Zobacz pełną wersję : Łukasz Piech i skarżenie się na nasze forum.
foto4deg
11-05-2013, 17:56
Czy ktoś może wyjaśnić z modów, o co chodzi?
Wpis Łukasza na fb: nie to ze mam cos do Nikona ale forum nikoniarze to jakas padaka umyslowa sorry.... zostalem wlasnie zbanowany bez jakiegokolwiek ostrzezenia za ogloszenie w dziale Gielda ktore nie spelnialo wymogow bzdurnego regulaminu (choc nie wiem dokladnie za co bo oczywiscie nie bylo ostrzezenia, prosby o poprawe posta itd)..... keep up the good work!
Chciałbym tylko wiedzieć, czy słuszne ma pretensje, że tak sobie po nas jeździ?
chodzi zapewne o to że ogłoszony był średni format z cyfrowym tyłem - oczywiście nie marki Nikon
a regulamin pozwala na ogłaszanie tylko aparatów Nikon
osobiście nie uważam tego punktu regulaminu za słuszny, z drugiej strony nic mi do tego - nie moje forum :)
banowanie z kolei za coś takiego uważam za bzdurę i nadgorliwość
Ale jaki Łukasz? O jaki nick chodzi?
foto4deg
11-05-2013, 18:15
Hm...nie pamiętam, jaki miał nick...ale chyba tatlpz
Użytkownik tatlpz wystawił ogłoszenie na giełdzie wczoraj. Chodziło o Hasselblada (a nie sprzęt Nikona - regulamin giełdy 4a), ogłoszenie nie zawierało zdjęć (regulamin giełdy 6e) oraz informacji, które są wymogiem, aby móc zamieścić ogłoszenie na tym forum (regulamin giełdy 6.1). Ponadto ogłoszenie zawierało link do oferty tego samego aparatu na Allegro (regulamin giełdy 8.3) i za to ten użytkownik dostał bana na 7 dni.
foto4deg
11-05-2013, 18:25
Tak właśnie myślałem, że sporo nagrzeszył, a później marudzi...Dzięki Bognik za szybkie wyjaśnienie :)
Kogoś takiego banować to chyba jakiś żart. Choć jego tematyka zdjęć jest mi obca ale takich ludzi trzeba trzymać na forum za wszelką cenę. Nie mówię że mają mieć fory i robić co chcą ale jakieś upomnienie z prośbą o usunięcie ogłoszenia myślę da lepszy skutek niż zbanowanie.
Dzięki Bognik za szybkie wyjaśnienie :)
Proszę ;)
Kogoś takiego banować to chyba jakiś żart. Choć jego tematyka zdjęć jest mi obca ale takich ludzi trzeba trzymać na forum za wszelką cenę. Nie mówię że mają mieć fory i robić co chcą ale jakieś upomnienie z prośbą o usunięcie ogłoszenia myślę da lepszy skutek niż zbanowanie.
Ban jest za ogłoszenie na Allegro, tylko i wyłącznie. Tak trudno jest przeczytać regulamin i się do niego dostosować?
Dla zapominalskich: REGULAMIN GIEŁDY (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225154).
Ban jest tylko 7-dniowy, więc to nic wielkiego, a sam zapis w regulaminie odstrasza przed podobnymi praktykami tych, którzy go przeczytali.
Nie chcemy, aby były problemy z tym, że ktoś sprzedaje aparat u nas i jednocześnie na innych portalach. A potem osobie, która zarezerwuje aparat przechodzi on koło nosa, bo właśnie ktoś kliknął KUP TERAZ na Allegro.
Proszę ;)
No ale co? ;-) Pewnie nie do mnie ale już tego nie zmienię oj Manfred pachnie banem :-)
... na naszej giełdzie nie ma mechanizmu rezerwacji ?! a kup teraz na allegro to pewniejszy sposób rezerwacji .. nie każdy przegląda allegro warto przemyśleć czy to dobry punkt
... na naszej giełdzie nie ma mechanizmu rezerwacji ?! a kup teraz na allegro to pewniejszy sposób rezerwacji .. nie każdy przegląda allegro warto przemyśleć czy to dobry punkt
Przecież o tym napisałam (że jest)- że ktoś na naszym forum zarezerwuje dany aparat, szykuje się do przelania za niego pieniędzy (lub już je przelał), a tu nagle jakaś osoba klika KUP TERAZ na Allegro i przelewa pieniądze przez płacę z Allegro. I co wtedy?
A nie każdy ma Allegro, więc nie każdy użytkownik z naszego forum ''zarezerwuje'' sobie przedmiot poprzez KUP TERAZ NA Allegro.
