowo pokazuje histogram, a w cenie światlomierza;)

Jacek_Z
03-04-2007, 09:32
jak widzę nie potrzebujesz go do błysku. W S2 masz światłomierz, naucz się oceny, pracuj na CW. Wg mnie kombinowanie z canonem jest bez sensu.

Musashi_Miyamoto
03-04-2007, 10:28
do studia również, lecz będzie to raz na 2 tygodnie przy okazji focenia biżuterii, lecz kumpel który użycza mi studia, dawno zapomniał o światłomierzu, no ale przy jego doświadczeniu to i na oko jak by ustawił na bank foty by wyszły:). Co do światłomierza w S2 pro, to za wiele nim nie pofociłem, gdyż poszedł na przeglądzik, a ja w tym czasem czekam na obiektywy, z oceną nie miałem problemu przy Nikonie, które do tej pory posiadałem gdyż nie było takiej potrzeby. Co do pomiarów w S2 Pro, to moj debiut i z Fuji i cyfrową SLR. Światłomierz nie ma służyć jako kolejny gadżet;) na razie będzie wykorzystywany przy macro z S2 i przy foceniu Mamiya C330(slajdy tylko i wyłącznie raczej plenery niż studio). Nie wiem czy kiedyś w studio nie będę spędzał więcej czasu, lecz mam nadzieję że z czasem będę tam częściej, więc na razie to zakup troszkę na wyrost, ale chyba bardzo przydatny, tym bardziej że za oceanem można używkę kupić dużo taniej. Co do Canona też mam podobne zdanie;)

Jacek_Z
03-04-2007, 12:07
zakup canona nie rozwiązuje ci i tak problemu pomiaru błysku - to da ci światłomierz zewnętrzny z tą funkcją. Do tego możesz kupić wspomnianego wyżej sekonica (czy minolte).
ciekawe jak kumpel na oko widzi proporcje siły błysku między poszczególnymi lampami. Chyba, że ma kilka schematów ustawień i robi ciągle podobnie. W studiu mierzę każdą z lamp osobno i sumę wszystkich. Po każdej większej zmianie - od nowa.

Musashi_Miyamoto
03-04-2007, 12:26
"..ciekawe jak kumpel na oko widzi proporcje siły błysku między poszczególnymi lampami. Chyba, że ma kilka schematów ustawień i robi ciągle podobnie..." z tym na oko przesadzam;) lecz przy tym doświadczeniu sądzę, że dałby radę w extremalnej sytuacji;) to raczej jest wiara w jego możliwości i to co przez lata widziałem i obserwowałem;) Co do Minolty IV, 2 mój kumpel pracując w wawie, mial taką na stanie mówił mi, że co jakiś czas szalała i musiał ją resetować, czy to wada jego sztuki czy większości. Z tego co wspominał gość w serwisie gęsto mu się tłumaczył i do dziś tak naprawdę nie wie czemu mu nawalała;)

Jacek_Z
03-04-2007, 12:36
ja miałem minolte III kilkanaście lat i nagle padła - nienaprawialnie niestety (polski seris wysyła do niemiec - odpłatnie, a naprawa - padł głowny scalak - kosztowałaby ponad pół nowego). Modelu IV nie miałem.
Potem przeszedłem na Minoltę Flash Meter V i pracuje na niej chyba 10 lat. Jestem zadowolony.

Co do kolegi - on nie może ocenić błysku na oko (to się da, ale na świetle ciągłym). To kwestia doświadczenia i zapamietania tego co się robiło i znajomości sprzętu. Ja mam lampy o mocach od 1000 do 250 WS, każda z nich może pracować na ułamkach mocy, mam około 10 róznych nasadek na te lampy. Mogą one stać w różnych odległościach. Tego nie sposób zapamiętać (chyba, że sie ma mniej sprzetu - mniej kombinacji). Najwyżej można z przybliżeniem do 2 (1) EV podać przysłonę, a potem - histogram.

Musashi_Miyamoto
03-04-2007, 12:42
rozumiem , to jak ze wszystkim;) mi skończyla się gwarancja na SB 25 i przy reportażu polecial z niej dymek, też scalak naprawa kosztowala prawie 800 pln;) chyba jednak kupię nowy i z gwarancją:)

pwl84
10-07-2014, 14:06
Wątek się zakończył bardzo dawno temu ale trochę go chciałem reanimować z racji tego że Sekonic L-358 już nie jest dostępny. A miał rewelacyjny stosunek tego co oferował do ceny jaka na niego trzeba było wydać.

Więc podłączam się pod pytanko jaki światłomierz wybrać?
Polaris wyglada jakby sie miał rozsypac po zakonczeniu gwarancji. Ceny nie zachęcają.
Sekonic 478D - niby następca 358 ale ten stosunek cenowy już taki fajny nie jest bo to na chwilę obecną 1.2-1.3k pln. 758 to już całkiem nie moj przedział cenowy.
coś innego? tylko co?

Jacek_Z
10-07-2014, 14:16
W grę wchodza tylko nowe, ze sklepu?
Ceny używanych światłomierzy są wiele atrakcyjniejsze, bo to niedoceniane akcesorium.

pwl84
10-07-2014, 14:38
Przyznam się że z używek tak tylko rzuciłem okiem na allegro
http://allegro.pl/swiatlomierz-sekonic-l-358-rt-module-32-i4394534228.html

I cena używanego jest wyższa niż kiedyś nowego :P

Więc już wole mieć gwarancje za te dodatkowe 200-300 pln na dwa lata.
No chyba że naprawdę utrafi się jakaś rewelacyjna oferta - jednak z doświadczenia wiem że to szukać jak ze świecą.

Jacek_Z
10-07-2014, 20:28
Cena wysoka przez moduł wyzwalania radiowego Pocket Wizardów.
Teraz na Allegro masz świetny Minolta IVF oraz Gossen Sixtomat Flash - prosty model, ale pewnie wystarczający. No i drogie Sekoniki 458, 758.
Gdybyś upolował 558 - bierz.
W ogóle to obracaj się w kręgu 3 (4) firm - Gossen, Sekonic, Minolta (dziś mają nazwę Kenko).