Zobacz pełną wersję : Nikon D3200 + szkiełko portretowe
Na początek Witam wszystkich Nikoniarzy. Jestem tu nowy więc proszę wyrozumiałość. Od niedawna używam Nikona D3200 + AF-S NIKKOR DX 18-105 f:3,5-5,6 Chciałbym kupić jaśniejszy obiektyw portretowy. Chodzą mi po głowie dwa: AF-S DX NIKKOR 35 mm f/1,8G http://store.nikon.pl/JAA132DA/product/ lub NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G http://store.nikon.pl/JAA015DA/product/ Dwie całkiem różne ogniskowe bo ten ostatni w połączeniu z D3200 i matrycy DX da mi wartość 75mm. Doradźcie proszę, który lepszy do portretów. 35mm wydaje się za szeroki ale to, moje amatorskie zdanie. PZDR.
Andrzej1974
14-05-2013, 15:27
Hmm.... Kilka miesięcy temu miałem podobny dylemat z obiektywem do portretów: 35 czy 50. Na początku byłem za 50-tką jednak zdecydowana większość osób z tego forum polecała mi 35-tkę (zamiast 50-tki). Idąc za ich radą kupiłem więc 35-tkę. Krótko po zakupie (w innych wątkach, które były tworzone przez nowych forumowiczów) zaczęto polecać nagle 50-tkę (zamiast 35-tki)!? Nie wiem skąd nagle taka zmiana: najpierw 35-tka do portretów była "naj" a później pałeczkę pierwszeństwa nagle przejęła 50-tka. Być może powodem tych zmian była... zmiana pogody (?). Kiedy kupowałem 35-tkę było zimno i nieprzyjemnie na zewnątrz. Z kolei jak przyszły cieplejsze dni to nagle zaczęła 50-tka być lepsza od 35-tki. I bądź tu mądry... ;-)
adriansocho
14-05-2013, 15:37
35-tka jest świetnym obiektywem uniwersalnym, natomiast 50-tka że niby bardziej do portretów (bardziej płaska perspektywa i lepsze odwzorowanie bez zniekształceń, płytsza głębia ostrości). Może dlatego koledzy trochę pomieszali jedno z drugim:)
w testach porównawczych jeden i drugi ma wady. To jest oczywiste w tym przedziale cenowym. Kolega adriansocho utwierdza mnie w przekonaniu do 50mm. również wydaje mi się , że do portretów na zewnątrz będzie ok. poza tym płaska perspektywa i ładne bokeh - mi odpowiada. Powiedzcie proszę jak taki NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G bedzie współpracował z D3200 w DX. Jakieś minusy z tytułu mniejszej matrycy ?
Andrzej1974
14-05-2013, 16:13
Jak już to do portretów firma Nikon poleca Nikkora 85mm f/1,8G (http://nikon.pl/pl_PL/product/nikkor-lenses/auto-focus-lenses/fx/single-focal-length/af-s-nikkor-85mm-f-1-8g).
Wszystko powinno być cacy, co do ogniskowej to jest stary sposób na wybranie ogniskowej przed zakupem, albo sprawdz na jakiej najczęściej robisz, albo zablokuj 18-105 na 35mm, porób zdjęcia, potem zablokuj na 50mm i porób zdjęcia i potem porównaj co wolisz. Może się tez okazac że i 50mm będzie dla Ciebie za szeroko.
Kolego Dho'ine z tego co się orientuję to musiałbym zablokowac mój obiektyw ( AF-S NIKKOR DX 18-105 ) na 75mm żeby mieć tą sama perspektywę co na aparacie FX z obiektywem NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G . Tak więc stosując obiektyw 50mm ale pełnoklatkowy uzyskam efekt 75mm na moim d3200 DX. Tak wynika z proporcji przetworników. Poprawcie mnie jeżeli jestem w błędzie.
Jesteś w błędzie :)
Kolega chce kupić obiektyw 35 lub 50 do aparatu DX (D3200)
Więc żeby sprawdzić, czy takie kąty widzenia mu odpowiadają musi sobie to sprawdzić odpowiednio na 35 lub 50mm ustawionych na swoim zoomie.
Ogniskowe są fizyczne, 18-105 ma fizycznie ogniskowe w tym zakresie.
