PDA

Zobacz pełną wersję : Vlog na YouTube o fotografii, w poszukiwaniu inspiracji :)

Mosquito
14-05-2013, 19:53
Drodzy forumowicze, jako że forum nikona to miejsce dla mnie od zawsze ważne. Chcę podzielić się z Wami projektem nad którym pracuję.

Długa bałem się tego pomysłu. Jednak w końcu zdobyłem się na odwagę i zdecydowałem, że chcę spróbować stworzyć miejsce w którym miłośnicy fotografii mogliby odnaleźć inspirację.

Nie jest to akcja komercyjna, po prostu czuję potrzebę tworzenia czegoś wartościowego po pracy. Czegoś co mnie również zainspiruje do nauki i tworzenia lepszych fotografii.

Poniżej pierwszy, jeszcze ciepły, odcinek:

O tym jak wpleść odrobinę surrealizmu do swoich fotografii

nuN8ciH4Luk

Oprócz tego zachęcam Was do oglądnięcia, krótkiego wideo. W którym dowiecie się o co chodzi w całej inicjatywie.

d7vN7avL-ok

Jakość obrazu oraz dźwięku daleka jest od doskonałości. Wiem o tym, dlatego kilka dni temu sprzedałem mojego wspaniałego nikona d700.. i już niedługo tafii do mnie kila drobiazgów, które pozwolą mi poprawić jakość wideo.

To moje pierwsze kroki przed kamerą, dlatego proszę bądźcie litościwi :) Zgłaszajcie też wszelkie uwagi, zależy mi aby jakość tych materiałów rosła.

JK
14-05-2013, 20:36
Myślisz, ze intensywne machanie rękoma czyni Twoją wypowiedź ważniejszą? Nie specjalnie słuchałem tego co mówisz i czekałem, kiedy walniesz ręką w obiektyw. ;) Może popatrz na te filmiki z tej strony.

Mosquito
14-05-2013, 20:39
Myślisz, ze intensywne machanie rękoma czyni Twoją wypowiedź ważniejszą? Nie specjalnie słuchałem tego co mówisz i czekałem, kiedy walniesz ręką w obiektyw. ;) Może popatrz na te filmiki z tej strony.

ręce przy sobie.. tak, tak, ile razy ja to już słyszałem :P

dziękuję za feedback JK

devilcape
14-05-2013, 21:29
W samej idei tego co przygotowales, super. Wiem jak cieżko przekuć zamiary na czyny.
W warstwie tekstowej super. Ciekawie i merytorycznie a także inspirujaco.

Sposób przekazu jednak ciężki.
Użyłes formy, jaka moze sie sprawdzić przy 10 sekundowych, krótkich, dynamicznych filmikach, ale nie tu. Po 30s miałem dość tego ADHD, tym bardziej, ze nic tego nie uzasadnialo, nie komponowalo sie z tym o czym mówisz.
Dałem Ci jednak szanse, i wysluchalem do końca, boś nikoniarz;)

Pomyśl o formie przekazu jak o fotografii czy malarstwie o którym opowiadasz. Zwróć uwagę na kompozycje, na mocne punkty, akcenty, wygaszenia... Na estetykę wypowiedzi.
Zaprosiles nas na wernisaż sztuki poważnej i w tle, a nawet nie w tle, ale na ful pusciles muzę disco polo.

Nie epatuj taką agresją. To niszczy tą delikatną naturę tematu, jaką wybrałeś.

Odwaliles kawał dobrej roboty w warstwie merytorycznej, dodaj do tego harmonizujacy przekaz i bedzie pałer!

Mosquito
14-05-2013, 22:08
W samej idei tego co przygotowales, super. Wiem jak cieżko przekuć zamiary na czyny.
W warstwie tekstowej super. Ciekawie i merytorycznie a także inspirujaco.

Sposób przekazu jednak ciężki.
Użyłes formy, jaka moze sie sprawdzić przy 10 sekundowych, krótkich, dynamicznych filmikach, ale nie tu. Po 30s miałem dość tego ADHD, tym bardziej, ze nic tego nie uzasadnialo, nie komponowalo sie z tym o czym mówisz.
Dałem Ci jednak szanse, i wysluchalem do końca, boś nikoniarz;)

Pomyśl o formie przekazu jak o fotografii czy malarstwie o którym opowiadasz. Zwróć uwagę na kompozycje, na mocne punkty, akcenty, wygaszenia... Na estetykę wypowiedzi.
Zaprosiles nas na wernisaż sztuki poważnej i w tle, a nawet nie w tle, ale na ful pusciles muzę disco polo.