Po co jakieś mieszanie? Albo sprzedajemy na forum, albo na Allegro. Jaki problem? Jeśli nie uda nam się sprzedać na forum, to po usunięciu ogłoszenia z forum można je wystawić na Allegro. Ale nie jednocześnie.
aukcja Allegro uwiarygadnia sprzedającego i chroni kupującego... także ten zapis regulaminu to bzdura
rezerwacja i przejście koło nosa ? nie czas na żarty
aukcja Allegro uwiarygadnia sprzedającego i chroni kupującego...
Forum to nie Allegro. Giełda jest tylko częścią forum. Forum nie składa się głównie z giełdy.
Jakie są cele forumowej giełdy?
1. Cel podforum Giełda – Ogłoszenia Sprzedam
Podforum służy do publikacji ogłoszeń dotyczących sprzedaży prywatnego sprzętu fotograficznego. Ma pomagać w wymianie sprzętu pomiędzy stałymi użytkownikami forum. Nie jest przeznaczone do sprzedaży hurtowej.
Aukcja allegro przed niczym nie chroni. Poza tym oferta na allegro jest wiążąca dla sprzedającego, czego dowiodły procesy sądowe. W tej sytuacji sprzedawca wypełni zobowiązania z allegro olewając transakcje na forum, czyli wystawi kogoś z nas do wiatru.
W powyższym przypadku jest ewidentnie naruszenie regulaminu. Jaka kara za to, nie wiem, sprawa modów i pewnie regulaminu.
Ale przypomina mi się moja sprawa. Dostałem kiedyś bana za wystawienie na giełdzie ogłoszenia o sprzedaży obiektywu z bagnetem Nikona. Ban był za to, że jednocześnie nie zdjąłem ogłoszenia z innego forum - nie Allegro - tylko innego forum fotograficznego. W tamtym czasie nie było w regulaminie żadnego zapisu zabraniającego tego - jedynie zakaz jednoczesnego wystawiania na "portalach aukcyjnych". To jest dopiero kuriozum! ;-)
Oczywiście ani mod, który obdarował mnie banem, ani admin nie raczyli odpowiedzieć na moje pytania na PW, mimo że sprawa była mocno naciągana. Mimo, że zapis w regulaminie nie zabraniał jednoczesnego wystawiania na innych forach - były one rozumiane tutaj jako "portale aukcyjne" ;-) Dopiero inny mod, dużo bardziej komunikatywny i nadający się do tej roboty, wyjaśnił mi po prostu, że tak to tutaj jest rozumiane. A wcześniej bez problemu - i o zgrozo w nieświadomości że grzeszę ;-) wystawiałem jednocześnie na różnych forach fotograficznych ogłoszenia. Unikałem takiej praktyki jedynie z Allegro.
Nie wiem jak jest obecnie, czy ogłoszenie sprzedaży sprzętu Nikona tutaj i na innym forum wciąż = ban?
Aukcja allegro przed niczym nie chroni. Poza tym oferta na allegro jest wiążąca dla sprzedającego, czego dowiodły procesy sądowe. W tej sytuacji sprzedawca wypełni zobowiązania z allegro olewając transakcje na forum, czyli wystawi kogoś z nas do wiatru.
owszem chroni
nikt nie zabroniłby forumowiczowi kliknąć "Kup Teraz" na aukcji o której dowiedziałby się z ogłoszenia na forum prawda ?
Forum to nie Allegro. Giełda jest tylko częścią forum. Forum nie składa się głównie z giełdy.
Jakie są cele forumowej giełdy?
1. Cel podforum Giełda – Ogłoszenia Sprzedam
Podforum służy do publikacji ogłoszeń dotyczących sprzedaży prywatnego sprzętu fotograficznego. Ma pomagać w wymianie sprzętu pomiędzy stałymi użytkownikami forum. Nie jest przeznaczone do sprzedaży hurtowej.
niezbyt rozumiem co Pan Moderator ma na myśli - Hasselblad był jeden, ścianka Leaf też jedna i był to sprzęt prywatny usera forum :) ...ale dziękuję za info, zapamiętam - to nie Allegro, to nie Allegro :D
Chroni kupującego na allegro. To nie jest równoznaczne z użytkownikiem forum. Giełda nie służy promowaniu własnych aukcji na allegro. Nie ma tu licytacji. Nie ma obowiązku sprzedawania na forum, jeśli ktoś nie akceptuje tych zasad.
