Zobacz pełną wersję : Photoshop CS6 i niebo
witam,
możne ktoś mi dopowiedzieć co gość zrobił aby ten obrazek(niebo) schowało się mu pod spod
tz. w to miejsce gdzie było poprzednie niebo??
http://www.youtube.com/watch?v=HQUzG9Evuic
Pozdr.
darkmajin
14-05-2013, 13:18
przeniósł je warstwę niżej ? :> gdzie miał wycięte/wymazane już niebo ?..
Nie za bardzo. Co robię źle:
1. Otwieram zdjęcie
2. Robię kopie całej warstwy Dyplicate Layer
3. Zaznaczam Quit Selection Tool maskę nieba, które chcę zmienić,
4. Przeciągam "nowe" niebo na na otwarty obrazek,
5. dopasowuje go ciągnąc za roki
6. zatwierdzam "ptaszkiem" u góry - rozmiar zatwierdzony,
7. Kolejność warstw od góry jest taka: niebo(to nowe), Background copy, Background.
8. Przeciągam te warstwy raz jedną raz drugą w dół i w górę i za nic nie potrafię wkomponować tego nowego nieba do tej wyciętej warstwy
??
Pozdr.
Nowe niebo musi być przecież pod spodem, żeby je było widać przez "dziurę" wyciętą w oryginalnym zdjęciu.
To przecież działa tak jak wycinanie z normalnych papierowych zdjęć i układanie ich na stole jedno na drugim :)
Nowe niebo musi być przecież pod spodem, żeby je było widać przez "dziurę" wyciętą w oryginalnym zdjęciu.
To przecież działa tak jak wycinanie z normalnych papierowych zdjęć i układanie ich na stole jedno na drugim :)
no zgadza się tylko ja nie potrafię doprowadzić do stanu, że ono jest pod spodem.
No ale jak, Move layer Up/Dn nie działa? (czy jak się to tam nazywa w CS)
darkmajin
14-05-2013, 13:46
nie mam pojęcia co to Quit Selection Tool.. ;)
1. otwierasz zdjęcie ( background )
2. duplikuj warstwę
3. zaznacz czym chcesz Quick maską, zaznaczeniem pointami itp. to co potrzebujesz
4. przy skomplikowanych kształtach można sobie skopiować zaznaczoną powierzchnie gdyby zachciało się coś odtwarzać ( i ukryć warstwę )
5. delete lub ręczne mazanie
6. wklejasz drugie zdjęcie
7. dajesz go pomiędzy background, a twój kwadrat
i już.. widać go tylko tam gdzie wycinałeś oryginalny obraz
edit.:
nie czaje nie umiesz przenieść warstwy? łapiesz mychą i przenosisz gdzie chcesz jaki znowu move layer :)
znaczni od tego https://www.youtube.com/watch?v=F4EooYoYYTQ
RobertMiernik
14-05-2013, 13:57
Bo pierwsza(najniższa) warstwa to zablokowane kłódeczką tło i nie da się 'pod' nią nic włożyć - tak?
darkmajin
14-05-2013, 14:00
Bo pierwsza(najniższa) warstwa to zablokowane kłódeczką tło i nie da się 'pod' nią nic włożyć - tak?
duplikował warstwę, wygumkował czego nie potrzebuje, wkleił drugi obrazek.. nie trzeba nic wsadzać pod "Background" tylko warstwę niżej wygumkowanej
Hmmm ... zrobiłem ale używając gumki. Wymazałem to co przeszkadza. Poćwiczę jeszcze.
Dziękuje za pomoc.
darkmajin
14-05-2013, 14:10
.. po zaznaczeniu "QUICK" selection toolem pewnie nie wymazałeś tego co zaznaczyłeś i tyle..