PDA

Zobacz pełną wersję : d5100 - działanie wbudowanej lampy

nowy83
15-05-2013, 06:12
Na początku chciałbym wszystkich przywitać bo jestem tu nowy. Zakupiłem ostatnio nikona d5100 (moja pierwsza lustrzanka). Wcześniej byłem posiadaczem kompaktu canon ixus 860. Pierwsza rzecz jak rzuciła mi się w oczy to fatalne działanie lampy w trybie auto. Zdjęcia są ciemne z bardzo dużymi szumami, o wiele gorsze aniżeli z powyższego kompaktu który ma już 6 lat. Mógłbym wręcz te zdjęcia porównać do zdjęć z komórki z przed 2-3 lat. Dopiero w trybach A, S, M, P zdjęcia wychodzą jasne i bez szumów. Czy rzeczywiście nikon d5100 na auto wykonuje tak tragiczne zdjęcia z lampą?? Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem czy tak być powinno czy może jednak trafił mi się wadliwy egzemplarz.

darkmajin
15-05-2013, 07:21
po zdjęciach które wstawiłeś dla przykładu wnioskuje że nie zdjąłeś dekielka..

daj fotkę... jak daleko jest oświetlany obiekt? nawet nie wiem czy w auto są jakieś nastawy ważne.. np pomiar punktowy/matrycowy?
kupiłeś lustro dla zielonego trybu?... bo piszesz że w M Ci wychodzą więc dziwie się że jeszcze do niego wracasz...

nowy83
15-05-2013, 09:46
Zdjęcie robione w malutkim pokoju (8 metrów kwadratowych) zupełnie po ciemku z lampą na auto. Zdjęcie robione z wejścia do pokoju w stronę przeciwległej ściany (odległość maksymalnie 2.5 metra). Zdjęcie wychodzi ciemne z dużymi szumami. Jakość porównywalna do zdjęcia z komórki (na pewno o wiele gorsza niż ze średniego kompaktu). Na auto praktycznie nic nie mozna zmienić w ustawieniach więc on sam wszystko dobiera i moim zdaniem robi to fatalnie bo jakość zdjęcia jest beznadziejna. Oczywiście że po to kupiłem lustrzankę żeby uczyć się robić zdjęcia na manualu. Ale skoro jest to nowy sprzęt to chciałbym wiedzieć czy wszystko jest znim w porządku czy może jednak nie. Niestety mam problem z zamieszczeniem zdjęcia.

GonzoG
15-05-2013, 11:05
1) w różnych trybach automatycznych różnie dobiera parametry ekspozycji
2) auto to auto - nie oczekuj nic więcej niż od najtańszego kompaktu
3) lustrzanka jest po to, aby samemu wpływać na zdjęcia. Nie wiem czy kiedykolwiek używałem innych programów niż PSAM.
4) przeczytaj dokładnie instrukcję i sprawdź ustawienia aparatu odpowiedzialne za lampę błyskową.

zjawa2
15-05-2013, 11:15
Ja mam coprawda D3100 ale to podobne body i lampa w auto ładnie doświetla. Po kompakcie byłem zaskoczony, ze wbudowana tak dobrze sobie radzi. Mimo tego dokupiłem zewnętrzną która dopiero daje duże możliwości. U Ciebie chyba jest coś uszkodzone.

nowy83
15-05-2013, 11:22
Czytałem dokładnie instrukcje i dla trybu auto nic z lampą nie można zmienić w ustawieniach. On sam wszystko dobiera. Ja nie oczekuje od trybu auto cudów ale właśnie chociaż tej jakości co tani kompakt a jak już pisałem jakość jest jak z komórki z przed kilku lat. Dopiero w trybach PSAM można pozmieniać ustawienia lampy i zrobić jasne zdjęcie ale na to trzeba chwili czasu a są takie momenty kiedy chcesz szybko zrobić zdjęcie z lampą i wtedy jest problem bo ja takiego zdjęcia nie zrobie. Obawiam się, że coś może byc jednak uszkodzone bo wydaje mi się to niemożliwe.

MiQ27
15-05-2013, 11:37
Dobiera, owszem, a to co dobiera jest opisane w instrukcji.
Ale możesz zmienić program a tych jest w D5100 od metra i trochę. Niestety, musisz wiedzieć, co i kiedy dobiera.
Sprawdź, jak Ci dobiera ISO bo chyba ustawienia na PASM i tryby auto są niezależne. Nie pamiętam, jak jest z korektą ekspozycji i błysku ale to też warto sprawdzić.

nowy83
15-05-2013, 11:43
No ale właśnie o to chodzi że przy trybie auto ja nic chyba nie moge zmienić. W każdym bądź razie nigdzie takich mozliwości nie znalazłem. A to co on sam dobiera to wychodzi z tego kompletna kicha. Zdjęcia na auto w d90 z lampą w stosunku do mojego d5100 to przepaść. zresztą po co mam porównywać do d90 skoro z mojego wychodzą gorsze niż z nowszych komórek.

darkmajin
15-05-2013, 11:46
co ma dobrać jak robi w zupełnych ciemnościach pomiar jak z dekielkiem auto - lampa MAX, ISO max = ziarenko ( do tego pewnie z f8 i 1/125 ;) )

nadal chciałbym zobaczyć tą fotę...

limal
15-05-2013, 11:48
Czytałem dokładnie instrukcje i dla trybu auto nic z lampą nie można zmienić w ustawieniach. On sam wszystko dobiera. Ja nie oczekuje od trybu auto cudów ale właśnie chociaż tej jakości co tani kompakt a jak już pisałem jakość jest jak z komórki z przed kilku lat. Dopiero w trybach PSAM można pozmieniać ustawienia lampy i zrobić jasne zdjęcie ale na to trzeba chwili czasu a są takie momenty kiedy chcesz szybko zrobić zdjęcie z lampą i wtedy jest problem bo ja takiego zdjęcia nie zrobie. Obawiam się, że coś może byc jednak uszkodzone bo wydaje mi się to niemożliwe.
Wygląda na to, że w trybie auto migawka z lampą nie potrafią się "dogadać", jakby brak synchronizacji. Na twoim miejscu na spokojnie sprawdziłbym jeszcze raz, i wysłał do serwisu. Jakieś różnice będą pomiędzy auto a PSAM, ale nie aż takie.
Pozdrawiam!

MiQ27
15-05-2013, 11:49
ISO w trybach "sceny" o ile pamiętam zmienić można. Podbija Ci ISO przy zdjęciach czy masz stale to samo (pewnie jakieś niskie).
Wbudowana lampka nie jest szczególnie mocna więc przy niskim ISO i ciemnawym obiektywie cudów nie zrobi.
Skoro robi lepsze zdjęcia w PASM znaczy tam jest inny zestaw parametrów.

darkmajin
15-05-2013, 11:52
hoho wróżbita maciej zawitał na forum... witamy limal :)

