PDA

Zobacz pełną wersję : Ktora karta wifi mini pci Atherosa, jest najlepsza?

Mekano
14-05-2013, 18:39
Ktora karta wifi mini pci, do laptopa jest najlepsza?
Musze wymienic swoja Broadcoma, chyba najlepiej na Atherosa, tylko jaka?
Ktos cos poleci.. czy lepiej sie sprawdzi Intel? a moze cos innego? dodam, ze mialam wczesniej Intela, ale w porownaniu do np. chipsetu Realteka to dosc slaba byla, choc nie narzekalam.. dlatego moze Atheros bedzie lepszy od Intela centrino?

jakies propozycje, sugestie.. :smile:

sokolnik
14-05-2013, 19:34
ja mam wstręt do intela jeśli chodzi o wifi :)

Mekano
14-05-2013, 19:39
ja mam wstręt do intela jeśli chodzi o wifi :)
Dobrze ze nie masz Broadcoma, to bys dopiero poczul co to jest "wstret" :-P
On to potrafi nie polaczyc sie w ogole.. albo jak juz sie polaczy, to za chwile sie rozlaczy i potem jak mu sie zechce, to moze znow sie polaczy.. na minute.. albo dwie.. :lol:

Tom01
15-05-2013, 01:40
W routerze mam dwie karty na Atherosie, w laptopach Broadcom/Intel, co popadnie. Wszystko śmiga. Same układy nie są niczemu winne, konstrukcja karty jest różna. Można mieć dwie z tym samym układem a jedna będzie zrywać, druga nie.

Mekano
15-05-2013, 21:50
Przeczytalam z internetu ze dobrze sobie radzi Bigfoot Killer Wireless-N 1102/1103 lub Intel Centrino Advanced-N 6230, nie mam pojecia co to jest za karta ta Killer,
pierwszy raz o niej slysze i pewnie bedzie ciezko dostepna.. zreszta wszystkie te karty praktycznie 0 dostepnosci, przynajmniej na rynku poza .pl

Tom01
15-05-2013, 21:58
Centrino zaczynające się na 6-cośtam i starsze wersje 5-cośtam używam sam od lat, montuję, ludzie używają. Zero skarg. Używana karta może kosztować i 30 zł, byle była sensowna i będzie działać. Jeśli ma być N, będzie nieco droższa. B/G "chodzą" za pół darmo. Na Allegro tego zatrzęsienie. Niedawno kupiłem garść (dosłownie), wyszło mi po ok 15 zł/szt. Szukałem najlepszej do hackintosha. OSX jest wybredny pod tym względem. Jeśli nie może Pani tego namierzyć u siebie, trzeba się z kimś dogadać na wysyłkę. Zwykły list, w ten sposób da się to wysłać po europie, kosztuje bodajże z 10 zł.

Mekano
15-05-2013, 22:18
aha, to jeszcze mam patrzec na oznaczenia B/G/N? i gdy mam Internet w trybie N to musze patrzec, zeby miala N?

wacki4
15-05-2013, 22:25
aha, to jeszcze mam patrzec na oznaczenia B/G/N? i gdy mam Internet w trybie N to musze patrzec, zeby miala N?

nie, wystarczy B lub G jeśli router obsługuje (na 99,9% obsługuje) tylko transfer teoretycznie będzie niższy.

Tom01
15-05-2013, 22:25

Punkty dostępu zawsze obsługują B/G lub B/G/N, więc każda się podłączy. N w laptopie to trochę pic na wodę, ale zawsze większy potencjał. Niby się zawsze może zapiąć np 130Mbit/s zamiast 54Mbit/s. W praktyce różnica trochę jest, ale nie poraża jakby miało wynikać z liczb. No i, jeśli już, jest to ważne lokalnie, bo wyjście na świat jest zapewne wolniejsze, więc WiFi nie jest wąskim gardłem.

Mekano
15-05-2013, 22:35
nie no nie wnikam az w takie szczegoly :) poszukam tych kart i zobaczymy czy cos pomoze, na razie i tak korzystam z zewnetrznego adaptatera z chipsetem realteka wiec ta karta bedzie tylko uwolnieniem sie od zbednych kabli wiec jesli ma pomoc, to bedzie fajnie.