PDA

Zobacz pełną wersję : Coś dziwnego - pomóżcie

wojjan
02-04-2007, 23:09
Witam wszystkich!

Otóż mam dziwny problem, który zauważyłem niedawno. Po wywołaniu negatywu, w lewy górnym rogu każdego zdjęcia zauważyłem dziwne poszarpane krawędzie. Wygląda to tak (http://www.bstychy.com.pl/wojjan/01.jpg). Po przeglądnięciu negatywu okazało się, że każda klatka w tym samym miejscu ma "poszarpaną" krawędź. Pomyślałem, że w labie mają jakiś problem i tyle.

Następny film zaniosłem do innego labu i jest to samo - każda klatka ma "poszarpaną" krawędź w okolicy lewego górnego rogu na około 10% szerokości klatki (prezentowane zdjęcie jest wykadrowane). Niby nic, ale drażni mnie to okrutnie. NIe wiem co może być przyczyną. Aparat to F100, a szkło N 35-70/2.8. Sprzęt ma około pół roku. Może ktoś się spotkał z czymś takim i wie o co chodzi?

fIlek
03-04-2007, 00:02
Przyłóż negatyw do wnętrza aparatu i sprawdź, w którym miejscu powstają te farfocle. Potem włącz sprzęt na manual - czas 30s i zajrzyj do wnętrza aparatu - wygląda na jakieś gówienko zasłaniające część filmu - w komorze lustra lub wewnątrz obiektywu.

wojjan
03-04-2007, 09:46
włącz sprzęt na manual - czas 30s i zajrzyj do wnętrza aparatu - wygląda na jakieś gówienko zasłaniające część filmu - w komorze lustra lub wewnątrz obiektywu.

I tak właśnie planuje zrobić dzisiaj. Mam nadzieję, że to rzeczywiście tylko jakiś farfocel w komorze aparatu :?