@nowy83 jak nie chcesz pokazac foty to chociaż exif przeklej

nowy83
15-05-2013, 12:08
Nie wiem jak jest w trybach sceny bo cały czas piszę tylko o trybie auto który po prostu z lampą nie funkcjonuje. Nie liczę na żadne cuda ale na jakość porównywalną do taniego kompaktu albo nawet do komórki k800i z przed 5 lat. tam zdjęcia z lampą wychodziły lepsze niż z mojego d5100. Bardzo bym chciał zamieścić fotę ale naprawdę nie wiem jak. mogę wysłać na maila jeśli ktoś byłby w stanie mi jakoś w tym temacie pomóc. Nie chce jechać z aparatem od razu do serwisu bo może jednak coś źle robie dlatego proszę o pomoc:)

darkmajin
15-05-2013, 12:13
[email protected] dawaj ;)

darkmajin
15-05-2013, 12:31
komórką mówisz lepsze foty? ...za ile puścisz to k800i ? :)

imo wszystko jest w jak najlepszym porządku

dostałem dwie fotki ( wstawiam jedną zmniejszoną ) ziarno zaczyna być przeszkadzające powyżej powiększenia 50% to raz... iso 2500 / 3200 = ziarenko, zdjęcie słabo naświetlone czas 1/60 f3,5@18mm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/7151/xxxxxxxxr.jpg)

przy takim iso już tak będzie i radzę sprawdzić te fotki z k800 bo chyba pamięć Cię zawodzi ;)

nowy83
15-05-2013, 12:39
sam nie wie, moim zdaniem te zdjęcie jest bardzo ciemne. naprawde zk800i wychodziło jasniejsze. może przy duzym powiększeniu z komórki byłyby wieksze szumy ale przy wielkości na rozmiar monitora na pewno były wyraźniejsze. porównuje zdjęcia do komórki k800i, kompaktu canon ixus860, komórki samsung galaxy s2 i lustrzanki d90 i zdecydowanie na każdym z tych aparatów zdjecia na auto z lampą wychodziło jaśniejsze.

darkmajin
15-05-2013, 12:45
dobra nie dyskutuje nt. trybu auto nie wiem co i jak aparat mierzy w kompletnych ciemnościach żeby strzelić fotkę poprawnie naświetloną, wiem tylko że przy poprawnej obsłudze żadna komórka/kompatkt nie da Ci takiej jakości.. tutaj chyba tylko kompensacja ekspozycji wchodzi w grę...

nowy83
15-05-2013, 12:51
robiłem też zdjęcia przy zapalonej lampce i efekt był dokładni taki sam. lampa w trybie auto dawała o wiele słabsze światło czego efektem były fatalne zdjęcia. poz mianie na jakikolwiek z trybów PSAM zdjęcie bylo dwa razy ostrzejsze, o wiele jaśniejsze. Wieczorem dla przykładu wyśle Ci na maila dwa zdjęcia. Jedno zrobione w trybie auto i drugie takie samo zrobione w którymś z pozostałych trybów. Różnica jakości, jasności, ilości szumów jest kolosalna.

darkmajin
15-05-2013, 13:10
ale.. sam ustawiasz parametry na pasm? :P
tak czy siak na każdym innym trybie aparat nie rusza iso co skutkuje obrazem bez ziarna

iso = ziarno

zrób fotkę, zapisz parametry, ustaw to samo w trybie A i zmniejsz iso na 200.. gwarantuje to samo naświetlenie bez szumu

GonzoG
15-05-2013, 13:15
robiłem też zdjęcia przy zapalonej lampce i efekt był dokładni taki sam. lampa w trybie auto dawała o wiele słabsze światło czego efektem były fatalne zdjęcia. poz mianie na jakikolwiek z trybów PSAM zdjęcie bylo dwa razy ostrzejsze, o wiele jaśniejsze. Wieczorem dla przykładu wyśle Ci na maila dwa zdjęcia. Jedno zrobione w trybie auto i drugie takie samo zrobione w którymś z pozostałych trybów. Różnica jakości, jasności, ilości szumów jest kolosalna.

To ustaw teraz sobie w którymś z trybów ISO 2500, pomiar matrycowy i zrób zdjęcie...

Co do jasności zdjęcia - jest poprawna - patrz na histogram, jest prawie na środku, co dla aparatu jest poprawnym naświetleniem i aparat zawsze tak ustawia parametry, aby histogram był na środku.
Chcesz aby było inaczej naświetlone zdjęcie - musisz odpowiednio ustawić parametry.

A czemu jest aż ISO 2500 - najwyraźniej tak zdecydował jakiś gościu w Nikonie, że tak powinno być, więc tak ustawia się w ciemnościach aparat.

nowy83
15-05-2013, 13:17
ale.. sam ustawiasz parametry na pasm? :P
tak czy siak na każdym innym trybie aparat nie rusza iso co skutkuje obrazem bez ziarna

iso = ziarno

zrób fotkę, zapisz parametry, ustaw to samo w trybie A i zmniejsz iso na 200.. gwarantuje to samo naświetlenie bez szumu

nie bardzo rozumiem. na innych trybach nie rusza iso bo iso jest przez użytkowanika określone (jesli się ustawi zbyt wysokie to również będą szumy), natomiast na auto to aparat sam dostosowuje iso do warunków i nie mamy na to wpływu. Zdjęcie robiłem na PSAM w ogóle nie ingerując w ustawienia. Jedyne co zrobiłem to ustawiłem moc lampy na 1/1 oraz iso na 100 lub 200 i każde zdjęcie w trybach PSAM jest niepodważalnie lepsze od każdego zdjęcia w trybie auto (o wiele jaśniejsze, bez szumów do dużego powiększania, ostrzejsze, jakość o wiele, wiele wyższa niż w trybie auto) W trybie auto jak już pisałem jakość jest o wiele gorsza niż z kompaktu.

MiQ27
15-05-2013, 13:17
Aparat tego nie ustawia całkiem "w ciemnościach", lampa działa w i-TTL czyli robi przedbłysk pomiarowy i z niego liczy zarówno ISO, jak też moc błysku.

nowy83
15-05-2013, 13:21
To ustaw teraz sobie w którymś z trybów ISO 2500, pomiar matrycowy i zrób zdjęcie...

Co do jasności zdjęcia - jest poprawna - patrz na histogram, jest prawie na środku, co dla aparatu jest poprawnym naświetleniem i aparat zawsze tak ustawia parametry, aby histogram był na środku.
Chcesz aby było inaczej naświetlone zdjęcie - musisz odpowiednio ustawić parametry.

A czemu jest aż ISO 2500 - najwyraźniej tak zdecydował jakiś gościu w Nikonie, że tak powinno być, więc tak ustawia się w ciemnościach aparat.

Czyli uważasz że w d5100 po prostu takie zdjęcia w trybie auto z lampą powinny wychodzić?? Dla mnie jest to niezrozumiałe kompletnie bo te zdjęcia są nieakceptowalne. Nie kłóce się bo kompletnie się na tym nie znam. Przesiadłem się ze słabego kompaktu który miał tylko tryb auto i tam te zdjęcia z lampą były o wiele lepsze, dlatego dużym zaskoczeniem jest dla mnie fatalna jakość zdjęć z lampą w trybie auto z nikona d5100

GonzoG
15-05-2013, 13:22
nie bardzo rozumiem. na innych trybach nie rusza iso bo iso jest przez użytkowanika określone (jesli się ustawi zbyt wysokie to również będą szumy), natomiast na auto to aparat sam dostosowuje iso do warunków i nie mamy na to wpływu. Zdjęcie robiłem na PSAM w ogóle nie ingerując w ustawienia. Jedyne co zrobiłem to ustawiłem moc lampy na 1/1 oraz iso na 100 lub 200 i każde zdjęcie w trybach PSAM jest niepodważalnie lepsze od każdego zdjęcia w trybie auto (o wiele jaśniejsze, bez szumów do dużego powiększania, ostrzejsze, jakość o wiele, wiele wyższa niż w trybie auto) W trybie auto jak już pisałem jakość jest o wiele gorsza niż z kompaktu.

I dziwisz się, że zdjęcia wyglądają inaczej ??
Jak moc lampy ustawisz ręcznie i ISO ręcznie, to aparat już nic innego nie ustawia, a nawet jak ustawia, to nie ma to znaczenia. Przy lampie ważna jest tylko przesłona (w ciemnościach i tak ją otworzy), ISO i moc lampy.

Ustaw lampę na TTL, to zobaczysz identyczne efekty w poziomie naświetlenia zdjęcia.