Nie epatuj taką agresją. To niszczy tą delikatną naturę tematu, jaką wybrałeś.

Odwaliles kawał dobrej roboty w warstwie merytorycznej, dodaj do tego harmonizujacy przekaz i bedzie pałer!

Bardzo dziękuję Ci za Twój komentarz. Szczerze Ci dziękuję, ponieważ Twoje słowa bardzo mocno do mnie przemówiły.

Cała ta idea to dla mnie ogromne wyzwanie. Zarówno w wymiarze merytorycznym jak i tym technicznym. Rzecz totalnie dla mnie nowa. Jeśli będę trafiać na krytykę taką jak ta Twoja. Czuję, że wyniosę z tego projektu bardzo dużo wartościowego doświadczenia. Dzięki!

Mosquito
21-05-2013, 22:16
Mam dla Was nowy filmik. Tym razem z d800 i dobrym mikrofonem.. więc jest odrobinkę lepiej...

...odrobinkę, ponieważ ciągle jeszcze nie ogarniam całego procesu tworzenia wideo.

Zapraszam serdecznie drodzy nikoniarze :)

1C5XjFIhcmc

_Ocean_
22-05-2013, 16:10
Projekt popieram.

Aczkolwiek (tu już mój subiektywizm) nie podoba mi się swoiste traktowanie fotografii jako zakompleksionego młodszego brata "sztuki malarstwa". Myślę, że na przestrzeni tylu lat już fotografia zdołała wypracować swoją autonomiczną pozycję jako sztuka. Podejrzewam, że wiedza wyciągnięta z jakieś szkoły. Tam z reguły tak uczą.

freefly
22-05-2013, 17:02
Zdaję sobie sprawę, że jest trend, żeby produkować się i wystawiać na widok publiczny na YT. Z tym, że nie każdy nadaje się. Po minucie wyłączyłem. I nie chodzi o treść merytoryczną , ale o przekaz. Strasznie nudny. Autorze nie masz tego "czegoś". Może znajdź kogoś, kto ma to coś i będzie czytał w interesujący sposób to co Ty przygotujesz.

Mosquito
22-05-2013, 18:32
Projekt popieram.

Aczkolwiek (tu już mój subiektywizm) nie podoba mi się swoiste traktowanie fotografii jako zakompleksionego młodszego brata "sztuki malarstwa". Myślę, że na przestrzeni tylu lat już fotografia zdołała wypracować swoją autonomiczną pozycję jako sztuka. Podejrzewam, że wiedza wyciągnięta z jakieś szkoły. Tam z reguły tak uczą.

Zgadzam się z Tobą! Fotografia to dla mnie całe życie, więc nie mogę myśleć inaczej.

Jestem przeciwnikiem jakiegokolwiek stopniowania. Ważny, ważniejszy.. to do niczego nie prowadzi.

Po prostu bardzo pociąga mnie ten temat, dlatego chcę od niego zacząć.

Zacząć ale nie zamierzam na nim skończyć. To pierwszy krok. Chciałbym aby na kanale było więcej miejsca dla samej fotografii, bo to ona jest dla mnie w centrum.

Dziękuję Ci za uwagi!

Mosquito
22-05-2013, 19:04
Zdaję sobie sprawę, że jest trend, żeby produkować się i wystawiać na widok publiczny na YT. Z tym, że nie każdy nadaje się. Po minucie wyłączyłem. I nie chodzi o treść merytoryczną , ale o przekaz. Strasznie nudny. Autorze nie masz tego "czegoś". Może znajdź kogoś, kto ma to coś i będzie czytał w interesujący sposób to co Ty przygotujesz.

Freefly - dziękuję za bardzo szczerą opinie. Wiesz, moim zamiarem nie jest tworzenie show i zdobycie sławy na youtube. Chcę stworzyć miejsce, które będzie wartościowe. Jestem szczęśliwy widząc, kilkanaście subskrypcji. To nie tysiące! Mam jednak świadomość, że za każdą z nich stoi człowiek który dał mi kredyt zaufania. A to niesamowicie cenne.

Tego "czegoś" nie mam, ale mam w sobie wytrwałość i motywację do nauki. Mam wizję na stworzenie wartościowego projektu. Jestem w tym szczery wobec siebie i wobec Was. Po prostu czuję że chcę to robić. A życie nauczyło mnie, że warto się takich uczuć trzymać.