co ciekawe - na forum Canon Board nie ma takich wykluczeń :)
ogłoszenie, link do aukcji i już, działa, nikt nie narzeka
...może dlatego że to forum Nikona o którego jest walka i konieczny jest inny system rezerwacyjny :D
wcześniej przecież pisałem że chroni kupującego :) ale dzięki że potwierdziłeś :D
nie zamierzam tu niczego sprzedawać tak na marginesie
miłego wieczoru 2all, uciekam pobawić się 85 1.2LII ;)
Giełda jest tylko jako dodatek do forum. Obowiązuje na niej regulamin, i każdy korzystający ma obowiązek po pierwsze zapoznać się z nim, a po wtóre przestrzegać jego punktów. Niestety znakomita większość użyszkodników nie czyta regulaminu a potem jest płacz lament i zgrzytanie zębów jacy to modzi są okropni.
co ciekawe - na forum Canon Board nie ma takich wykluczeń
ogłoszenie, link do aukcji i już, działa, nikt nie narzeka
Cóż, w takim razie bratnie forum ucieszy się z doskonałej okazji. Cieszymy się*ich radością.
...może dlatego że to forum Nikona o którego jest walka i konieczny jest inny system rezerwacyjny
Dziewczynki moczą pieluszki po środku, a chłopcy z przodu. Gdyby wszyscy byli jednakowi byłoby nudno.
wcześniej przecież pisałem że chroni kupującego ale dzięki że potwierdziłeś
Kupującego na allegro. Choć ciszę się, że sprawiłem ci frajde.
miłego wieczoru 2all, uciekam pobawić się 85 1.2LII
Każdy ma jakieś zabawki.
Ojej, nie było mnie trzy lata a już banują za wystawienie złego aparatu w giełdzie? :)
Pozdrowienia
Ojej, nie było mnie trzy lata a już banują za wystawienie złego aparatu w giełdzie? :)
Banują za nieczytanie. :)
a wystarczy zrobić temat w giełdzie : nasze oferty na allegro i po problemie...
Dziwię się że jeszcze Cię nie zbanowano za te herezję :)
Wysyłane z mojego KF012 za pomocą Tapatalk 2
a wystarczy zrobić temat w giełdzie : nasze oferty na allegro i po problemie...
O! To jest dobry pomysł :)
świetny pomysł z tym działem allegro
A ja uważam że należy znieść ograniczenie dotyczące tego że tylko sprzęt nikona można sprzedawać. To jest czysty bezsens i przemawia za tym tylko i wyłącznie kretyńskie zdanie "bo to forum nikona" - nie ma żadnych racjonalnych argumentów aby utrzymywać tego typu ograniczenie.
adolfik9501
12-05-2013, 09:44
A ja uważam że należy znieść ograniczenie dotyczące tego że tylko sprzęt nikona można sprzedawać. To jest czysty bezsens i przemawia za tym tylko i wyłącznie kretyńskie zdanie "bo to forum nikona" - nie ma żadnych racjonalnych argumentów aby utrzymywać tego typu ograniczenie.
Tym bardziej skoro jest dział Inne systemy. To trochę tak jakby palić trawkę ale się nie zaciągać ;) Karanie przez modów również jest dość dziwnie traktowane i dość wybiórczo, no ale co zwykły szary użyszkodnik może na to poradzić, skoro to nie on ma władzę.
Żyjemy gdzie żyjemy, więc powinniśmy już być przyzwyczajeni do dziwnych przepisów i zachowań tych na górze.
Adolfik to akurat zły argument, bo znani jesteśmy z tego żeby swobodnie intrpretować prawo i ograniczenia. W wielu krajach ludzie bezwzględnie stosują się do przepisów bo wiedzą, że one są dla ich bezpieczeństwa itd.
Ale ograniczenie dotyczące sprzęt Nikon i allegro to złe punkty wymagające szybkiej zmiany.
W wielu krajach ludzie bezwzględnie stosują się do przepisów bo wiedzą, że one są dla ich bezpieczeństwa itd.
Wymienisz choć jedno?
.......... Niestety znakomita większość użyszkodników......
Nie uważasz, że takie stwierdzenie w ustach moderatora jest, delikatnie mówiąc, nie na miejscu?
Obrażasz wszystkich użytkowników, tych dobrych ( czytaj grzecznych) i tych złych ( naruszających regulamin).
Nie pasuje to modowi.
A może i ja za to dostanę bana?
Mam nadzieje, ze jak mnie kiedys zbanuja tutaj za to, ze nie doczytalem regulaminu to tez zrobicie afere bo ja nie mam konta na FB, zeby sie poskarzyc, ale przynajmniej jestem znany :D
Co do ograniczen w gieldzie (to raczej kwestia na osobny watek) to jestem na nie (czyli nie ograniczac tylko do sprzetu Nikona i pozwolic na linki Allegro)... chociaz ja i tak nie sprzedaje/kupuje wiec moze moje zdanie sie nie liczy ;)
Sprawa została wyjaśniona. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi dotyczące funkcjonowania giełdy, to proszę je kierować tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=212. Ten wątek zamykam.