Aparat tego nie ustawia całkiem "w ciemnościach", lampa działa w i-TTL czyli robi przedbłysk pomiarowy i z niego liczy zarówno ISO, jak też moc błysku.

Błysk pomiarowy TTL służy tylko i wyłącznie do określenia mocy lampy. Pozostałe parametry są określane na podstawie ilości światła zastanego.

nowy83
15-05-2013, 13:23

no też tak mi się wydaje i moim zdaniem ta moc błysku jest o wiele za słaba jak na warunki w jakich robione jest zdjęcie. Czyżby tryb auto w d5100 był tak beznadziejny, że zrobienie zdjęcia z lampą jest poprostu niemożliwe???

MiQ27
15-05-2013, 13:24
Jak poczekasz do wieczora to spróbuje powtórzyć Twój eksperyment :)

nowy83
15-05-2013, 13:25
I dziwisz się, że zdjęcia wyglądają inaczej ??
Jak moc lampy ustawisz ręcznie i ISO ręcznie, to aparat już nic innego nie ustawia, a nawet jak ustawia, to nie ma to znaczenia. Przy lampie ważna jest tylko przesłona (w ciemnościach i tak ją otworzy), ISO i moc lampy.

Ustaw lampę na TTL, to zobaczysz identyczne efekty w poziomie naświetlenia zdjęcia.

Błysk pomiarowy TTL służy tylko i wyłącznie do określenia mocy lampy. Pozostałe parametry są określane na podstawie ilości światła zastanego.

No właśnie o to chodzi że na TTL te doświetlenie jest bardzo słabe przez co zdjęcie jest ciemne i slabej jakości. a na trybie auto nie można tego zmienić i zawsze jest ustawione TTL.

GonzoG
15-05-2013, 13:50
No właśnie o to chodzi że na TTL te doświetlenie jest bardzo słabe przez co zdjęcie jest ciemne i slabej jakości. a na trybie auto nie można tego zmienić i zawsze jest ustawione TTL.

A czego więcej oczekujesz od trybu auto ??
Aparat tak dobiera sobie parametry, jak to przewidział mały żółty ludzik w swoim boksie 1.5x1.5m.
Jak chcesz dobre zdjęcia na auto, to kup kompakt za 600zł, a nie lustrzankę. Tu im droższa tym gorszy tryb auto, a w tych drogich w ogóle nie działa.

Masz chyba z 20 trybów tematycznych, które dopierają parametry pod odpowiedni rodzaj zdjęć.

Jak chcesz mieć jeden do wszystkiego, to wiadomo jedno - będzie do dupy, a nie żeby zawsze zrobić Ci wymarzone zdjęcie.

Jak chcesz na auto mniej szumu, ustaw sobie niższe ISO. Stopnia naświetlnia nie zmienisz, bo aparat dobiera go poprawnie, a że twoje postrzeganie jasności zdjęcia jest skrzywione - trudno, będziesz musiał się przestawić.

nowy83
15-05-2013, 13:56
A czego więcej oczekujesz od trybu auto ??
Aparat tak dobiera sobie parametry, jak to przewidział mały żółty ludzik w swoim boksie 1.5x1.5m.
Jak chcesz dobre zdjęcia na auto, to kup kompakt za 600zł, a nie lustrzankę. Tu im droższa tym gorszy tryb auto, a w tych drogich w ogóle nie działa.

Masz chyba z 20 trybów tematycznych, które dopierają parametry pod odpowiedni rodzaj zdjęć.

Jak chcesz mieć jeden do wszystkiego, to wiadomo jedno - będzie do dupy, a nie żeby zawsze zrobić Ci wymarzone zdjęcie.

Jak chcesz na auto mniej szumu, ustaw sobie niższe ISO. Stopnia naświetlnia nie zmienisz, bo aparat dobiera go poprawnie, a że twoje postrzeganie jasności zdjęcia jest skrzywione - trudno, będziesz musiał się przestawić.

"Jak chcesz na auto mniej szumu, ustaw sobie niższe ISO." W trybie auto można zmienić iso?? Jestem po prostu zdziwiony bo w d90 te zdjęcia na auto wychodzą jasne i ostre. Wiem, że d90 to troszke wyższa półka ale z drugiej strony zdjęcia z d5100 są podobno bardzo dobrej jakości. Nie wiedziałem po prostu że w trybie Auto nie da się zrobić zdjęcia z lampą a tak niestety jest w przypadku d5100, co uważam za dziwne zjawisko. Jeśli ktoś ma d5100 to bardzo bym prosił o zamieszczenia zdjęcia z lampą w trybie auto żebym mógł się upewnić co do faktycznego poprawnego działania mojego aparatu.

darkmajin
15-05-2013, 14:03
to nie aparat jest kiszka tylko tryb auto jeszcze raz piszę... gdyby iso w trybie auto zbić na 200 był by zerowy szum.. kompakty zawsze wybierze niskie iso dlatego jest tam mniej ziarna

http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/20 <- tutaj review iso przy 3200 jest takie jak powinno

1. twój aparat działa poprawnie....
2. zostaw w spokoju tryb auto
3. używaj A to takie bardziej dorosłe auto ;)

nowy83
15-05-2013, 14:15
Czyli rozumiem, że w trybie auto z lampą przy bardzo słabym świetle aparat zamiast ustawić niższe iso i większą moc lampy co dałoby o wiele lepsze zdjęcie, to zamiast tego aparat ustawia wysokie iso i mniejszą moc lampy przez co zdjęcie jest kiepskiej jakości - dobrze to rozumiem?? i rozumiem że tak robi każdy d5100 bo jakiś debil tak postanowił tworząc dla tego aparatu tryb auto??

MiQ27
15-05-2013, 14:22
Tryb auto prawdopodobnie preferuje robienie zdjęć w świetle zastanym, z dopalaniem lampą a nie z lampą jako głównym źródłem światła.
Po to jest w D5100 fafnaście innych programów tematycznych, żeby sobie dopasować do warunków.

Ale jak wspomniałem, spróbuję powtórzyć Twój test.

darkmajin
15-05-2013, 14:24
niestety nikt nie stwierdzi bez głębszych testów jaka była moc lampy może 100% , a d90 ma mocniejszą..i może przez to aparat może zbić tam iso.... ręki nie dam uciąć, ale czy nie masz kompensacji ekspozycji i lampy w auto? podbij o 2/3ev i sprawdź lub przełącz na M i nastawy z auto z mniejszym iso + kompensacja...

...ale tak ktoś tak postanowił żeby to zrekompensować masz tryby tematyczne (również auto) które teoretycznie powinny zachować się lepiej

no MiQ był szybszy.. taki marny flash to jest do doświetlania i w zasadzie zdjęcia na wprost z lampą i w ciemności będą trudne do rozróżnienia od kopaktu..

dlatego uciekaj od zielonego siedź na PASM puki się nie nauczysz..

nowy83
15-05-2013, 14:26
Tryb auto prawdopodobnie preferuje robienie zdjęć w świetle zastanym, z dopalaniem lampą a nie z lampą jako głównym źródłem światła.
Po to jest w D5100 fafnaście innych programów tematycznych, żeby sobie dopasować do warunków.

Ale jak wspomniałem, spróbuję powtórzyć Twój test.