ThomasVoland
22-05-2013, 19:18
Tematyka fotograficzna, a prowadzisz to jakby to był videocast filmowy, o grach, ew. plotkarski. Nie da się tego oglądać w tej formie, no ale tylko powtarzam to co było wcześniej napisane. Zmień formułę - nie pokazuj siebie tylko niech się przewijają głównie zdjęcia to będzie lepiej. I ręce przywiąż do krzesła :).

Mosquito
23-05-2013, 00:21
Tematyka fotograficzna, a prowadzisz to jakby to był videocast filmowy, o grach, ew. plotkarski. Nie da się tego oglądać w tej formie, no ale tylko powtarzam to co było wcześniej napisane. Zmień formułę - nie pokazuj siebie tylko niech się przewijają głównie zdjęcia to będzie lepiej. I ręce przywiąż do krzesła :).

Tak, tak :) Wiesz, gdy zgrałem odcinek o P. Gauguin na PC. Pierwsza myśl: "o szit! zapomniałem o rękach!"

Dzięki za Twoje rady. Nowe spojrzenie, nowe uwagi, będę miał nad czym pomyśleć. Dziękuję.

fotouser
23-05-2013, 19:14
Masz swoj sposob ekspresji :). Znajdziesz i zwolennikow i przeciwnikow.

Ja widze w tym pasje wiec rob swoje dalej, a odbiorcy sie znajda.

Jak juz bedziesz mial troche dorobku, to sproboj zawiazac wspolprace z jakims portalem jak:
fotoblogia.pl
fotopolis.pl
czy projekt50mm.pl
i ecetery

Mosquito
26-05-2013, 16:57
Masz swoj sposob ekspresji :). Znajdziesz i zwolennikow i przeciwnikow.

Ja widze w tym pasje wiec rob swoje dalej, a odbiorcy sie znajda.

Jak juz bedziesz mial troche dorobku, to sproboj zawiazac wspolprace z jakims portalem jak:
fotoblogia.pl
fotopolis.pl
czy projekt50mm.pl
i ecetery

Dzięki, właśnie o to w tym chodzi. Nie trafię do wszystkich ale chciałbym trzymać się tego bo widzę w tym przyjemność ale też wartość. Teraz najtrudniejsza część, trzeba przy tym wytrwać.

Mosquito
18-06-2013, 21:25
Drodzy forumowicze, mój kanał krok po kroczku się rozwija. Nie chcę tu spamować updatami po każdym filmie. Pomyślałem jednak, że mały zbiorowy update od czasu do czasu będziecie skłonni mi wybaczyć.

Co nowego?

Po pierwsze postanowiłem doszlifować mój photoshopowo/lightroomowy warsztat. To przy okazji świetna okazja aby podzielić się ciekawymi technikami z widzami. A więc tutoriale:

UEjkNtt-NQ8 f5euM1zrbt8

Chciałbym częściej zahaczać o tematykę mocno związaną z fotografią. Stąd powstał ten odcinek, a w planach kolejne:

Slu46oIAhsE

Po trzecie z przyjemnością kontynuuję serię o poszukiwaniu inspiracji w malarstwie.

BF1d1dugzOs

Po pierwszych tygodniach widzę, że tworzenie tego projektu to bardzo trudne zadanie. Jedna nie brakuje mi motywacji do tego aby pracować dalej tak aby to miejsce stawało się bardziej wartościowe i interesujące.

Jak zwykle z zainteresowany czekam na Wasze opinie, bardzo pomogliście mi przy starcie!

Pozdrawiam Jarek

Mosquito
31-01-2014, 20:37
Długo nie dałem Wam żadnego upadu związanego z moim kanałem. Krok po kroku to miejsce się rozwija, a ja mam dużo przyjemności z tworzenia tych materiałów.

Co można znaleźć:

Poradniki:
EloD5FeAbDg

Przeglądy interesujących konkursów fotograficznych:
zla4KD3OMfM

Oczywiście staram się również wracać do tematu poszukwiania inspiracji w sztuce:
86hIMZ04fMM

Czasem pojawi się też backstage:
S_2kaCcxPG8

W planach mam poświęcenie większej uwagi tutorialom. To temat, który lubię i myślę, że jest to temat który dla wielu osób jest bardzo pomocny.

Zapraszam do subskrybowania. A jeśli macie jakieś wartościowe uwagi, zawsze z przyjemnością ich wysłucham.