Zobacz pełną wersję : Kompresja obrazów w Word jak?
Witam serdecznie wkleiłem do worda oryginalne zdjęcia jest ich kilkaset. Teraz chciałbym wszystkie zdjęcia zaznaczyć i zmniejszyć ich wielkość tak aby dopasować do kartki. Czy jest taka możliwość czy trzeba każde z osobna zmniejszać poprzez formatuj zmniejsz wielkość.
Możesz zaznaczyć wiele klikając z przytrzymanym Ctrl. Możesz też zaznaczyć wszystko jeśli masz tylko zdjęcia (Ctrl+A). Wówczas wpisujesz rozmiar tak jakbyć formatował jeden obrazek.
Warto też w menu format wybrać opcję Compress Pictures. Zmniejsza i kompresuje to przeformatowanego rozmiaru zamiast przechowywać duży oryginał wklejony w dokument.
I pewnie są to gotowe zdjęcia, czyli poobrabiane jakimś tam PS-em?
Zawsze się zastanawiam, po co takie zdjęcia są obrabiane, wyostrzane, itp., jeśli kolejnym działaniem jest ich automatyczne przetwarzanie przez program, który nawet nie aspiruje do miana edytora zdjęć. Jeśli już musisz to pchać do tego Worda, to wcześniej przygotuj zdjęcia w odpowiednim rozmiarze w tym PS-ie, czy co tam używasz, oczywiście w sRGB, bez żadnych osadzonych profili, czy inych cudaków i dopiero takie zdjęcia powstawiaj do tego Worda. Wtedy Word nie będzie tych zdjęć modyfikował po swojemu i wtedy powinny wyglądać najlepiej, jak się da.
Ale kto tu pisze o PS? Własnie w tym sęk że zrobiłem sobie jpg i wkleiłem prosto z puchy do worda. Wg mnie prościej już nie można zrobić. Tylko że są trochę za duże i chciałem je zmniejszyć.
No to je zmniejsz i wyostrz, a dopiero później wstawiaj do tego Worda.
RobertMiernik
13-05-2013, 13:58
PDF Creator + windowsowy wydruk zdjęć, konfigurujesz jak chcesz (jedno zdjęcie na stronie) potem pokazujesz wirtualną PDF drukarkę i masz szybko i prosto dokument ze zdjęciami, jeśli opisów do tego doklejać nie chcesz tylko efektem mają być zdjęcia 'w kupie' to jest to najprostsze rozwiązanie.
(I najbardziej eleganckie, pdfa da się odtworzyć na każdym urządzeniu...)
Robert własnie muszę pod niektórymi zdjęciami dodać krótki opis. JK niestety nie mogę i nie mam czym zmniejszyć i wyostrzyć bo tak się składa, że nie jestem administratorem laptopa.
adriansocho
13-05-2013, 14:00
Warto też w menu format wybrać opcję Compress Pictures. Zmniejsza i kompresuje to przeformatowanego rozmiaru zamiast przechowywać duży oryginał wklejony w dokument.
Cudna opcja, można jej używać w każdym dokumencie tekstowym z obrazkami, wystarczy zaznaczyć jeden z nich, wybrać rozdzielczość do skalowania i zaznaczyć "wszystkie obrazy w dokumencie" (czy jakoś tak). Wiele razy dostawałem do pracy np. instrucję, gdzie zdjęcia miały po 3 MB. Otwarcie takiego pliku .doc do edycji trwało... przechodzenie między stronami też.
Ale gdzie dokładnie jest ta opcja?
Musisz mieć co najmniej MS Word 2007, a instrukcja tutaj: http://office.microsoft.com/pl-pl/word-help/zmniejszanie-rozmiaru-pliku-obrazu-HA010192200.aspx