Czyli rozumiem, że posiadasz d5100?? Bo tak jak już wcześniej pisałem np na d90 w zupełnej ciemności te zdjęcia z lampą na auto wychodzą o wiele lepsze. Czekam wieczorkiem na relacje

nowy83
15-05-2013, 14:30
Bedę w domu to pokombinuje. Jeśli rzeczywiście taki jest urok d5100 to ok, po prostu zależy mi na tym, żeby mieć pewność, że z moim egemplarzem wszystko jest w porządku:)

GonzoG
15-05-2013, 14:35
"Jak chcesz na auto mniej szumu, ustaw sobie niższe ISO." W trybie auto można zmienić iso?? Jestem po prostu zdziwiony bo w d90 te zdjęcia na auto wychodzą jasne i ostre. Wiem, że d90 to troszke wyższa półka ale z drugiej strony zdjęcia z d5100 są podobno bardzo dobrej jakości. Nie wiedziałem po prostu że w trybie Auto nie da się zrobić zdjęcia z lampą a tak niestety jest w przypadku d5100, co uważam za dziwne zjawisko. Jeśli ktoś ma d5100 to bardzo bym prosił o zamieszczenia zdjęcia z lampą w trybie auto żebym mógł się upewnić co do faktycznego poprawnego działania mojego aparatu.

Jeśli Ty nie możesz zmienić ISO w trybie auto, to kup Nikona, a nie jego chińską podróbkę.

A co do porównania z D90... może w ogóle porównaj z Canonem, albo Sony SLT...

Nie ma czegoś takiego, jak porównanie zdjęć w trybie auto na dwóch różnych aparatach. To mogą być 2 zupełnie różne algorytmy i nigdy nie zrobią nawet zbliżonych zdjęć.

nowy83
15-05-2013, 14:38
Jeśli Ty nie możesz zmienić ISO w trybie auto, to kup Nikona, a nie jego chińską podróbkę.

Nie ma czegoś takiego, jak porównanie zdjęć w trybie auto na dwóch różnych aparatach. To mogą być 2 zupełnie różne algorytmy i nigdy nie zrobią nawet zbliżonych zdjęć.

Na pudełku było napisane Nikon... a tak poważnie to w domu jeszcze pobróbuje. Wczoraj był mój pierwszy dzień z lustrzanką więc moja wiedza jest narazie żadna:) Stąd część moich pytań może wydawać się wielu z was abstrakcyjna:)

GonzoG
15-05-2013, 14:48
Na pudełku było napisane Nikon... a tak poważnie to w domu jeszcze pobróbuje. Wczoraj był mój pierwszy dzień z lustrzanką więc moja wiedza jest narazie żadna:) Stąd część moich pytań może wydawać się wielu z was abstrakcyjna:)

Pierwszy dzień i już pytania... szczerze, to ja wiedząc jak się obchodzić z lustrzanką i jak działają jakie tryby w aparacie, potrzebowałem ok 3-4 dni na przebrnięcie przez instrukcję i zrozumienie niuansów Nikona... a był to tylko D60...

Mam dla Ciebie jedną radę.
W lewą rękę instrukcja, w prawą aparat i tak powoli, punkt po punkcie sprawdzić jak działa, następnie porównać z poprzednimi... aż zrozumiesz czym co się różni i dlaczego daje to takie a nie inne efekty.

Jak zrobisz to i będziesz mieć jakieś wątpliwości, czy dobrze zrozumiałeś instrukcję, to dopiero możesz się o coś pytać.

Na razie jesteś na drugim etapie po zakupie lustrzanki przez totalnego laika:
1) mam/kupię lustrzankę, będę robić świetne zdjęcia...
2) mam lustrzankę za 3000zł, która robi gorsze zdjęcia niż kompakt za 300zł - aparat jest popsuty.

Na pudełku po adidasach za 30zł z targowiska też są 3 paski i jest napisane adidas i nawet wygląda identycznie jak to oryginalne...

darkmajin
15-05-2013, 14:52
2) mam lustrzankę za 3000zł, która robi gorsze zdjęcia niż kompakt za 300zł - aparat jest popsuty.

jakie to prawdziwe :D

nowy83
15-05-2013, 14:53
Pierwszy dzień i już pytania... szczerze, to ja wiedząc jak się obchodzić z lustrzanką i jak działają jakie tryby w aparacie, potrzebowałem ok 3-4 dni na przebrnięcie przez instrukcję i zrozumienie niuansów Nikona... a był to tylko D60...

Mam dla Ciebie jedną radę.
W lewą rękę instrukcja, w prawą aparat i tak powoli, punkt po punkcie sprawdzić jak działa, następnie porównać z poprzednimi... aż zrozumiesz czym co się różni i dlaczego daje to takie a nie inne efekty.

Jak zrobisz to i będziesz mieć jakieś wątpliwości, czy dobrze zrozumiałeś instrukcję, to dopiero możesz się o coś pytać.

Jakbym zapłacił za nią 3000 zł to bym dopiero się wpieniał;) Dobra już nie zawracam głowy i zaczne próbować. Nie pytałbym jednak o to gdyby to chodziło tylko o nieumiejętność robienia zdjęć. Po prostu mam/miałem obawy czy aparat jest sprawny a że na zwrot jest tylko kilka dni więc postanowiłem napisać o tym od razu.

nowy83
15-05-2013, 16:57

Jest tak jak mi się wydawało, nie ma możliwości zmiany iso w trybie auto. Tak samo nie można zmienić ekspozycji. Tryb auto w d5100 tak wygląda i nie wiem skąd taka pewność, że jest inaczej.

MiQ27
15-05-2013, 17:50
Ale numer, rzeczywiście w D5100 nie da się zmienić ISO w trybie zielonym :shock:
W starym D40 można, a tutaj nie...
Okej, obadamy co jeszcze Nikon namieszał.

viper-ek
15-05-2013, 20:56
Koledzy wybaczą, również jestem "nowy" (czytam - zamiast pisać) - ale w trybie zielonym da się zmienić ISO. Po prostu należy wykorzystać opcję "Automatyczny dobór ISO" i ją zwyczajnie wyłączyć, a następnie ustawić "Maksymalną czułość" np na 200. Wtedy w trybie zielonym ISO będzie w zakresie 100-200 :) Czy się mylę?

Ps. Ja instrukcję (co prawda do d90) katowałem chyba z 5 dni, aż wyładowałem baterię.

nowy83
15-05-2013, 21:02
Koledzy wybaczą, również jestem "nowy" (czytam - zamiast pisać) - ale w trybie zielonym da się zmienić ISO. Po prostu należy wykorzystać opcję "Automatyczny dobór ISO" i ją zwyczajnie wyłączyć, a następnie ustawić "Maksymalną czułość" np na 200. Wtedy w trybie zielonym ISO będzie w zakresie 100-200 :) Czy się mylę?

Ps. Ja instrukcję (co prawda do d90) katowałem chyba z 5 dni, aż wyładowałem baterię.

Opcja automatyczny dobór iso jest NIEDOSTĘPNY W TRYBIE AUTO!!!

viper-ek
15-05-2013, 21:20
Rzeczywiście, źle zerknąłem w instrukcję. Więc chyba jednak po prostu wykastrowali w d5100 z możliwości zmiany ISO w trybie AUTO. Może uznali, że ten model ma tak dobre wysokie ISO, że użytkownik nie powinien ingerować :)

nowy83
15-05-2013, 22:54
Jak poczekasz do wieczora to spróbuje powtórzyć Twój eksperyment :)

no i jak, próbowałeś zrobić zdjęcia w trybie auto??

