Zobacz pełną wersję : Uszkodzone gniazdo kart SD - D800
bartkony
13-05-2013, 12:20
Witam. Chciaby zapytać, czy ktoś z kolegów , koleżanek wymieniał już gniazdo sd w swoim D800 - przez włorzenie uszkodzonej karty miałem problem z jej wyciągnięciem i uszkodziłęm gniazdo. Działa tylko gniazdo cf . ALe wiadomo że jedno nie wystarczy. Pozdrawiam
W jakim sensie jest uszkodzone? Kartę da się / nie da się włożyć, czyta / nie czyta?
W moim D40 zablokował się kiedyś wyrzutnik karty i nie dało się normalnie karty wyjąć ale gniazdo działało nadal.
bartkony
13-05-2013, 12:46
NIestety karty nie da się już włorzyć - po wyszarpnięciu tamtej uszkodzonej bo inaczej nie można było jej wyjąć - jakaś blaszka się zagięła i blokuje wejście do gniazda dla karty SD
Myślę, że obejdzie się bez wymiany, trzeba będzie tylko dostać się do gniazda i je wyprostować.
Ale czeka Cie rozmontowanie korpusu i złożenie go potem w całość.
http://www.michalk.lasowice.net/20101025%20Nikon%20gniazdo%20SD/RIMG0334.JPG
źródło (http://www.michalk.lasowice.net/20101025%20Nikon%20gniazdo%20SD/RIMG0334.JPG)
To gniazdo w D40 - jak widzisz, nie ma tu zbyt wielu elementów, które mogłyby takie gniazdo blokować, poza tym na 99% styki powinny być nieuszkodzone.
bartkony
13-05-2013, 13:42
A jak dostać się do tego miejsca , co trzeba rozkręcić, czy to bezpieczne , korpus jest uszczelniony więc boję się że coś później będzie nie tak...
nied0bry
13-05-2013, 14:04
A ja mam do Ciebie pytanie: kupując sprzęt za ok. 9k pln widzisz problem w wysłaniu sprzętu do serwisu nikona nawet na ekspertyzę (za 55zł)? Kombinując na własną rękę tracisz gwarancję na cały sprzęt a w tym momencie masz niesprawne tylko jedno gniazdo pamięci... Moim zdaniem, niewarta skórka wyprawki...
Pozdr,
kris
bartkony
13-05-2013, 14:21
Ale skoro mam komunię Św. w niedzielę to mam zagwozdkę, naturalnie gdyby było inaczej to normalnie wysłałbym do serwisu i już.. Ale mieszkam 450 km od Warszawy więc muszę się jakoś ratować.. Pozdrawiam
foto.art1
13-05-2013, 14:34
A tej Komunii nie da się oblecieć na jednym sprawnym gnieździe kart pamięci?
Nie dotykaj, tylko rób na jednej karcie. Jakoś D700 sobie z tym radzi. A po sezonie wyślij do serwisu, najlepiej do Berlina.
Radzilla
13-05-2013, 15:49
Nie wiem jakie masz zdolności manualne i doświadczenie w rozkręcaniu aparatów, ale ja zdecydowanie bym działał na jednym gnieździe kart pamięci niż ryzykował rozkręcaniem puszki.
bartkony
13-05-2013, 16:41
Dziękuję Wam bardzo. Tak też zrobię jak napisaliście. Będę fotografował na jednej karcie pamięci i nie będę nic robił.
A po sezonie komunijnym pojadę z nim do Berlina - mam tak 100 km więc można jechać.. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam BARTEK
Jak poprzednik, nie polecam samemu rozkręcania aparatu, jeśli nawet ma się jakieś doświadczenie ale nigdy się nie rozkręcało konkretnego modelu, nie warto.
Niektóre śrubki są ukryte, mnóstwo taśm łączących płyty z podzespołami, które można przy demontażu uszkodzić, niektóre przewody trzeba odlutować.
Tak drogi aparat lepiej oddać w ręce fachowców.
W jakim sensie jest uszkodzone? Kartę da się / nie da się włożyć, czyta / nie czyta?
W moim D40 zablokował się kiedyś wyrzutnik karty i nie dało się normalnie karty wyjąć ale gniazdo działało nadal.
wydaje mi się, że mam zablokowany wyrzutnik karty, karta działa normalnie, ale nie chce wyjść, jak to naprawić?
wydaje mi się, że mam zablokowany wyrzutnik karty, karta działa normalnie, ale nie chce wyjść, jak to naprawić?
W jakim gnieździe? SD?
Na 99% wykruszył się kawałek karty i wpadł. Można to wyjąć bardzo wąską i długą pęsetą. Ale łatwo uszkodzić sprężynki styków.
Mireq001
21-07-2017, 08:33
Nieraz człowieka korci żeby spróbować naprawić we własnym zakresie bo satysfakcja z udanej naprawy będzie naprawdę duża, ale zastanów się czy warto, wiedz że może to wszystko skończyć się poważnym uszkodzeniem sprzętu i wpaść w poważne dodatkowe koszty. Ja Ci radzę oddanie do serwisu.
Na siłę nie wyciągałbym.
Czy mechanizm czytnika pstryka jak wciskasz kartę i karta wyskakuje częściowo? Spotykałem się w Nikonie z sytuacją, że mechanizm odblokowuje kartę, ale ona nie bardzo chce wyjść na zewnątrz - jakby zacinała się przy wyjmowaniu. W takiej sytuacji z reguły pomaga lekkie poruszanie kartą na boki.
merkator
11-11-2017, 13:22
W jakim gnieździe? SD?
Na 99% wykruszył się kawałek karty i wpadł. Można to wyjąć bardzo wąską i długą pęsetą. Ale łatwo uszkodzić sprężynki styków.
TOP67 - sprawdziłem w praktyce, browar dla Ciebie ;)