Zobacz pełną wersję : Ktora karta wifi mini pci Atherosa, jest najlepsza?
Ktora karta wifi mini pci, do laptopa jest najlepsza?
Musze wymienic swoja Broadcoma, chyba najlepiej na Atherosa, tylko jaka?
Ktos cos poleci.. czy lepiej sie sprawdzi Intel? a moze cos innego? dodam, ze mialam wczesniej Intela, ale w porownaniu do np. chipsetu Realteka to dosc slaba byla, choc nie narzekalam.. dlatego moze Atheros bedzie lepszy od Intela centrino?
jakies propozycje, sugestie.. :smile:
sokolnik
14-05-2013, 19:34
ja mam wstręt do intela jeśli chodzi o wifi :)
ja mam wstręt do intela jeśli chodzi o wifi :)
Dobrze ze nie masz Broadcoma, to bys dopiero poczul co to jest "wstret" :-P
On to potrafi nie polaczyc sie w ogole.. albo jak juz sie polaczy, to za chwile sie rozlaczy i potem jak mu sie zechce, to moze znow sie polaczy.. na minute.. albo dwie.. :lol:
W routerze mam dwie karty na Atherosie, w laptopach Broadcom/Intel, co popadnie. Wszystko śmiga. Same układy nie są niczemu winne, konstrukcja karty jest różna. Można mieć dwie z tym samym układem a jedna będzie zrywać, druga nie.
Przeczytalam z internetu ze dobrze sobie radzi Bigfoot Killer Wireless-N 1102/1103 lub Intel Centrino Advanced-N 6230, nie mam pojecia co to jest za karta ta Killer,
pierwszy raz o niej slysze i pewnie bedzie ciezko dostepna.. zreszta wszystkie te karty praktycznie 0 dostepnosci, przynajmniej na rynku poza .pl
Centrino zaczynające się na 6-cośtam i starsze wersje 5-cośtam używam sam od lat, montuję, ludzie używają. Zero skarg. Używana karta może kosztować i 30 zł, byle była sensowna i będzie działać. Jeśli ma być N, będzie nieco droższa. B/G "chodzą" za pół darmo. Na Allegro tego zatrzęsienie. Niedawno kupiłem garść (dosłownie), wyszło mi po ok 15 zł/szt. Szukałem najlepszej do hackintosha. OSX jest wybredny pod tym względem. Jeśli nie może Pani tego namierzyć u siebie, trzeba się z kimś dogadać na wysyłkę. Zwykły list, w ten sposób da się to wysłać po europie, kosztuje bodajże z 10 zł.
aha, to jeszcze mam patrzec na oznaczenia B/G/N? i gdy mam Internet w trybie N to musze patrzec, zeby miala N?
aha, to jeszcze mam patrzec na oznaczenia B/G/N? i gdy mam Internet w trybie N to musze patrzec, zeby miala N?
nie, wystarczy B lub G jeśli router obsługuje (na 99,9% obsługuje) tylko transfer teoretycznie będzie niższy.
Punkty dostępu zawsze obsługują B/G lub B/G/N, więc każda się podłączy. N w laptopie to trochę pic na wodę, ale zawsze większy potencjał. Niby się zawsze może zapiąć np 130Mbit/s zamiast 54Mbit/s. W praktyce różnica trochę jest, ale nie poraża jakby miało wynikać z liczb. No i, jeśli już, jest to ważne lokalnie, bo wyjście na świat jest zapewne wolniejsze, więc WiFi nie jest wąskim gardłem.
nie no nie wnikam az w takie szczegoly :) poszukam tych kart i zobaczymy czy cos pomoze, na razie i tak korzystam z zewnetrznego adaptatera z chipsetem realteka wiec ta karta bedzie tylko uwolnieniem sie od zbednych kabli wiec jesli ma pomoc, to bedzie fajnie.