MiQ27
15-05-2013, 23:42
No więc u mnie działa.
Pokój prawie w ciemnościach, aparat ustawił ISO 3200, 1/60 i f/3.5 (Nikkor 18-70 @ 18 ) i zdjęcie jest akceptowalne, aczkolwiek histogram głównie zajmuje lewą połowę.
W trybie M przy tych samych ustawieniach obraz różni się pomijalnie.
Faktycznie w zielonym trybie nie ma żadnej kontroli nad zdjęciem (ISO auto na stałe, korekcja EV wyłączona) więc to kolejny powód by go nie używać. Wygląda jak "for dummies - by dummies".
Włączenie trybu "Przyjęcie/Wnętrza" pozwala na ręczne wybranie ISO, czyli jest w tym mądrzejsze od zielonego trybu.

nowy83
15-05-2013, 23:46
No więc u mnie działa.
Pokój prawie w ciemnościach, aparat ustawił ISO 3200, 1/60 i f/3.5 (Nikkor 18-70 @ 18 ) i zdjęcie jest akceptowalne, aczkolwiek histogram głównie zajmuje lewą połowę.
W trybie M przy tych samych ustawieniach obraz różni się pomijalnie.
Faktycznie w zielonym trybie nie ma żadnej kontroli nad zdjęciem (ISO auto na stałe, korekcja EV wyłączona) więc to kolejny powód by go nie używać. Wygląda jak "for dummies - by dummies".
Włączenie trybu "Przyjęcie/Wnętrza" pozwala na ręczne wybranie ISO, czyli jest w tym mądrzejsze od zielonego trybu.

a zrób to samo zdjęcie na manualu z iso 100 i maksymalną mocą lampy. w ustawieniach lampy zmień ttl na manualne ustawienia. i powiedz czy zdjęcie wyszło inne. bo u mnie wychodzi o niebo lepsze aniżeli w trybie auto.

MiQ27
15-05-2013, 23:54
Ale jak lampa działa w TTL to błyska wg swiatłomierza. A światłomierz jest skalibrowany na 18% szarość.
To lustrzanka, nie ma wbudowanego efektu WOW jak w kompaktach, tu trzeba wiedzieć czym i jak kręcić. Jak chcę mieć jaśniejsze zdjęcie to daję korektę EV na plus.
Więc nadal w TTL, tryb M itd, jak wkręciłem korektę błysku na +1EV to wyszło - zgodnie z oczekiwaniami - jaśniejsze. Histogram się przesunął na pozycję 3/4.
Wszystko działa jak należy i zgodnie z moimi oczekiwaniami - być może miałeś inne oczekiwania :)

nowy83
15-05-2013, 23:55
moim zdaniem jeśli zdjęcie zrobione jest w zupełnych ciemnościach i aparat sam ustawia iso na poziomie 3200 to te zdjęcie musi mieć szumy już po jego niewielkim powiększeniu. znacznie lepsza jakość zdjęcia będzie gdy przejdziemy na M i zmniejszymy iso ręcznie do 100 i moc lampy weźmiemy na maxa. Zdjęcie nie dość że będzie jaśniejsze to po powiększeniu będą znacznie mniejsze szumy niż w zdjęciu w trybie auto. Czy może ktoś to potwierdzić bo u mnie dokładnie tak się dzieje:)

GonzoG
15-05-2013, 23:57
a zrób to samo zdjęcie na manualu z iso 100 i maksymalną mocą lampy. w ustawieniach lampy zmień ttl na manualne ustawienia. i powiedz czy zdjęcie wyszło inne. bo u mnie wychodzi o niebo lepsze aniżeli w trybie auto.

A ile razy można do Ciebie pisać to samo - jak ustawisz ręcznie, to będzie inne niż na auto... To jest przecież zupełnie normalne.

To, że nie podoba ci się jasność zdjęć - przykro mi, ale jest bardziej poprawna nie będzie w żadnym trybie auto i półauto, jeśli nie zrobisz korekty. Zdjęcia z histogramem w połowie są poprawnie naświetlone. Tak był, jest i będzie w każdym aparacie, bo tak ma on działać.
Jak uważasz, że zdjęcia są złe - od tego są tryby półautomatyczne i manual, abyś mógł zrobić sobie korektę.
Dla trybu auto - i czara karta i biała karta wygląda tak samo i będzie tak samo naświetlona - to jest podstawa działania pomiaru światła w aparacie. Jak masz problem z podstawami - zajmij się najpierw nauką, a później szukaniem dziury w całym, bo nie masz zielonego pojęcia czego można wymagać od aparatu.

nowy83
15-05-2013, 23:58
Ale jak lampa działa w TTL to błyska wg swiatłomierza. A światłomierz jest skalibrowany na 18% szarość.
To lustrzanka, nie ma wbudowanego efektu WOW jak w kompaktach, tu trzeba wiedzieć czym i jak kręcić. Jak chcę mieć jaśniejsze zdjęcie to daję korektę EV na plus.
Więc nadal w TTL, tryb M itd, jak wkręciłem korektę błysku na +1EV to wyszło - zgodnie z oczekiwaniami - jaśniejsze. Histogram się przesunął na pozycję 3/4.
Wszystko działa jak należy i zgodnie z moimi oczekiwaniami - być może miałeś inne oczekiwania :)

nie chodzi mi o korektę błysku. w ttl na manualu jeśli ustawisz ustawienia takie jak na auto to zdjęcie będzie takie samo. ttl gorzej doświetla zdjęcie z tego co zauważyłem. chodzi mi o to żebyś zrobil zdjęcie na manualu ale nie w ttl lecz na manualnych ustawieniach z maksymalną mocą lampy przy iso 100. wtedy zdjęcie wychodzi moim zdaniem najlepsze. mógłbyś to sprawdzić u siebie??

nowy83
16-05-2013, 00:00
A ile razy można do Ciebie pisać to samo - jak ustawisz ręcznie, to będzie inne niż na auto... To jest przecież zupełnie normalne.

To, że nie podoba ci się jasność zdjęć - przykro mi, ale jest bardziej poprawna nie będzie w żadnym trybie auto i półauto, jeśli nie zrobisz korekty. Zdjęcia z histogramem w połowie są poprawnie naświetlone. Tak był, jest i będzie w każdym aparacie, bo tak ma on działać.
Jak uważasz, że zdjęcia są złe - od tego są tryby półautomatyczne i manual, abyś mógł zrobić sobie korektę.
Dla trybu auto - i czara karta i biała karta wygląda tak samo i będzie tak samo naświetlona - to jest podstawa działania pomiaru światła w aparacie. Jak masz problem z podstawami - zajmij się najpierw nauką, a później szukaniem dziury w całym, bo nie masz zielonego pojęcia czego można wymagać od aparatu.

ty za to masz pojęcie i piszesz bzdury że d5100 ma możliwość ustawiania iso w trybie auto:) Jak się czegoś nie wie to sie bzdur nie pisze. ja się nie wymądrzam lecz zadaje pytania bo nie wiem jak jest prawda a Ty się plujesz a sam wprowadzasz w błąd.

MiQ27
16-05-2013, 00:01
Owszem, tak się dzieje.
Ale ktoś w Nikon R&D zadecydował, że zielony ma być trybem "idiotenkamera" i tak to działa. Zdjęcia głównie w plenerze, tam gdzie zielono :)
Skoro robisz zdjęcia w ciemnościach, masz na to przewidziane bodaj cztery programy tematyczne do tego, które zachowują się wtedy lepiej niż zielony, i np. pozwalają wybrać ISO. Jednak nadal są to tryby automatyczne.
Jak chcesz większą kontrolę, to w PASM masz korektę ekspozycji ORAZ korektę błysku, nie musisz zaraz jechać na pełnym manualu.

Jeszcze raz powtórzę - to jest lustrzanka, tu trzeba już wiedzieć czym i jak kręcić żeby wyszło to co chcemy.
Do pracy w full auto są inne aparaty.

nowy83
16-05-2013, 00:03
Owszem, tak się dzieje.
Ale ktoś w Nikon R&D zadecydował, że zielony ma być trybem "idiotenkamera" i tak to działa. Zdjęcia głównie w plenerze, tam gdzie zielono :)
Skoro robisz zdjęcia w ciemnościach, masz na to przewidziane bodaj cztery programy tematyczne do tego, które zachowują się wtedy lepiej niż zielony, i np. pozwalają wybrać ISO. Jednak nadal są to tryby automatyczne.
Jak chcesz większą kontrolę, to w PASM masz korektę ekspozycji ORAZ korektę błysku, nie musisz zaraz jechać na pełnym manualu.

