Zobacz pełną wersję : Tryby pracy lamp - d700
Witam
Próbowałem zarówno na forum jak i w instrukcji obsługi znaleźć odpowiedź na drobną kwestię, niestety nie udało się więc pytam. Mianowicie chciałbym ustawić w d700 (wraz z sb800) tryb pracy lampy z błyskiem na zamknięciu migawki (REAR), niestety cały czas dodatkowo włącza mi się synchronizacja z długimi czasami. Pamiętam, że przy poprzednich zabawach trybami nie miałem tego problemu więc chyba coś pomerdałem w ustawieniach zaawansowanych.
Może ktoś z Was miał podobny problem i rozwiązał go, jeśli tak to proszę o podpowiedź.
Błysk na drugą kurtynę jakoby wymusza jednocześnie synchronizację z długimi czasami.
Jest to jednak logiczne, bo jak chcesz, aby błysk na zamkniecie migawki coś dał, to czas musi być odpowiednio długi, bo bez tego to aparat ogranicza najdłuższy czas (w trybach auto i półautomatycznych) do tego ustawionego w menu aparatu (domyślnie 1/60s).
Tryb lampy błyskowej REAR działa tylko w trybach fotografowania M i S.
Tryb lampy błyskowej REAR działa tylko w trybach fotografowania M i S.
Nie tylko. W trybach M i S nie włącza się synchronizacja z długimi czasami, bo w tych trybach czas ustawiasz samemu.
W trybach, gdzie czas jest dobierany przez aparat włącza się synchronizacja z długimi czasami, aby ignorować najdłuższy czas dla lampy ustawiony w menu.
Nie tylko. W trybach M i S nie włącza się synchronizacja z długimi czasami, bo w tych trybach czas ustawiasz samemu.
W trybach, gdzie czas jest dobierany przez aparat włącza się synchronizacja z długimi czasami, aby ignorować najdłuższy czas dla lampy ustawiony w menu.
Tryb lampy "REAR" to nic innego jak synchronizacja na tylną kurtynę migawki, o taki tryb pytał autor wątku.
W przeciwieństwie do trybu SLOW REAR tylna kurtyna + długi czas naświetlania.
Poniższe zdjęcie przedstawia zależność trybów lampy od trybu fotografowania, (D90) w D700 jest podobnie z wyjątkiem trybów AUTO.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img802.imageshack.us/img802/9760/trybylampy.jpg)
Chciałbym zauważyc, że jesli lampa jest w trybie FP (czyli krótkie czasy, krótsze lub równe od synchro 1/250) to nie może być wyboru synchronizacji na tylną czy pierwsza kurtynę, fizycznie nie ma jak tego zrealizować.
Praktycznie na tylna kurtynę da sie błyskac tylko przy czasach dłuższych od 1/250.
Dzięki wielkie wszystkim, za info. Pojaśniało mi w głowie :) Faktycznie było tak, że jak się bawiłem w "strobowanie" to parametry ustawiałem ręcznie... potem wypadło mi to z głowy a gdy ostatnio próbowałem wymusić to w trybie preselekcji przesłony to się nie dało :) :) Pozdrawiam