Kolego MiQ27. Mam aparat D3200 DX, Chce kupić obiektyw 35mm DX lub 50mm FX. Z tego co wiem ,jeżeli zastosuje obiektyw 50mm FX na moim D3200 DX Uzyskam ogniskową obiektywu 75mm DX. Czy tak?
Ogniskowe podawane w nazwie obiektywu są wartościami fizycznymi, a nie ekwiwalentami ogniskowych dla formatu DX. Oznaczenie DX na obiektywie znaczy tylko tyle, że kryje on matrycę DX i żadną większą.
Jeżeli chcesz znać ekwiwalent ogniskowych danego obiektywu dla Twojej puszki DX, to musisz sobie pomnożyć oznaczenia na obiektywie przez 1,5.
Ogniskowe podawane w nazwie obiektywu są wartościami fizycznymi, a nie ekwiwalentami ogniskowych dla formatu DX. Oznaczenie DX na obiektywie znaczy tylko tyle, że kryje on matrycę DX i żadną większą.
Jeżeli chcesz znać ekwiwalent ogniskowych danego obiektywu dla Twojej puszki DX, to musisz sobie pomnożyć oznaczenia na obiektywie przez 1,5.
Właśnie o to mi chodziło. Ekwiwalentem ogniskowej obiektywu FX 50mm dla mojej puszki DX jest wartość 75mm. Czyli jeżeli dobrze to rozumiem. Jeżeli ustawie sobie na moim obiektywie ( DX 18-105 ) wartość 75mm, to będe miał taki sam kadr jak na obiektywie FX 50mm założonym do puszki FX?
Ogniskowa to jest ogniskowa. Nikon w swoich obiektywach podaje ogniskową fizyczną a tak jak kolega ~lxs zauważył, DX odnosi się jedynie do pola krycia obiektywu.
Dlatego obiektyw o ogniskowej 50mm będzie miał ją na korpusie zarówno DX jak i FX. To co się zmieni, to kąt widzenia (bo zmieni się rozmiar matrycy) i ten właśnie kąt jest istotny.
W związku z czym kąt widzenia obiektywu 50mm na matrycy DX jest +/- taki, jak obiektywu 75mm na kliszy 35 / matrycy FX.
Czyli jak ustawisz 75 na DX to będzie taki kąt widzenia jak obiektywu 75*1.5 = 112.5mm na FX.
Matryca DX "zwiększa" ogniskową o 1.5x
Czyli na odwrót niż napisałeś :)
Nie czytasz ze zrozumieniem...
KAŻDY obiektyw ma w oznaczeniach podane FIZYCZNE ogniskowe. Żeby więc policzyć ekwiwalent dla DX, trzeba tę wartość pomnożyć przez 1,5.
* 18-105mm daje na Twoim aparacie kąt widzenia jak 27-157,5mm na FX
* 35mm na DX daje ekwiwalent 52,5mm na FX
* 50mm na DX daje ekwiwalent 75mm na FX
Dziękuje koledzy. Faktycznie to ma sens. W związku z tym inne pytanie. .Kadr (kąt widzenia) na obiektywie 50mmDX i 50mmFX na moim DX'owym body będzie taki sam
Dowolny obiektyw o fizycznej ogniskowej 50mm na matrycy o rozmiarze X da zawsze ten sam kąt widzenia.
Dlatego np. 35/1.8G nadal ma 35mm na puszkach FX ale daje ciemne rogi bo już pola obrazowego nie starcza.
Byłby dokładnie taki sam, bo oznaczenie DX na obiektywie nie odnosi się do ogniskowej. Jest to jedynie informacja, że obiektyw po podpięciu pod aparat z większą matrycą nie pokryje całego kadru (będziemy mieli czarne rogi, bądź w ekstremalnym przypadku okrągłe zdjęcie)
Super. To chciałem wiedzieć. W błąd wprowadził mnie opis na tej stronie http://store.nikon.pl/JAA015DA/product/ zakładka WŁASCIWOŚCI. cytat " Standardowy obiektyw 50 mm w formacie FX (odpowiednik 75 mm w przypadku lustrzanek firmy Nikon w formacie DX)"
Na ta chwile widzę , że ogniskowa 50mm bardzie odpowiada moim upodobaniom niż 35mm. Będę polował w takim razie na NIKKOR AF-S 50 mm f/1,8G. Dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. PZDR.
Na giełdzie wisza bodajże dwie pięćdziesiątki, może warto sie zainteresować.