Dzięki, chciałem tylko potwierdzić moje spostrzeżenia po pierwszym dniu z lustrzanką. Pewne rzeczy mi się wyjaśniły. Dzięki za pomoc. Szkoda że niektórzy potrafią się tylko mądrzyć i pisać bzdury zamiast pomóc komuś kto zwyczajnie się dopiero uczy.

GonzoG
16-05-2013, 00:17
nie chodzi mi o korektę błysku. w ttl na manualu jeśli ustawisz ustawienia takie jak na auto to zdjęcie będzie takie samo. ttl gorzej doświetla zdjęcie z tego co zauważyłem. chodzi mi o to żebyś zrobil zdjęcie na manualu ale nie w ttl lecz na manualnych ustawieniach z maksymalną mocą lampy przy iso 100. wtedy zdjęcie wychodzi moim zdaniem najlepsze. mógłbyś to sprawdzić u siebie??

TTL nie doświetla ani za mało, ani za dużo.

No, to jak tak bardzo lubisz robić w manualnu i przy pełnej mocy lampy, to teraz polecam Ci wybrać się do cioci na imieniny i porobić tak zdjęcia...

Od 6 lat mam cyfrową lustrzankę, wcześniej analogi, gdzieś od 1998 lustrzankę i lampę z TTL - zawsze działało to tak samo i zawsze naświetlało na podobnym poziomie. Jakoś przez te ostatnie lata nie znalazłem problemów z działaniem TTL. Od czasu cyfry zawsze pomiar jest na środek histogramu. Jak masz w kadrze jednolitą jasność, to histogram będzie na środku, jak masz różne barwy (jasne i ciemne), to jasne będą jaśniejsze, bo aparat ustawi się również do odpowiedniego naświetlenia ciemniejszych fragmentów.

Tak czy owak - działa jak powinien - nie podoba się, wróć do kompaktów i komórek.

nowy83
16-05-2013, 00:27
TTL nie doświetla ani za mało, ani za dużo.

No, to jak tak bardzo lubisz robić w manualnu i przy pełnej mocy lampy, to teraz polecam Ci wybrać się do cioci na imieniny i porobić tak zdjęcia...

Od 6 lat mam cyfrową lustrzankę, wcześniej analogi, gdzieś od 1998 lustrzankę i lampę z TTL - zawsze działało to tak samo i zawsze naświetlało na podobnym poziomie. Jakoś przez te ostatnie lata nie znalazłem problemów z działaniem TTL. Od czasu cyfry zawsze pomiar jest na środek histogramu. Jak masz w kadrze jednolitą jasność, to histogram będzie na środku, jak masz różne barwy (jasne i ciemne), to jasne będą jaśniejsze, bo aparat ustawi się również do odpowiedniego naświetlenia ciemniejszych fragmentów.

Tak czy owak - działa jak powinien - nie podoba się, wróć do kompaktów i komórek.

Ja nie mówię że TTL doświetla za mało tylko że doświetla o wiele słabiej niż na ręcznych ustawieniach przy maksymalnej mocy lampy. w d5100 w trybie auto nie można zmienić TTL na ręczne ustawienia a dodatkowo aparat sam ustawia bardzo wysokie iso przez co zdjęcie jest o wiele gorsze niż na manualu przy lampie ustawionej na maksymalna moc i przy iso 100. Takie mam spostrzeżenia i nie mając zadnej wiedzy chciałem się dowiedzieć czy rzeczywiście tak byc powinno. W kompakcie działało to zupełnie inaczej i dlatego jest to dla mnie nowość że zdjęcie z lustrzanki w trybie auto może być gorsze niż z kpmpaktu. Teraz to wiem i powoli zaczynam to rozumieć. Nie wymądrzam się lecz chciałem się upewnić że z moim aparatem wszystko jest w porządku i stąd moje pytania. Pozdrawiam i życzę miłej nocy:)

puciek
16-05-2013, 07:47
Ja nie mówię że TTL doświetla za mało tylko że doświetla o wiele słabiej niż na ręcznych ustawieniach przy maksymalnej mocy lampy.
No to niesamowitą prawdę odkryłeś. Logicznym jest, że aparat w trybie TTL tak mocno błyśnie (od minimalnego doświetlenia, do maksymalnego błysku) żeby poprawnie naświetlić zdjęcie. Nie błyska pełną mocą! A Ty się dziwisz, że tego nie robi, bo w manualu błyska tak, jak zam ustawisz czyli 1/1. Toż to oczywista oczywistość. Równie dobrze mogłeś się zdziwić, że w TTL'u nie błyska z mocą 1/16 błysku, a na manualu tak. Priorytetem dla D5100 jest prawdopodobnie prawidłowe naświetlanie zdjęcia za pomocą światła zastanego. Jeżeli tego brakuje, to aparat uruchamia błysk. Powodem tego w ciemnym pomieszczeniu masz wysokie ISO i lekkie dobłyśnięcie lampą. D5100 to puszka dla totalnych amatorów i tak została zaprojektowana.

viper-ek
16-05-2013, 08:07
Kolego nowy83, Twój problem wynika właściwie z braku podstawowej wiedzy na temat tego jak działa aparat. Jak wspominałem ja również jestem bardzo początkującym amatorem, ale spędziłem wiele czasu na czytaniu instrukcji, równych turotiali, żeby zrozumieć co i jak działa oraz co na co ma wpływ. Naprawdę gorąco Ci polecam pójście tą drogą. Dlaczego? Bo nawet ja ze swoją bardzo niewielką wiedzą wiem, że jak jest duże ISO to potrzeba mniej światła lub że tryb TTL nie używa zawsze pełnej mocy lampy, a taką jaka jest potrzebna do zapewnienia właściwego oświetlenia (ekspozycji). A przede wszystkim wiem, że to nie aparat robi zdjęcia tylko MY, tym bardziej w lustrzankach, gdzie kupuje się je po to by mieć dość duża kontrolę nad aparatem.

nowy83
16-05-2013, 08:08
No to niesamowitą prawdę odkryłeś. Logicznym jest, że aparat w trybie TTL tak mocno błyśnie (od minimalnego doświetlenia, do maksymalnego błysku) żeby poprawnie naświetlić zdjęcie. Nie błyska pełną mocą! A Ty się dziwisz, że tego nie robi, bo w manualu błyska tak, jak zam ustawisz czyli 1/1. Toż to oczywista oczywistość. Równie dobrze mogłeś się zdziwić, że w TTL'u nie błyska z mocą 1/16 błysku, a na manualu tak. Priorytetem dla D5100 jest prawdopodobnie prawidłowe naświetlanie zdjęcia za pomocą światła zastanego. Jeżeli tego brakuje, to aparat uruchamia błysk. Powodem tego w ciemnym pomieszczeniu masz wysokie ISO i lekkie dobłyśnięcie lampą. D5100 to puszka dla totalnych amatorów i tak została zaprojektowana.

No właśnie jest to puszka dla totalnych amatorów a tak naprawdę w bardzo słabym oświetleniu kompletny amator jeśli chciałby skorzystać z trybu auto to zdjęcie będzie bardzo słabe. Dlatego myślałem, że właśnie w tego typu puszkach tryb auto jest ciut lepszy. A tu się jednak okazuje, że w d90 która jest bardziej zaawansowana tryb auto jest lepszy mimo, że taki aparat prędzej kupi któś komu bardziej zależy na ustawieniach manualnych. Podsumowując w trybie auto d5100 w kiepskich warunkach ustawia o wiele wyższe iso aniżeli d90 i a mniej doświetla lampą. Zdjęcie przez w trybie auto na d90 wygląda lepiej niż na d5100. Z tego wynika że nawet najprostsza lustrzanka typowo amatorska (d5100) wymaga od użytkownika robienia zdjęć poza trybem auto.

nowy83
16-05-2013, 08:13
Kolego nowy83, Twój problem wynika właściwie z braku podstawowej wiedzy na temat tego jak działa aparat. Jak wspominałem ja również jestem bardzo początkującym amatorem, ale spędziłem wiele czasu na czytaniu instrukcji, równych turotiali, żeby zrozumieć co i jak działa oraz co na co ma wpływ. Naprawdę gorąco Ci polecam pójście tą drogą. Dlaczego? Bo nawet ja ze swoją bardzo niewielką wiedzą wiem, że jak jest duże ISO to potrzeba mniej światła lub że tryb TTL nie używa zawsze pełnej mocy lampy, a taką jaka jest potrzebna do zapewnienia właściwego oświetlenia (ekspozycji). A przede wszystkim wiem, że to nie aparat robi zdjęcia tylko MY, tym bardziej w lustrzankach, gdzie kupuje się je po to by mieć dość duża kontrolę nad aparatem.

Kolego, ja sie ucze od wczoraj więc mam prawo nie wiedzieć ale już zakładając, że nawet masz racje co do tego że lepiej najpierw poczytać a dopiero później pytać to mi chodziło jedynie o fakt bardzo słabego trybu auto w d5100. Jak działa TTL czy iso to doskonale wiem. Chodziło mi jedynie o to, że w d5100 tryb auto działa gorzej niż w d90 czy nawet prostszych kompaktach. Teraz już to wiem a chciałem jedynie wykluczyć wadę mojego egzemplarza. i tak na marginesie moim zdaniem w trybie auto d5100 ustawia za duże iso przez co za mało doświetla zdjęcie i jest one ciemne i z szumami. Ale taki już urok d5100. Byłem tym ździwiony na początku bo myślałem, że w amatorskiej lustrzance tryb auto będzie działać ciut lepiej. Pozdrawiam.

Andrzej1974
16-05-2013, 08:23
A ja myślałem, że raczej dla "totalnych amatorów" przeznaczone są najprostsze i zarazem najmniej skomplikowane aparaty Nikona z serii D3xxx a nie D5xxx czy D7xxx. Może trzeba było kolego nowy83 właśnie taką puszkę (D3xxx) kupić? Albo D90, która za chwilę okaże się, że sama robi zdjęcia i tryby PASM nie są w niej potrzebne skoro mamy zielone Auto, które jest takie "rewelacyjne". IMHO nie po to kupuje się lustrzankę żeby robić zdjęcia w trybie zielonym, czyż nie tak? I weź sobie do serca słowa viper-ka, które pozwolę sobie zacytować:

Kolego nowy83, Twój problem wynika właściwie z braku podstawowej wiedzy na temat tego jak działa aparat.

Bez czytania, bez zadawania setek pytań "dlaczego?" etc zawsze będziesz miał problemy...

Edit: Sam mam D5100 i w wolnej chwili sprawdzę ten (wg. Ciebie) "bardzo słaby tryb auto w d5100".

MiQ27
16-05-2013, 08:27
puciek, dla totalnych amatorów to są kompakty i komórki a gdyby D5100 był do nich skierowany to ww. amator nie wyszedł by poza zielony program i nie byłoby tematów takich jak ten :)
Własnie dlatego, że D5100 nie jest dla "totalnych amatorów" są w nim takie a nie inne zachowania i amatorzy się gubią.
Np. w trybie zielonym zdjęcie jest "przygaszone" żeby nie przepalić świateł, bo jak się w pokoju błyśnie lampą to ona zazwyczaj się od czegoś odbije i na prawym skraju histogramu będzie szpilka a w kadrze rozbłysk. Kompakt walnie lampą tak, żeby było jasno jak w dzień bo amatorzy się do tego przyzwyczaili.

A jak się wejdzie w PASM to możliwości kontroli nad zdjęciem niewiele odbiegają od wyższych serii (nie mówię o guzikologii tylko o tym co da się wyciągnąć z matrycy)
Jest obsługa Picture Control, jest NEF w 14 bitach (a ostatnio znalazłem info że jest hack do firmware i można włączyć lossless compression czyli mieć RAWy jak z D7000).

Jeszcze raz, bo chyba nie dociera - zielony tryb nie jest do robienia zdjęć w mroku.
Od tego są przewidziane w D5100 inne programy, żeby aparat mógł takich amatorów potrzymać za rączkę :)

viper-ek
16-05-2013, 08:28
Możemy popisać jak amator z amatorem :) Moje zdanie jest takie, że lustrzanka to lustrzanka i tryb auto nie jest dla niej. Bo kupić lustrzankę, by robić na auto i ją tachać, gdy można mieć lekki i mały kompakcik?
Co do d5100 to wygląda na to, że w związku z tym, że matryca jest dość dobra (jak niektórzy mówią lata świetlne przed d90) to ma dużo lepsze użyteczne ISO i projektanci wymyślili by to było priorytetem dla aparatu.

MiQ27
16-05-2013, 08:35
To jedna z najlepszych matryc 16M na rynku. Chyba w ogóle jedna z najlepszych obecnie matryc DX.

Jak ktoś zauważył, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Zielony tryb jest tak po części "do wszystkiego" ale zapewne właśnie dlatego, że "do wszystkiego" się nie da, to jest tam program do krajobrazu, do nocy, świtu, zmierzchu i kotów.

To się oczywiście da zrobić w PASM ustawiając czas, migawkę, ISO, korektę EV, Picture Control, D-Lighting i co tam jeszcze ale najpierw fotograf musi wiedzieć, co mu będzie potrzebne.

nowy83
16-05-2013, 08:37
A ja myślałem, że raczej dla "totalnych amatorów" przeznaczone są najprostsze i zarazem najmniej skomplikowane aparaty Nikona z serii D3xxx a nie D5xxx czy D7xxx. Może trzeba było kolego nowy83 właśnie taką puszkę (D3xxx) kupić? Albo D90, która za chwilę okaże się, że sama robi zdjęcia i tryby PASM nie są w niej potrzebne skoro mamy zielone Auto, które jest takie "rewelacyjne". IMHO nie po to kupuje się lustrzankę żeby robić zdjęcia w trybie zielonym, czyż nie tak? I weź sobie do serca słowa viper-ka, które pozwolę sobie zacytować:

Bez czytania, bez zadawania setek pytań "dlaczego?" etc zawsze będziesz miał problemy...

Edit: Sam mam D5100 i w wolnej chwili sprawdzę ten (wg. Ciebie) "bardzo słaby tryb auto w d5100".

I właśnie dlatego że nie mam wiedzy to czytam a jak czegoś dalej nie rozumiem to piszę tutaj na forum - to chyba logiczne zachowanie. To skoro również masz d5100 to zrób zdjęcie w zupełnie ciemnym pokoju w trybie zielonym (auto) i takie samo zdjęcie w manualu z ustawieniami lampy ręcznymi (moc maksymalna lampy) oraz iso 100. Zdjęcie z trybu auto będzie posiadało o wiele większe szumy (na auto iso będziesz miał 2500-3200 zapewne) i oczywiście będzie ciemniejsze. Może dla niektórych jest to oczywiste ale dla mnie, czyli dla osoby która przez 6 lat miała kompakt a od wczoraj ma lustrzankę, na początku nie było to dla mnie takie jasne i stąd moje pytania.

viper-ek
16-05-2013, 08:43
To skoro również masz d5100 to zrób zdjęcie w zupełnie ciemnym pokoju w trybie zielonym (auto) i takie samo zdjęcie w manualu z ustawieniami lampy ręcznymi (moc maksymalna lampy) oraz iso 100. Zdjęcie z trybu auto będzie posiadało o wiele większe szumy (na auto iso będziesz miał 2500-3200 zapewne) i oczywiście będzie ciemniejsze.
Tego nawet nie trzeba sprawdzać, bo jak pisałeś jest to oczywiste. Na innym podobnej klasy sprzęcie będzie bardzo podobnie.

nowy83
16-05-2013, 08:53
Tego nawet nie trzeba sprawdzać, bo jak pisałeś jest to oczywiste. Na innym podobnej klasy sprzęcie będzie bardzo podobnie.

Zgadza się, że na innych zapewne będzie podobnie. Zmierzam jedynie do tego, że według mnie zdjecia w takich warunkach w trybie auto w d90 są akceptowalne a w d5100 są w tym trybie o wiele gorsze i jak dla mnie nie do przyjęcia. Ale pewnie dla każdego inna jakość zdjęcia oznacza zdjęcie ładne od nieładnego:)

MiQ27
16-05-2013, 08:55
Będzie albo i nie będzie, zależy od algorytmu. W niektórych aparatach załączenie lampy = zjazd na niskie ISO, inaczej niż tutaj.
Tutaj jest program do zdjęć w nocy i w ciemnicy.

darkmajin
16-05-2013, 08:56
Nikon Headquarters - Shinjuku, Tokyo, Japan

źródło (http://img268.imageshack.us/img268/7016/memecenter1368687312406.jpg)

te w d90 są akceptowalne, a robiłeś w tych samych warunkach? w d90 jest mocniejszy flash co pozwoliło zbić iso = ładniejszy obrazek...

pora zamknąć ten wątek bo nic nowego już się nie dowiesz - puszka sprawna, nikt nie pomyślał w nikonie że będziesz łaził w kompletnych ciemnościach z flashem i oczekiwał jakości zastanego przy niskim iso.. sorry..

puciek
16-05-2013, 08:59
No właśnie jest to puszka dla totalnych amatorów a tak naprawdę w bardzo słabym oświetleniu kompletny amator jeśli chciałby skorzystać z trybu auto to zdjęcie będzie bardzo słabe.
Przecież tryb P i tryby tematyczne to także AUTO. Dlaczego tak się upierasz przy trybie zielonym?

ps. D3xxx i D5xxx to puszki amatorskie. Dopiero seria D7xxx przeznaczona jest dla zaawansowanych .... amatorów.

MiQ27
16-05-2013, 09:00
nikt nie pomyślał w nikonie że będziesz łaził w kompletnych ciemnościach z flashem i oczekiwał jakości zastanego przy niskim iso.. sorry..

Pomyślał, pomyślał. Jest chociażby program Night Landscape, już nie mówiąc o trybie Night vision z ISO 102400 :)

nowy83
16-05-2013, 09:05
Nikon Headquarters - Shinjuku, Tokyo, Japan

źródło (http://img268.imageshack.us/img268/7016/memecenter1368687312406.jpg)

te w d90 są akceptowalne, a robiłeś w tych samych warunkach? w d90 jest mocniejszy flash co pozwoliło zbić iso = ładniejszy obrazek...

pora zamknąć ten wątek bo nic nowego już się nie dowiesz - puszka sprawna, nikt nie pomyślał w nikonie że będziesz łaził w kompletnych ciemnościach z flashem i oczekiwał jakości zastanego przy niskim iso.. sorry..

w d90 mocniejszy flash?? rozumiem, że masz na myśli moc flasha przy opcji TTL?? Bo na ręcznym ustawianiu lampy jak ustawię na maksymalną moc i nawet wezmę najnizsze iso 100 to i tak zdjęcie będzie bardzo jasne. Pytam bo nie do końca wiem co masz na myśli.

MiQ27
16-05-2013, 09:10
W D90 jest taka sama lampa jak w D5100, z lp 12 / ISO 100 w i-TTL

W D90 jest inny algorytm trybu zielonego. Ile razy jeszcze można pisać to samo?

darkmajin
16-05-2013, 09:12
źle to opisałem mocniejszy w sensie mocniej wypalił, a zmniejszył iso algoritmo jak pisze MiQ..

nowy83
16-05-2013, 09:13
źle to opisałem mocniejszy w sensie mocniej wypalił, a zmniejszył iso algoritmo jak pisze MiQ..

i teraz Panowie wszystko jest dla mnie jasne. Szkoda że nikt mi nie mógł tego napisać 50 postów wcześniej:) wielkie dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam.

GonzoG
16-05-2013, 09:55
i teraz Panowie wszystko jest dla mnie jasne. Szkoda że nikt mi nie mógł tego napisać 50 postów wcześniej:) wielkie dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam.

Taż było to pisane już kilka razy, tylko Ty nigdy nie czytasz co się pisze, bo zawsze wiesz lepiej - kompakty i komórki są lepsze.

nowy83
16-05-2013, 10:04
Taż było to pisane już kilka razy, tylko Ty nigdy nie czytasz co się pisze, bo zawsze wiesz lepiej - kompakty i komórki są lepsze.

szczególnie Ty to pisałeś:)))) jak nie chcesz pomagać innym tylko się wymądrzać to gratuluje wyboru.

GonzoG
16-05-2013, 10:17
szczególnie Ty to pisałeś:)))) jak nie chcesz pomagać innym tylko się wymądrzać to gratuluje wyboru.

Wybacz, ale chciałem pomóc, chciałem wytłumaczyć, ale do Ciebie najwyraźniej, to tu ja i kilka innych osób próbowało w miarę prosty sposób wytłumaczyć, nie chciało dotrzeć.

MiQ27
16-05-2013, 10:22
Dobra dobra. Nie masz D5100 a objawiałeś tu koledze prawdy absolutne (zmień ISO), co się okazało nieprawdą (bo się nie da), więc nic dziwnego że się zjeżył :)
Osobiście spodziewałem się po Nikonie większej konsekwencji w jego zielonym algorytmie - i Ty pewnie też. A tu siurpryza - działa inaczej. IMHO gorzej niż winnych puszkach.
Whatever, i tak nie używam zielonego.

nowy83
16-05-2013, 10:25
Wybacz, ale chciałem pomóc, chciałem wytłumaczyć, ale do Ciebie najwyraźniej, to tu ja i kilka innych osób próbowało w miarę prosty sposób wytłumaczyć, nie chciało dotrzeć.

czytałem wszystkie komentarze i niestety były bardzo różne więc ciężko mi było ocenić kto ma racje a kto nie. W jednym z postów śmiałeś się że chyba kupiłem chińską podróbkę a nie nikona skoro w trybie auto nie moge zmienić iso. i co?? nadal tak uważasz?? Dlatego nie dziw się, że wolałem usłyszeć jedną wersję od conajmniej kilku osób a nie opierać się na jednym czy dwóch postach. Ja jak czegoś nie wiem to się pytam a nie śmieje się z innych.

Andrzej1974
16-05-2013, 20:40
Jest obsługa Picture Control, jest NEF w 14 bitach (a ostatnio znalazłem info że jest hack do firmware i można włączyć lossless compression czyli mieć RAWy jak z D7000).

Czy możesz ciut bardziej rozwinąć ten temat?

viper-ek
16-05-2013, 20:49
klik (http://simeonpilgrim.com/nikon-patch/nikon-patch-beta.html)